Bratislavský kostol dostal moderný a svetlý interiérKostol prešiel veľkou obnovou pod taktovkou známeho architekta. Foto: Alan Hyža 

Kostol na Kalvárii v našom hlavnom meste má pohnutý osud. Po tom, ako trojica jeho pôvodných architektov zahynula v koncentračnom tábore, mu za socializmu zbúrali vežu, aby nekonkurovala Slavínu. Aktuálne sa po viac ako 70 rokoch dočkal obnovy.

 

Nad Bratislavou stojí rímsko-katolícky kostol Panny Márie Snežnej. Jeho história sa začala písať ešte v roku 1943, no úplne dokončený nebol v podstate dodnes. O to viac zaujme jeho súčasná podoba po rozsiahlej obnove, pod ktorú sa podpísali architekti Tomáš Bujna a Matúš Gibala. Bujna už v minulosti za svoju prácu na kostole v Brutovciach získal aj prestížnu cenu Cezaar a Cenu ARCH. Ako teda vyzerá moderný slovenský kostol 21. storočia?

Nový návrh vychádzal z pôvodných prvkov

V prvom rade interiér pôsobí čisto, sviežo a príjemne. „Uvedomovali sme si kvalitu pôvodného zámeru, ktorý bolo ale treba dokončiť. Pri návrhu sme sa inšpirovali pôvodnými interiérovými prvkami,“ vysvetľuje Tomáš Bujna. Jednou z nich bola napríklad aj kovová mreža s nápisom Veni Sancte Spiritus, ktorá je veľmi cenná, keďže sa ako jediná zachovala v pôvodnom stave. Ďalej sa architekti zamerali na sanovanie degradovaných stien a podlahy. 

 

Bratislavský kostol dostal moderný a svetlý interiér 

Kovová mreža s nápisom Veni Sancte Spiritus je veľmi cenná, keďže sa ako jediná zachovala v pôvodnom stave. Foto: Alan Hyža 

Ak sme hovorili o modernom prístupe, ten sa prejavil v novom systéme vykurovania lavíc, novom osvetlení či ozvučení. Pôvodné drevené výplne okenných otvorov nahradili nové kovové s izolačným trojsklom, vybavené automatickým ovládaním otvárania. Osvetlenie má niekoľko režimov rozsvecovania a stmievania, podľa potreby a príležitosti. 

Len ušľachtilé a tradičné materiály

Interiér dnes už na prvý pohľad pôsobí čisto a jednoducho, no jeho súčasťou sú sofistikované detaily. Uplatňujú sa najmä v spomínaných kovových prvkoch. Nájdete tu iba ušľachtilé a tradičné materiály: kameň (mramor), kov, drevo a sklo. Dojem čistoty umocňuje hlavne ústredná biela farba na stenách, stropoch a stĺpoch a pôvodné lavice zo svetlého dreva. Tie sa dočkali umelecko-remeselnej obnovy v stolárskej dielni. Za pozornosť rozhodne stoja nové časti mobiliáru: oltár, krstiteľnica, sedes (sedadlo hlavného celebranta omše), ambona (miesto, odkiaľ kňaz káže), paškál (svieca) a mnohé ďalšie.

 

Kostol prešiel veľkou obnovou pod taktovkou známeho architekta. Foto: Alan Hyža 

Presbytérium so sedesom (miestom, kde sedí hlavný celebrant omše). Foto: Alan Hyža 

Remixom starého a nového prešla krížová cesta po oboch stranách lode. Aj tá dokazuje, ako sa história dá nerušene skĺbiť so súčasným prístupom.

Architekt Tomáš Bujna sa netají tým, že obnova kostola ešte nie je stopercentne hotová. „Nie všetky plánované práce boli realizované podľa projektovej dokumentácie. Niektoré časti boli zmenené počas realizácie a niektoré sú ešte v procese realizácie,“ dodáva. 

 

Bratislavský kostol dostal moderný a svetlý interiér

 

Bratislavský kostol dostal moderný a svetlý interiér

V interiéri sa na viacerých miestach uplatnili kovové prvky. Foto: Alan Hyža   

 

Kostol si prešiel aj ťažkými časmi

Bratislavský Kostol Panny Márie Snežnej navrhla ešte v 40-tych rokoch minulého storočia trojica architektov Ferdinand Fuchs, Ignác Vécsei a Dezider Quastler. Všetci však v rokoch 1944/1945 zahynuli v koncentračnom tábore. A tak bol dokončením stavby poverený architekt František Florians. V roku 1959 následne zbúrali jeho vežu, aby nekonkurovala blízkemu pamätníku 2. svetovej vojny, Slavínu. 
Po veľkej obnove, ktorej sa kostol teraz dočkal po viac ako 70 rokoch, bol slávnostne znova konsekrovaný 13. septembra 2020.

Bratislavský kostol dostal moderný a svetlý interiér

Lavice prešli umelecko-remeselnou obnovou. Foto: Alan Hyža 

 

Pin It