S uctou k prirodeKto by nesníval o dome alebo chate pri jazere? Nech to však v predstavách a filmoch pôsobí akokoľvek romanticky, postaviť bývanie v blízkosti vody nemusí byť práve jednoduché. A to nielen kvôli vode samotnej. Komplikované podmienky, vrátane strmého terénu, mohli odradiť majiteľov i architektov aj v prípade chaty pri kanadskom jazere Stoney Lake. Našťastie, nestalo sa tak. Túžba dala život stavbe, napoly vnorenej do zeme, napoly sa „vznášajúcej“ vo vzduchu. Môže nulový prázdninový dom vyzerať úchvatnejšie?

 

Vzhľad tohto domu je na prvý pohľad naozaj pôsobivý, dôležitejšie však je, že nevznikol samoúčelne. Objekt je výsledkom úsilia zasahovať do samotného prírodného prostredia čo najmenej a zároveň si poradiť so skutočne náročným pozemkom. Hoci pôvodný majiteľ plánoval zastavať niekoľkonásobne väčšiu plochu, hlavným zámerom nového vlastníka bolo, aby stavba pôsobila čo najohľaduplnejšie, ľahko a nepredstavovala nebezpečenstvo pre miestne staré stromy. Vďaka tomu architekti úplne vylúčili možnosť vyrovnať pozemok nánosmi zeminy či odstreliť časť existujúceho skalnatého zrázu. Ak aj stavitelia boli nútení časť terénu vykopať, všetka pôda sa v rámci stavebných prác opäť využila. Architekti nakoniec rozdelili dom na dve pozdĺžne hmoty, zapadajúce do seba ako dve priečne položené kocky lega. Zatiaľ čo spodný objekt je zasadený do zeme tak, aby bol pre prichádzajúcich takmer neviditeľný, vrchná hmota domu spočíva na spodnej a zároveň na masívnom betónovom pilieri, takže pôsobí ako most a zároveň ako konzola. Práve vďaka princípu vrstvenia mohli architekti zabezpečiť prístup k budove aj zhora a zároveň dosiahnuť minimálny zásah do prostredia. Plusom riešenia je aj zachovanie prirodzeného drenážneho systému. Navyše, krížovým preložením obidvoch blokov sa pekne otvorili priehľady smerom k jazeru a širokej scenérii aj z perspektívy prichádzajúcich.

 

S uctou k prirode 01

Podlhovasté hmoty domu zapadajú do seba ako dve priečne položené kocky lega.

 

Premyslený do bodky

V hornej časti chaty sa nachádza spoločenská zóna, ktorá je orientovaná smerom k jazeru. Naopak, spodný objekt je obrátený od jazera, vďaka čomu pôsobí uzavretejšie. Je to nakoniec logické, lebo v tejto sekcii domu sú umiestnené spálne. Keďže architekti mysleli aj na potreby prípadných telesne hendikepovaných hostí a bezbariérové riešenie aj do budúcnosti, vo vrchnej časti je k dispozícii ľahko prístupná pracovňa, respektíve spálňa s kúpeľňou. Strecha spodného bloku slúži ako terasa, ktorá hosťom umožňuje vychutnať si výhľady na jazero z výšky. Zároveň tak prepája obývaciu časť s exteriérom a vťahuje prírodu dovnútra.

 

 S uctou k prirode 02

 

 

S uctou k prirode 05

Spoločenské priestory chaty sú vždy dostatočne presvetlené a prevetrané nielen vďaka zasklenej fasáde orientovanej k jazeru, ale aj zásluhou strešných svetlíkov, ktoré pripomínajú úzke továrenské okienka.

S uctou k prirode 06

Spoločenskú zónu tvorí súvislý otvorený obytný priestor s kuchyňou, jedálňou a obývačkou. Svoje miesto tu našli aj výkonné kachle, ktoré počas zimy slúžia na dokurovanie.


 

S uctou k prirode 04

Monochromaticky ladený interiér rozbíjajú hravé modré prvky v podobe lámp, stoličiek či glazúrovaného obkladu kachií. V trojboji farieb sa uplatnila aj tmavosivá podlaha z betónu.

 

Architektonické riešenie myslí aj na ekologické a ekonomické stránky prevádzky, preto dôsledne pracuje so zdrojmi energie aj so slnečným svetlom. Strešná konštrukcia horného bloku je navrhnutá rovnako nevšedne, jej dizajn však opäť presne plní účel – tvorí ju niekoľko hrebeňov, ktoré majú z jednej strany úbočia svetlíky, z druhej strany zabudované solárne panely. Vzhľad svetlíkov si architekti „požičali“ z továrenského prostredia. Sú otočené tak, aby prepúšťali svetlo do interiéru len zo severnej strany. Miestnosti tak dostatočne presvetľujú a zároveň zbytočne neprehrievajú. Spolu so zasklenou južnou fasádou prispievajú k príjemnej slnečnej atmosfére v interiéri a súčasne zabezpečujú prirodzenú krížovú ventiláciu. O prevetrávanie sa namiesto klimatizácie stará inteligentný systém strešných ventilátorov, ktorý v zime slúži aj ako nútené vetranie. Transparentnú fasádu po celej dĺžke kopíruje krytá lodžia, ktorá sa stará o to, aby sa v lete z interiéru – obrazne povedané – nestala vyhňa. V zime, keď je slnko nízko, však pasívne zohrieva nielen vnútorné priestory, ale i podlahu z tmavého betónu. Fotovoltické panely osadené na južnej strane strešných úbočí zabezpečujú prázdninovému objektu dostatok vlastnej elektrickej energie. Terén, do ktorého je zapustený spodný blok domu, zasa pôsobí ako doplnková tepelná izolácia.

 

S uctou k prirode 08

Obklad priestorov v spálňovej časti tvorí preglejka vyrábaná bez prímesi formaldehydu či iných škodlivých látok.

S uctou k prirode 09

Napriek farebnej striedmosti ponúka interiér chaty množstvo hravých prvkov, počnúc majestátnymi lomenými klenbami strechy, končiac dizajnovými lahôdkami, ako je tento veselý vešiak v hale.



Farebne striedmy, ale aj hravý

Pri výbere materiálov určených na fasády mali prednosť tie s dlhou životnosťou a minimálnymi požiadavkami na údržbu. Uplatnilo sa tu reflexné plechové opláštenie kvôli pasívnym solárnym ziskom, ale aj obklad z termodreva. V interiéri bola použitá preglejka bez obsahu formaldehydov, ale aj drevený obklad natretý nabielo. Nepôsobí však sterilne. Presvedčia vás o tom mnohé hravé prvky, ktoré do monochromaticky ladeného interiéru vnášajú hravosť, napríklad sokel s kachľami na drevo, ktorý je obložený glazúrovanými tehlovými pásikmi v modrej farbe. To má za následok, že napriek úspornej farebnej škále dom evokuje príjemné pocity a dojem vľúdnosti, pripravený stať sa nezabudnuteľným ekologickým útočiskom prázdninujúcich hostí. Mnohí z nich určite budú snívať o tom, aby sa stal ich skutočným domovom...

 

Pin It