monument majer banska bystrica

Foto: Ján Kekeli

 

Objekt na cintoríne v mestskej časti Majer je za Slovensko nominovaný na zisk európskej ceny za architektúru Mies van der Rohe Award.

 

Monument vlani zabodoval aj u nás – na konto si pripísal cenu CEZAAR aj Cenu Dušana Jurkoviča. Teraz sa dostal medzi 400 nominovaných medzinárodných projektov. Objekt z dielne Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Maroša Greša sa tak môže zviditeľniť aj v celoeurópskom meradle.

Konkurencia je veľká

Mesto Banská Bystrica vyhlásilo ešte v roku 2016 v spolupráci so Slovenskou komorou architektov urbanisticko-architektonickú súťaž na obnovu vojnového cintorína z 1. svetovej vojny v Majeri. Cieľom bolo priniesť návrh komplexného riešenia pietneho miesta a prinavrátiť mu dôstojnosť, ktorú si zaslúži. 

„Práve pripravujeme podklady do ďalších fáz súťaže, v ktorých bude prebiehať užší výber. Konkurencia je obrovská a šanca na postup veľmi malá, ale už nominácia do toho najlepšieho v Európe, čo sa udialo v architektúre za posledné dva roky, je pre nás významné ocenenie. Sme radi, že sme v Banskej Bystrici dostali príležitosť venovať sa Majeru,“ uviedli autori projektu.

Tento rok má obnova cintorína pokračovať

Cintorín v Majeri by sa mal podľa vyjadrení mesta dočkať aj tretej fázy svojej obnovy. Víťazný návrh architektov ráta s úpravou priestoru medzi vojnovým a civilným cintorínom na druhej strane cesty. Ide o rozšírenie spevnenej plochy až po severnú stranu a pribudnúť by malo aj oddychové miesto na sedenie. „V tomto roku sa pokúsime získať ďalšie mimorozpočtové zdroje, aby sa nám podarilo dokončiť aj tretiu fázu obnovy,“ potvrdil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Pin It