Backwater Allan Williams Photography

Súčasťou britského Norfolku je malebná oblasť, ktorú domáci prezývajú Broads. Napriek idylickej atmosfére nejde čisto o dielo prírody, ale o sieť umelo vybudovaných plavebných kanálov a jazier, ktoré vznikli zaplavením miestnych rašelinísk. Architekta Patricka Michella tento región očaril natoľko, že si tu aj so svojou rodinou vybudoval rovnako očarujúce a pritom moderné a ekologické víkendové bývanie.

 

Hlavným cieľom majiteľa, autora architektonického riešenia a zároveň riaditeľa kancelárie Platform 5 Architects, bolo vytvoriť jednoduchý priestor pre prázdninový život, ktorý by pôsobil moderne a takisto by naplno využíval prednosti krásnych výhľadov do okolitej prírody. Na mieste niekdajšieho nemoderného bungalova sa mu spolu s manželkou Clare, povolaním takisto architektkou, podarilo navrhnúť dom, ktorý pôsobí, akoby plával na vodnej hladine. Obidvaja kedysi vyrastali na vidieku, a preto si priali, aby ich deti získali aspoň cez víkendy podobnú skúsenosť. A hoci dom primárne slúži Michellovej rodine, je navrhnutý tak, aby sa dal ľahko prenajímať. Takýto model jednak umožňuje domácim rýchlejšie pokryť vstupnú investíciu do stavby, jednak sprostredkúva zážitok z bývania v takomto dome aj cudzím ľuďom.

 

Backwater Allan Williams Photography

Bočné fasády a strešné konštrukcie pokrývajú čiernené drevené šindle, ktoré zvýrazňujú siluetu stavby.

 

Abstraktná silueta

V danom prostredí stavba vyzerá ako úplný protiklad tradičných rodinných domov v okolí. Objekt je postavený na troch pontónoch a svojimi šikmými strechami pripomína prístrešky na člny, ktoré možno v Broads vidieť na každom kroku. Bočné fasády a strešné konštrukcie pokrývajú čiernené drevené šindle, aby zvýraznili abstraktnú siluetu stavby. Aj priečelia domu zahaľujú šindle, tým však architekt ponechal čistú prírodnú podobu. Počíta sa s tým, že po čase sa na ich vzhľade podpíše počasie a na povrch vyrazí prirodzená patina. Zo strany jazierka sú vnútorné prečnievajúce časti strechy obložené svetlým drevom, vďaka čomu vytvárajú „mäkší“ a plynulejší prechod do interiéru. Zároveň však vytvárajú prekrytie exteriérovej terasy, ktoré je referenciou verandy domov v susedstve, vybudované ešte v časoch eduardovskej éry.

 

Backwater Allan Williams Photography

Priestranná jedáleň s výhľadom na jazero je umiestnená v centrálnej časti domu.

 

Dom dvoch tvárí

K lepšiemu prepojeniu interiéru a exteriéru prispieva aj veľkorysé zasklenie – obyvateľom domu umožňuje užívať si príjemné výhľady do prírody aj vnútri domu. Každá z troch samostatných hmôt domu má odlišný objem a je orientovaná do rôznych častí krajiny. Obývací priestor s vysokými stropmi je otočený k lesnému porastu, tvorenému prevažne vŕbami, jelšami a brezami, ako aj k hrádzam, ktoré sa strácajú v divokej prírode. Centrálna časť objektu zasa ponúka panoramatický výhľad na súkromnú malú „lagúnu“ a trstinové záhony, pričom plynule prechádza do neveľkého privátneho móla. Z opačnej strany domu, kde je umiestnený vstup, pôsobí objekt o čosi zdržanlivejšie – má podobu troch vedľa seba uložených domčekov so šikmou strechou. Obloženie z drevených šindľov postupom času zošedivie a opticky tak doslova „zrastie“ so svojím prostredím. Rastliny určené na výsadbu v okolí domu sa vyberali tak, aby dobre znášali vlhké podmienky v blízkosti vody. Často sa na to využívala miestna flóra. Kým západnú časť pokrýva hustá vegetácia, východná slúži na kotvenie člnov pri móle.

