Základná otázka pre všetkých, ktorí začínajú premýšľať o vlastnom, či už bývaní alebo o vlastných priestoroch na podnikanie. Je lepšie kúpiť si katalógový projekt, ktorý je do detailov premyslený alebo nechať si navrhnúť individuálny návrh projektu, ktorý bude presne podľa vašich predstáv? Čo sa oplatí viac?

 

3

 

Ak sa jedná o malé zmeny ako napríklad o posun nenosných priečok, zmenu farby či materiálov fasády alebo o zmenu veľkosti okien a drobné úpravy tak nebudú mať žiadny vplyv na statiku stavby, tak v tomto prípade vám postačí už naprojektovaný katalógový dom. V tomto, na prvý pohľad vyriešenom, prípade budete musieť však ešte dohliadnuť na to, či predloha navrhnutého domu sedí s pôdorysom vášho pozemku, tu bude ťažké nenechať sa obmedzovať na úkor už hotového projektu. Podmienkou väčšiny katalógových projektov je rovinatý pozemok. Mali by ste vedieť aj to, že naprojektovaný dom nezahŕňa návrh inžinierskych sietí, ktoré si budete musieť dodatočne k projektu nechať vypracovať. K tomu treba ešte pripočítať cenu za osadenie projektu na konkrétnu parcelu, ako aj doprojektovanie prípojok, obvykle sa cena pohybuje okolo 500 – 700 €.

 

c2.RGB color

 

2Dajte si pozor aj na to, ak by ste chceli vykonať akékoľvek zmeny v katalógovom projekte, aby vás to nevyšlo ešte viac, ako keby vám podľa predlohy projektu projektant urobil celý projekt nanovo. A v neposlednom rade, k asi najväčšej nevýhode patrí najmä to, že bývanie nie je vaše. Aj keď môže sa stať, že aj katalógový dom vám môže vyhovovať natoľko, že vám nebude vadiť, že taký dom ako máte vy, môže mať v súčasnej dobe každý. Keď sa vám teda vybraný dom páči, a spĺňa aj Vaše predstavy o veľkosti a počte miestností, musíte zohľadniť ešte ďalšie kritériá. Jedným z nich je orientácia voči svetovým stranám.
Aj na pohľad drobné zmeny v katalógovom projekte (napríklad doprojektovanie kozubu, malý posun nosnej steny a iné) veľmi predražujú cenu katalógového projektu, vtedy je už väčšinou lepšie nechať si naprojektovať dom presne „na mieru“.

 

 

 

Radosť (s)tvoriť vlastné bývanie

 

 

 

Pokiaľ chcete mať originálny dom neštandardnej veľkosti, alebo nenájdete žiaden, ktorý by vyhovoval a páčil sa vám spomedzi katalógových domov alebo máte atypickú parcelu, alebo jednoducho máte len špeciálne želanie, ako napríklad vínna pivnička, viac kúpeľní v dome a podobne, čiže požiadavky, ktoré štandardizovaný katalógový dom nemôže splniť, vtedy je „výhodnejší“ individuálny projekt stavby.
Dôležité je nájsť takého odborníka, ktorý pri projektácií dbá o to, aby bol každý detail prepracovaný do najmenších detailov a človeka, ktorý vás nie len vypočuje, ale vaše želania premení na vysnívané bývanie. Čo sa týka ceny, tak cena individuálneho projektu je len mierne vyššia oproti katalógovým projektom.

 

3 1

 

RP construction naprojektujú váš vysnený dom alebo stavbu podľa požiadaviek či potrieb investora a po spracovaní projektu stavbu aj sami zrealizujú na kľúč. Výhodou je komplexnosť a flexibilita vyššie spomínanej firmy, ktorá zabezpečí vstupné podklady k projektu, samotný projekt, stavebné povolenie, realizáciu a na záver aj kolaudáciu a zápis stavby do katastra.

Stavebné práce:

• Domy na kľúč
• Rekonštrukcie
• Murárske práce
• Voda, kanalizácia, vykurovanie, elektro
• Fasádne práce
• Zatepľovanie
• Sádrokartónové konštrukcie
• Obklady, dlažby
• Búracie práce
• Záhradné úpravy

 

 

Realizácie projektov

 

20180918 082604JJJJJ         IMG 20171112 141735JJJ

 

Všetko, čo potrebujete vedieť o výstavbe nájdete na: rpconstruction.sk 

 

Prečítajte si tiež:

Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov, chyby sa ťažko odstraňujú

Screenshot 2020 04 15 ISC01064EN m indb unica pdf 2b

 

Pin It