Počuli ste už o odvetranej fasáde? Ide o vonkajšie opláštenie budov, ktoré sa od obvodovej steny oddeľuje vzduchovou medzerou. Táto fasáda dokáže tlmiť teplotné rozdiely, výborne odvádza vlhkosť a umožňuje prúdeniu vzduchu medzi obvodovým múrom a fasádou.

Hlavná funkčnosť odvetranej fasády spočíva v ochrane budovy pred priamym slnečným žiarením. Stena budovy sa vďaka fasáde nerozpaľuje ani v najvyšších horúčavách. Rovnakú funkčnosť poskytuje fasáda obvodovým múrom v zime, kedy ich chráni pred vetrom a mrazom. Tak isto sa k izolácii nedostanú návaly dažďa. Menšie množstvo vody sa vďaka odvetrávaniu ľahšie vysuší. Tepelné mosty, ktoré sa vyskytujú prevažne v starších budovách kvôli nedostatočnej izolácii sa pri odvetranej fasáde dokážu eliminovať. Okrem ochrany pred poveternostnými podmienkami zabraňuje prenikaniu hluku, ktorý sa na fasáde odráža a izolácia ho tlmí.

 

odv fasady 2

 

 

Inštalácia odvetranej fasády si vyžaduje podrobné preskúmanie budovy, ktorá má byť opláštená. Spoločnosť Zinn zhodnocuje najskôr rovinnosť stavby vytýčením základných zvislíc a rektifikačných rovín. Posudzuje sa predsadenie fasády voči ostatným fasádnym systémom, zateplovaciemu systému, oknám, potrubným zvodom, elektro rozvodom a podobne. Na základe týchto faktov sa vypracuje nárezový plán spotreby obkladového materiálu.

 

odv fasady 1

 

 

Následne sa realizuje nosný rošt, ktorý zadefinuje vonkajšiu plochu fasády. Rošt môže byť vertikálny, na ktorý je kotvený obklad alebo primárny horizontálny, do ktorého sa vkladá tepelná izolácia a sekundárne sa do neho kotví vertikálny rošt, ktorý vytvára vetranú medzeru.

 

odv fasady 3

 

Pokračuje sa osadením okien, okenných parapetov, dverí a zasklených plôch. Tepelná izolácia, ktorá sa aplikuje na stavbu je minerálnou vlnou alebo vlnou zo sklenených vlákien. V celom svojom objeme musí byť hydrofobizovaná – vodoodpudivá. Po zrealizovaní prestupov cez fasádu (rozvody, kotviace prvky, kamerové systémy, dažďové zvody) sa vykonáva osadenie kontrolných a ovládacích skriniek umiestnených vo fasádeNa záver sa vykoná konkrétny obklad fasády podľa požiadaviek klienta.

 

odv fasady 4

 

 

Odvetraná fasáda sa môže realizovať na murovanú i drevenú konštrukciu. Na výber je množstvo materiálov, ktoré si pri výbere odvetranej fasády môžete zvoliť. Ekologické, dizajnové či trendové. Všetky sú však absolútne funkčné a spĺňajúce svoj účel.

 

Viac informácií: www.zinn-fasady.sk

 

 

 

Text: Michal Pavlovič

Pin It