Architektura so zmyslom pre jednotu 01K architektúre v horskom prostredí už prirodzene patrí drevo, nízkoenergetický až pasívny štandard a efektívne využívanie obnoviteľných druhov energií. Všetky tieto podmienky spĺňa aj komplex rekreačných chát Horizon Neighborhood, ktorý okrem dialógu s okolitou krajinou a zmyslom pre jednotu prináša aj nový, komunitný prvok.

 

Nečakajte tu archetypálnu horskú v štýle zrubov, švajčiarskych chaletov či domov s kamennými základmi. Táto moderná štvrť stále ešte len vyrastá, a to v nadmorskej výške 2 750 m2 v lyžiarskej oblasti Powder Mountain v Utahu, necelých100 km od Salt Lake City. Skladá sa z 30 chát s plochou od 100 do takmer 300 metrov štvorcových, série strategicky umiestnených garáží a spoločnej chaty pre majiteľov nehnuteľností, nazvanou Pioneer Cabin. Chaty sú rozdelené podľa štyroch typológií. Buď sledujú kontúry krajiny (pripomínajú horské kozy), alebo sú priečne orientované a vyčnievajú z úbočia hory (ako extrémni lyžiari). Stratégia týchto variácií v kombinácii s dramatickou topografiou vytvára susedstvo, ktoré má silný zmysel pre jednotu exteriéru a zároveň ponúka interiérovú rozmanitosť.

 

Architektura so zmyslom pre jednotu 02

Táto moderná štvrť s horskými chatami stále ešte len vyrastá v nadmorskej výške 2 750 m2 v lyžiarskej oblasti Powder Mountain v Utahu, necelých 100 km od Salt LakeCity.

 

Chránení vo vetrom zmietanej krajine

To, že usporiadanie chát podporuje interakciu medzi susedmi, potvrdzuje aj Brian MacKay-Lyons, oceňovaný kanadský architekt zo štúdia MacKay-Lyons Sweetapple Architects, ktorý ich navrhol: „Všetko je tu o tom, byť blízko pri sebe a oslavovať túto blízkosť.“ Orientácia jednotlivých chát podporuje náhodné stretnutia majiteľov, vstup cez lávky je však starostlivo navrhnutý tak, aby minimalizoval výhľad na susedné jednotky a zároveň nerušil výhľad ostatných na západ slnka. Oceľové lávky vedú až na druhé poschodie, a to z dôvodu extrémneho množstva snehových zrážok, ktoré dali tejto oblasti názov Powder Mountain. Séria chránených nádvorí poskytuje ochranu v inak otvorenej, vetrom zmietanej krajine. V reakcii na miestne podmienky architekt myslel aj na pasívne využívanie slnečnej energie. Betónové podlahy ukrývajú hydronické podlahové kúrenie, ktoré zvyšuje tepelný komfort a znižuje náklady až o 35 %. Navonok jednoduchá architektúra kontrastuje s tamojšou architektúrou, typickou pre zimné rezorty. Na strechu bola použitá strešná krytina z cédrového dreva a tento materiál sa opakuje v podobe dosiek aj na fasáde – odkazuje na údolie Eden Valley. Drevohliníkové okná a interiér z cédrového dreva dotvárajú efekt jednoliatosti v štýle Heritage Modern.

 

Architektura so zmyslom pre jednotu 03

Chaty sú rozdelené podľa štyroch typológií, buď sledujú kontúry krajiny, alebo sú priečne orientované a vyčnievajú z úbočia hory.

 

 

NOVOVZNIKNUTÁ DEDINA NIE JE LEN ĎALŠÍM LYŽIARSKYM STREDISKOM, ALE SKÔR PLÁNOVANOU KOMUNITOU PRE PODNIKATEĽOV A KREATÍVNYCH PRACOVNÍKOV, KTORÍ SA SPOLU PODIEĽAJÚ NA RIEŠENÍ GLOBÁLNYCH VÝZIEV A ZAUJÍMAJÚ SA O EKOLOGICKÉ PROBLÉMY.

