Pin It

 

 

Nevystraší vás masívnosťou, desiatkami poschodí či tonami betónu a skla. Keď sa prechádzate novým obytným projektom STEIN2, máte pocit, akoby tam bol odjakživa. Využil industriálnu minulosť, prispôsobil sa zástavbe bratislavského Starého mesta a vytvoril priestor pre ľudí. Tých, ktorí tam bývajú, ale aj tých, ktorí len radi trávia čas v meste.

 

V hlavnom meste sme často svedkami toho, že sa i ten najmenší pozemok zastavia čo najväčšou bytovkou. To však nieje prípad novostavby STEIN2, ktorú spoločnosť YIT Slovakia dokončila v júni tohto roka. Zástavba tu ustúpila priestoru pre verejnosť. Jej objem je v porovnaní s pôvodným pivovarom, ktorý na území stál,o takmer 20 percent menší. Na chodníku na Blumentálskej ulici je prerušovanou čiarou z tmavších dlaždíc naznačené, o koľko je vďaka tomu priestor pre peších širší.

 

 

Stein2 detske ihrisko stavebncitvo byvanie

 

Hoci novostavba vstúpila do Starého Mesta na ploche viac ako jeden hektár, nepôsobí masívne, práve naopak. Rešpektuje totiž svoje okolie a prispôsobuje sa mu. Tak, ako okolitá bloková zástavba, aj nový bytový projekt vytvára vnútorný dvor. Sú v ňom rôzne funkcie pre všetky generácie – od detských ihrísk, cez amfiteáter, až po bežeckú dráhu. „V okolí sú staré dvory, v ktorých sa odjakživa hrávali deti a stretávali susedia. Chcel som preto vytvoriť také prostredie, ktoré by vzdávalo hold minulému urbanizmu, no bolo dotvorené súdobou architektúrou,“ vysvetľuje  architekt projektu Ivan Kubík.

 

 

 stein2 vystavba bratislava stavebncitvo byvanie

 

Do okolitej zástavby projekt citlivo zapadá i fasádou. Parter pôvodnej budovy pivovaru na Blumentálskej ulici bol obložený masívnym pieskovcovým obkladom, ktorý napriek zlému stavu developer zachránil a aktuálne tvorí časť fasády na tejto ulici. Pre tvorcov bolo dôležité, aby ľudia v projekte skutočne žili, oddychovali, hrali sa, či nakupovali. Parter je preto priechodný, priehľadnými vstupmi „pozýva“ do nového staromestského bloku. Okrem vyššie spomínaných ihrísk či amfiteátra tu pritom nájdete predovšetkým množstvo zelene. Dokomponovaním priestoru medzi parkom na Kmeťovom námestí a priestorom pred evanjelickým kostolom tu vznikol viac ako 200 metrov dlhý park. Zeleň navyše zachytáva dažďovú vodu a znižuje teplotu v okolí.„Environmentálny prístup k projektom je pre nás dôležitý – je to jeden z hlavných princípov, na ktorých je postavená naša spoločnosť. Som veľmi rád, že to ocenili aj obyvatelia STEIN2,“ hovorí projektový manažér spoločnosti YIT Slovakia, Miroslav Drahoš.

 

 

Stein2 obchodna pasaz stavebnictvo byvanie

 

Nový obytný projekt odkazuje na svoju industriálnu minulosť, napríklad „tehličkovým“ obkladom či využitím pôvodného kamenného obkladu a rímsy. Nárožia budovy sú zdobené panelmi z predkorodovanej ocele. Novostavba vďaka limitovanému počtu nadzemných podlaží necháva vyniknúť všetky dominanty tejto staromestskej lokality – vežu evanjelického kostola, budovu stanice konskej železnice a, samozrejme, kupolu Spilky, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Obyvatelia obytného projektu zostávajú bokom od najhlučnejších ulíc hlavného mesta, no vďaka polohe majú pritom poruke všetky prvky občianskej vybavenosti a formy dopravy; od individuálnej, až po preferovanú MHD a cykloinfraštruktúru. V projekte sú jednoznačne oddelené – vo vnútrobloku sa ľudia môžu pohybovať iba pešo. Parkovacie miesta odtiaľto zmizli a autá sa presunuli do podzemia, konkrétne do dvojpodlažnej podzemnej garáže. Cyklisti majú cyklotrasu hneď na Blumentálskej ulici. „Náš projekt vstupuje do stabilizovanej štruktúry tejto čas-ti mesta odvážne, rozvážne, neagresívne – a také sú aj odozvy jeho obyvateľov,“uzatvára architekt Ivan Kubík.

 

 

Pozrite sa na projekty zblízka 

www.yit.sk

Pin It