15 rad ako usetrit pri stvbe domu 02

Zdroj obrázku: {sculpies} / Shutterstock.com

 

Pre niekoho je to najkrajšie obdobie v živote, pre niekoho, naopak, to najstresujúcejšie. Keď sa už rozhodnete pre stavbu domu, tak chcete, aby bolo všetko podľa vašich predstáv. Niekedy ale prídu situácie, kedy si kvôli obmedzenému rozpočtu a navýšeným nákladom musíte vyberať, čo vám za to stojí a čoho sa radšej zrieknete. Dnes pre vás máme 15 rád, vďaka ktorým sa vám podarí na stavbe domu niečo ušetriť a vďaka tomu si potom môžete zaobstarať veci, ktoré ste si odopierali.

 

  1. Zvážte veľkosť domu

Ak ste predtým, než ste začali plánovať stavbu domu bývali v byte, tak pravdepodobne túžite po priestrannom a veľkom dome, kde budete mať na všetko dostatok miesta. No čím väčší dom si budete chcieť postaviť, tým viac materiálu budete potrebovať, to sa samozrejme odrazí aj v cene domu.

Aj keď sa to môže zdať ťažké a obmedzujúce, tak skúste veľkosť domu poriadne zvážiť. Aj keď už možno máte deti, tak tie predsa len niekedy v budúcnosti odídu a vo veľkom dome zostanete sami dvaja. Už to nie je ako kedysi, keď sa stavali viacgeneračné domy a na každom poschodí býva jedna rodina. Zníženie nárokov a veľkosti domu vám dokáže ušetriť tisícky eur.

 

  1. Využite pomoc blízkych

V súčasnosti je jednou z najdrahších položiek pri rozpočte domu práve práca. Ľudia na stavbe domu strávia množstvo hodín a aj keď sa to niekedy nezdá, tak je stavba domu vyčerpávajúca. Ak má niekto z vašej rodiny skúsenosti so stavbou domu alebo má známych, ktorí by boli ochotní dom stavať, tak by ste to mali určite využiť.

Na jednej strane, viete, komu peniaze za prácu dávate. Viete, že to bude spravené kvalitne a keďže sa poznáte, tak si na tom aj dajú záležať. Ďalšia vec je, že na dome budete tráviť veľa času a ak sa so stavebníkmi budete poznať, tak to bude o to príjemnejšie. Určite ocenia aj to, keď im niečo dobré navaríte a postaráte sa o nich. A v neposlednom rade, pravdepodobne aj ušetríte, lebo nebudú pýtať toľko peňazí, ako profesionálna firma.

 

  1. Nakupujte v predstihu a ušetrite

Ani v stavebníctve nie je tajomstvom, že ceny stúpajú. Cena materiálov ide hore, dopyt je veľký a najmä pri kvalitnejších materiáloch sú čakacie doby dlhšie. Môže ísť o dlažby, sanitu či ďalšie vybavenie. Hľadať a nakupovať stavebné materiály môžete aj online. Nakupovať môžete v predstihu a vo výsledku ušetriť. Obľúbený obchod ponúka svoj tovar aj online, využite pri nákupe MERKURY MARKET zľavový kód a ušetríte tak ešte viac!

 

  1. Jednoduchosť je kľúčom k všetkému

To, čo je v móde teraz, nemusí byť v móde o 50 rokov, no jednoduchosť sa z módy ešte nikdy nevytratila. Toto by malo byť základným heslom, ktorým by ste sa mali pri stavbe domu riadiť. Často bývajú originálne a trendové kúsky oveľa drahšie, než jednoduchšie modely, takže ak stavíte na jednoduchosť, ušetríte tým množstvo peňazí.

 

  1. Hľadajte materiál na rôznych miestach

To, že má jeden dodávateľ niečo lacnejšie, napríklad stavebný materiál, neznamená, že bude mať najlacnejšie napríklad aj obklady. Stavba domu je jeden obrovský projekt, pri ktorom je potrebná dávka trpezlivosti. Je potrebné, aby ste si spravili poriadnu analýzu trhu, aké sú vaše možnosti v rámci rozpočtu a napríklad aj to, aké akcie v predajniach môžete využiť. Niektorí predajcovia dávajú ľuďom zľavy navyše pri presiahnutí hodnoty nákupu v určitej sume.

 

  1. Myslite do budúcnosti (prevádzka domu)

Na niečom môžete ušetriť, no potom sa to môže v budúcnosti vrátiť v podobe vyšších nákladov. Najčastejšie sa to stáva napríklad pri kuchynských spotrebičoch, spôsobe vykurovania alebo aj pri stavebných materiáloch či oknách, ktoré nedostatočne držia v dome teplo, a preto sa míňa viac na kúrenie. Myslite na to pri stavbe domu a vyberajte materiály a spotrebiče aj podľa ich nákladov na prevádzku. Predsa len, nejde len o to, čo ušetríte počas stavby, ale aj čo ušetríte v budúcnosti. Ušetriť môžete už pri nákupe online vďaka zľavovým kódom, kupónom alebo sezónnym zľavám. Obľúbené eshopy ich ponúkajú pravidelne, aktuálny OKAY zľavový kupón môže ušetriť aj stovky eur.

