Inšpirované geografickou polohou Kataru a unikátnou históriou lovcov perál a rybárov. Chce ukázať, to čo je skryté, odhaliť blednúci obraz, ukotviť pominuteľnosť, vložiť nevypovedané slová, prezradiť históriu. To všetko sa architektovi Jeanovi Nouvelovi podarilo dosiahnuť vybudovaním nového Národného múzea v Katare.  

 

Národné múzeum v Katare využíva technológiu za účelom inovácie architektonických postupov. Steny sa stali filmovými displejmi a mobilné zariadenia sprevádzajú návštevníkov naprieč jeho zbierkami. Budova je koncipovaná tak, aby pôsobila akoby vyrastala zo zeme. Pritom využíva prstence nízko položených, vzájomne prepojených pavilónov na to, aby obklopovali veľkorysú plochu nádvoria. Naklápacie, prenikajúce disky zároveň definujú úroveň podlaží. Múzeum je prirovnávané k okvetiu púštnej ruže. Architektúra a štruktúra konštrukcie symbolizujú mystiku púštnych pieskovcových útvarov..

 

jean nouvel katar narodne muzeum architektura stavebnictvo byvanie

 

 

Táto stavba je modernou interpretáciou tzv. tradičného karavanseraia, respektíve hostinca pre pocestných. Vizuálne prepájajúc more s púšťou, prispieva k formovaniu kultúrnej identity národa s cieľom zvýšiť povedomie o turizme v tejto krajine. Jean Nouvel komentuje stratégiu dizajnu a vývoj projektu nasledovne: „Predstaviť si púštnu ružu ako základ dizajnu bola veľmi pokročilá myšlienka, dokonca aj utopická. Nie je jednoduché postaviť budovu s veľkými zakrivenými diskami, križovatkami a konzolovými uhlami. Architekti museli čeliť veľkým technickým problémom“. Celkový objekt je útokom na zmysly návštevníka.

 

 

jean nouvel narodne muzeum v katare pustna archtiektura stavebnictvo a byvanie kópia

 

 

Vchod do múzea je tvarovaný do podoby „okvetných listov", ktoré pomyselne vylietavajú von do oblúkov. Konštrukčný systém štruktúry budovy je však zahalený tajomstvom. Okná vsadené hlboko v šikmom ostení minimalizujú agresívne poludňajšie žiarenie a zabraňujú prehrievaniu v interiéri. Všade sa nachádzajú obrovské obrazovky s vysokým rozlíšením. Nouvelovým zámerom bolo, aby táto zbierka pomohla k lepšiemu porozumeniu a komunikácii medzi civilizáciami. Odráža súčasného ducha Kataru, ale aj jeho minulosť.

 

 

jean nouvel architektura v katare budova v pusti narodne muzeum casopis sab stavebnictvo byvanie

 

 

Filmové projekcie boli vytvorené v spolupráci s Filmovým inštitútom v Dohe. Sú formátované tak, aby sa zmestili na konkrétne rozmery stien, na ktorých sú premietané. Cieľom bolo zaviesť dialóg medzi umením a informáciami. Básnické obrazy zobrazené na stenách dopĺňajú ostatné exponáty a sú doplnené zvukovým aparátom, ktorý ponorí návštevníka do rôznych prostredí, od podmorského prostredia mora obklopujúceho Katar, až po rušné mestá, ktoré prosperovali v období, keď krajina bol stredobodom lovenia perál.

 

 

 jean nouvel narodne muzeum katar stavebnictvo byvanie

 

 

A čo možno vidieť v interiéri? Interiér je domovom tradičných geologických a archeologických artefaktov; stany, sedlá a riad, ktoré sú dôkazmi kočovného spôsobu života Arabov. Samozrejmosťou sú rybárske potreby, lode a siete. História je v zakomponovaná v každom detaile.  Všetko v interiéri bolo navrhnuté tak, aby návštevník pociťoval, že je na rozmedzí medzi púšťou a morom. Celkový vzhľad objektu je nevídaným úkazom, podmaňujúcim si všetky zmysly návštevníka.

 

 

 

Pin It