 

Backwater Allan Williams Photography

Hneď pri vstupe do domu je situované efektné točité schodisko, ktoré vedie do spálne v podkroví.

Backwater Allan Williams Photography

Dominantou obývacej izby, ktorá sa pýši vysokým stropom, je kozub s tmavým kovovým obkladom.

Backwater Allan Williams Photography

So vstupnou halou susedí veľkoryso koncipovaná kuchyňa v kombinácii svetlého dreva a čiernej.

 

 

Prefabrikáty na pilótach

Keďže stavba je v skutočnosti umiestnená na akomsi polostrove obklopenom vodou, výstavba nebola práve jednoduchou úlohou. Trvala takmer dva roky. Ako najlepšie riešenie sa javila konštrukcia z ľahkých materiálov, ktoré bolo možné ľahšie – pomocou menšieho tranzitného vozidla – dopraviť priamo na pozemok a tu z nich vybudovať výsledný objekt. Architekt sa musel popasovať aj s rizikom vystúpenej vodnej hladiny, ktorá by mohla dom kedykoľvek zaplaviť. Aj z toho dôvodu je prízemie domu vyvýšené. Problém predstavovalo najmä nestabilné podložie, základy domu preto uložili na pilóty, umiestnené do hĺbky 10 metrov. Tie podopiera mriežka z pozinkovaných oceľových trámov, ktoré sú vyzdvihnuté nad hladinu spodnej vody. Prefabrikáty na stavenisku mali svoju nespornú výhodu – urýchlili celý proces výstavby domu, ktorý je kombináciou drevenej konštrukcie a oceľových nosníkov, slúžiacich najmä ako opora veľkým skleným plochám.

 

Backwater Allan Williams Photography

Za kozubom, ktorý oživuje obývaciu izbu, sa nachádza pracovný kútik s písacím stolom.

Backwater Allan Williams Photography

Zo spálne na prízemí môžete prejsť priamo na terasu, ktorá nadväzuje na mólo pre člny.

Backwater Allan Williams Photography

Zo spálne na prízemí môžete prejsť priamo na terasu, ktorá nadväzuje na mólo pre člny.

 

 

Energeticky efektívne bývanie

Vnútorná dispozícia domu je jednoduchá, no zároveň natoľko flexibilná, že umožňuje členom rodiny podnikať rozličné aktivity v interiéri i vonku. V centrálnej časti sa nachádza veľká kuchyňa s jedálňou, ktorá plynule prechádza do susediaceho obývacieho priestoru s vysokým stropom – oddeľuje ich iba kozub s kovovým obkladom. Dom poskytuje obyvateľom tri spálne, nachádzajúce sa v treťom trakte a na poschodí, do ktorého priamo zo vstupnej haly vedie pôsobivé točité schodisko. Interiér každej miestnosti je síce jednoduchý, zato navrhnutý veľmi premyslene. Rozhodne sa tu nešetrilo nábytkom vyrobeným na mieru.

Architekt, samozrejme, myslel aj na požiadavky ekológie a udržateľnosti, keď dom navrhol ako energeticky efektívny. Sklené plochy smerujúce na juh zabezpečujú dostatočný prísun prirodzeného denného svetla do interiéru, čo zároveň znižuje využitie umelého osvetlenia na minimum. Prekrytia strechy sa zároveň starajú o to, aby sa v lete vnútorné priestory príliš neprehrievali. Veľká pozornosť sa venovala aj kvalitnej izolácii a efektívnemu využitiu ventilačného systému s rekuperáciou tepla.

 


 

Patrick MichellPlatform 5 Architects

Mnohými oceneniami ovenčenú architektonickú kanceláriu vedie od jej založenia v roku 2006 architekt Patrick Michell. Kancelária sa môže pochváliť pestrým portfóliom projektov, a to rezidenčných, komerčných, ale aj vzdelávacích či kultúrnych. Uznávaný magazín Wallpaper* zaradil Patricka Michella a jeho tím medzi 30 najtalentovanejších mladých architektonických štúdií z celého sveta. Za projekt Norfolk Broads si vyslúžili prestížne ocenenie Kráľovského inštitútu britských architektov – RIBA.


 

text Anna Salvová
foto Allan Williams Photography

 

Pin It