 

 

Architektura so zmyslom pre jednotu 04

 Ich usporiadanie podporuj einterakciu medzi susedmi, čo potvrdzuje aj Brian MacKay-Lyons, oceňovaný kanadský architekt zo štúdia MacKay-Lyons Sweetapple Architects, ktorý ich navrhol.

 

Komunita rovnako zmýšľajúcich

Novovzniknutá dedina nie je len ďalším lyžiarskym strediskom, ale skôr plánovanou komunitou pre podnikateľov a kreatívnych pracovníkov, ktorí sa spolu podieľajú na riešení globálnych výziev a zaujímajú sa o ekologické problémy. Je úzko spojená so Summit Series – ambicióznym rečníckym programom, ktorý priťahuje inovátorov aj investorov. Séria stretnutí len pre pozvaných hostí je známav yužívaním prvkov hnutia New Age a medzi jej rečníkmi by sme našli mená ako Jeff Bezos, Jane Fonda či Bill Clinton. Projekt Summit Powder Mountain má spájať ľudí nielen na svahoch, ale aj v biznise. Až 80 % nehnuteľností je tu totiž v rukách členov skupiny Summit Series. „Ľudia, ktorí tu sú, tu nie sú len preto, aby našli druhý domov v horách. Sú tu aj preto, aby spojili svoju rodinu s inými, rovnako zmýšľajúcimi rodinami a v podstate neustále zlepšovali seba a svet a svoje vlastné konkrétne iniciatívy,“ vysvetľuje Gary Derck, výkonný riaditeľ Summit Powder Mountain. Medzi prvotných investorov patria napríklad miliardár Richard Branson, spoluzakladateľ PayPalu Ken Howery či generálny riaditeľ Netflixu Reed Hastings.

 

Architektura so zmyslom pre jednotu 05

Na strechu bola použitá strešná krytina z cédrového dreva. Tento materiál sa opakuje v podobe dosiek aj na fasáde a efekt jednoliatosti dotvára cédrové drevo v interiéri.

 

Moderné dedičstvo

Majetných mileniálov má osloviť poloha rezortu v blízkosti Salt Lake City, jeho dizajnová citlivosť a tiež cena. Lyžiarske stredisko môže zároveň ťažiť z migrácie zo susedných štátov pre nižšie dane (najmä z Kalifornie) a z rozvíjajúcej sa technologickej komunity. V závislosti od dopytu plánuje Summit Series v tejto oblasti vznik ďalších 1 500 až 2 000 bytových jednotiek a ich dokončenie odhaduje na najbližších 15 až 20 rokov. V rámci svojho environmentálneho zamerania bude až 75 % pôdy vyčlenenej ako chránená a na rekreáciu (vrátane lyžiarskeho areálu) a počet lyžiarov má byť obmedzený. Rovnako všetky nehnuteľnosti budú postavené v jednotnom štýle, ktorý investori nazvali moderným dedičstvom. Jedným z najzaujímavejších sa zdá byť dom patriaci Tomovi Buttgenbachovi, podnikateľovi v oblasti solárnej energie. Jeho Dark Chalet s fasádou z lesklých a matných čiernych kovových panelov bude mať rozlohu vyše 500 m2 a čiastočne sa bude nachádzať pod úrovňou terénu. Solárna energia, ktorú panely vyrobia, bude pokrývať 362 % energetickej spotreby domu. To znie ako dokonalá výzva pre architektov. 

 

Architektura so zmyslom pre jednotu 08

Vstup do chatiek cez oceľové lávky je navrhnutý tak, aby minimalizoval výhľad na susedné jednotky a zároveň nerušil výhľad ostatných na západ slnka.

 

 

Architektura so zmyslom pre jednotu 06

V reakcii na miestne podmienky architekt myslel aj na pasívne využívanie slnečnej energie.


Architektura so zmyslom pre jednotu 06

K architektúre v horskom prostredí už akosi prirodzene patrí drevo,
ktoré sa uplatnilo nielen pri výstavbe, ale zároveň tvorí funkčné detaily
v kombinácii s inými stavebnými materiálmi.

 

 

 

 

 

Pin It