 

  1. Stanovte si rozpočet

Aby ste mali čo najlepší prehľad o financiách a už minutých peniazoch na stavbu domu, tak by ste si mali viesť také domáce účtovníctvo. Vďaka tomu budete lepšie informovaný, budete mať prehľad a lepšie sa vám budú hľadať miesta, kde sa dajú peniaze ušetriť. Zároveň treba mať určenú aj konečnú sumu, koľko chcete maximálne do domu investovať (aj s nejakou rezervou) a od toho sa budú odvíjať všetky rozhodnutia.

 

15 rad ako usetrit pri stvbe domu 01

Zdroj obrázku: {Monster Ztudio} / shutterstock.com

 

  1. Záleží aj na pozemku

Vyžaduje pozemok, na ktorom sa chystáte stavať dom, terénne úpravy? Ďalšie náklady, s ktorými treba pri stavbe domu rátať. A povieme vám, nie sú to teda malé sumy. V tejto oblasti máte dve možnosti – buď sa zameriavať na pozemky, kde nie je úprava terénu potrebná, no to sa potom môže odraziť aj na jeho cene, alebo si na úpravu terénu zavolať známeho, ktorý vám túto službu urobí za prijateľnejšiu sumu.

 

  1. Katalógové domy a radovky

Ste na pevno rozhodnutí, že sa idete pustiť do stavby domu alebo vás lákajú aj developerské projekty, kde sú katalógové domy, prípadne radovky? Vo viacerých prípadoch vás katalógový dom na kľúč alebo radovka s dobrou lokalitou môže vyjsť oveľa lacnejšie (a hlavne vás to bude stáť menej času). Určite je to možnosť, nad ktorou sa oplatí popremýšľať. Samozrejme, tu nie je veľmi priestor na uplatňovanie svojich snov a predstáv, no vďaka tomu ušetríte tisíce až desaťtisíce eur.

 

  1. Nie na mieru

Tento bod je z časti spojený s tým predošlým, no súvisí to aj vtedy, keď si staviate dom sami. Na mieru si v tomto prípade môžete dať spraviť kuchyňu, vstavané skrine alebo iné kusy nábytku. Ak chcete ušetriť, tak sa radšej zameriavajte na katalógové ponuky a nábytok nachádzajúci sa bežne v obchodoch. Aj keď sa môže nábytok na mieru zdať ako lepšia voľba, tak to vo veľkom ovplyvní váš rozpočet. V obchodoch a eshopoch je výber naozaj veľký, či už hľadáte sedačky, skrine alebo jedálenské stoly.

 

  1. Bazár bude váš najlepší priateľ

Každý z nás si predstavuje, že na bazároch nájde kúsky, ktoré používané dlhé roky, nikto ich nechce a preto sa predávajú za minimálnu cenu. To ale nie je pravda, pretože teraz sa veľa vecí objednáva cez internet a preto je veľká pravdepodobnosť, že to nie je presne také, ako sme si predstavovali. Na bazároch viete nájsť množstvo originálnych kúskov nábytku a iného do domu, ktoré vás nebudú stáť toľko, ako keby ste ich mali kupovať nové.

 

  1. Nový život starým veciam

Tento bod je v podstate spojený aj s tým predošlým, no nemusíte vdýchnuť život len kúskom, ktoré si kúpite na internete, ale aj tie, čo už máte doma. Starý nábytok, podlahy a doplnky do interiéru, to všetko sa dá prerobiť a vdýchnete im nový život. Okrem toho sa takýto retro štýl vracia do módy a rovnako je v trende vytvorenie útulného domova. Takže skúste ušetriť aj takýmto spôsobom.

 

  1. Dvakrát meraj a raz rež nakupuj

Naozaj potrebujete toľko materiálu na stavbu domu alebo tej podlahy do obývacej izby? Bude toho obkladu do kúpeľne dostatok? Aby ste sa vyhli takýmto otázkam, tak by ste si mali všetko poriadne prepočítať. Je jasné, že si treba trochu obkladu alebo podlahy zobrať aj do zásoby, v prípade, že by sa niečo rozbilo alebo nepodarilo, no ak vám zbytočne zostane množstvo materiálu, tak sú to len vyhodené peniaze.

 

  1. Kvalitná práca ušetrí peniaze v budúcnosti

Aj keď sa vám môže na začiatku zdať, že dáte veľa peňazí za prácu obkladačovi alebo človeku, ktorý vám bude robiť strechu či fasádu. No druhá vec je, že to bude urobené kvalitne a nebudete to musieť za pár rokov opravovať. Pre váš rozpočet je výhodnejšie, keď bude práca trochu drahšia, no kvalita bude vysoká, než by ste mali zaplatiť za nekvalitnú prácu, ktorú bude potrebné o pár rokov opravovať.

 

  1. Nechajte si poradiť od skúsenejších

Keďže ste pravdepodobne dom ešte nestavali, tak úplne neviete ako to chodí. No je dobré spýtať sa na všetky podrobné informácie tých, ktorí už dom stavali a majú skúsenosti s celým procesom. Aj na základe týchto rád si viete ušetriť nie len peniaze, ale aj čas, ktorý investujete do hľadania informácií alebo vybavovania vecí, ktoré budú zbytočné. Môžu vám odporučiť napríklad aj dodávateľov alebo stavebné firmy.

 

 

Pin It