champs elysee plan rekonstrukcia vitazny obluk

Vizualizácia: PCA-Stream 

 

Najslávnejšia parížska ulica sa dočká rekonštrukcie za 250 miliónov eur. 

 

O miesto na nej sa bijú najprestížnejšie svetové značky a pred koronakrízou ju navštevovalo stále viac turistov. Pre domácich však parížska ulica Champs-Elysées už akosi strácala lesk, cituje on-line denník The Guardian Jeana-Noela Reinhardta, prezidenta výboru, ktorý o rekonštrukciu bojoval od roku 2018. „Opozeranosť“ však nie je jediným problémom slávnej ulice. Tá v súčasnosti bojuje aj so znečistením a otázkou dopravy. Starostka Paríža Anna Hidalgová preto ohlásila veľkú rekonštrukciu, ktorá na bulvár prinesie stromy, množstvo zelene, ale napríklad aj plaváreň.

 

champs elysees rekonstrukcia vizualizacia zahrada champs elysees rekonstrukcia vizualizacia zahrada

 

Vizualizácia: PCA-Stream 

Pribudnú miesta na oddych

„Legendárna avenue za posledných 30 rokov stratila svoju nádheru. Parížania ju postupne opustili a zasiahlo ju niekoľko po sebe idúcich kríz: žlté vesty, štrajky, zdravotné a hospodárske krízy,“ uviedol výbor v oficiálnom vyhlásení. Aj preto je jednou z hlavných čŕt návrhu novej Champs-Élysées z dielne architektonického štúdia Philippa Chiambaretta zeleň. 

Aj na základe verejných stretnutí, ktoré organizoval spomínaný výbor, plány rátajú so zmenšením priestoru pre vozidlá až o polovicu, premenou ciest na pešie a zelené plochy a vytvorenie radov stromov na zlepšenie kvality ovzdušia. Zároveň majú pribudnúť viaceré miesta na oddych a relax, medzi ktorými nebude chýbať plaváreň, záhrada či detské ihriská.

 

champs elysee plan rekonstrukcia

Vizualizácia: PCA-Stream 

 

Zmenou prejde aj najväčšie námestie

Ešte pred vypuknutím koronakrízy architekt Chiambaretta uviedol, že z približne 100-tisíc ľudí, ktoré po Champs-Élysées denne prejdú, je väčšina turistov a zvyšok tvoria ľudia, ktorí tu pracujú. Navyše, po blízkej osemprúdovke prúdilo asi 3-tisíc vozidiel za hodinu. Aj preto sa mesto do budúcnosti rozhodlo pre výrazné obmedzenie takejto dopravnej aj environmentálnej záťaže. Bulvár po rekonštrukcii má byť ekologický a žiadaný.

Veľká zmena sa však začne až po letných olympijských hrách, ktoré hlavné mesto Francúzska bude hostiť v roku 2024. Radnica plánuje zrekonštruovať aj slávne námestie Place de la Concorde (Námestie svornosti) na juhovýchodnom konci ulice, ktoré radnica označila za „komunálnu prioritu“. Najväčšie parížske námestie by malo byť dokončené ešte pred olympijskými hrami. Samotná obnova ulice Champs-Élysées by mala byť hotová do roku 2030.

Pin It