Andersen muzeum dansko zahrada

Zdroj: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Voge, Masu Planning

Jedinečná architektúra, svetlo, hudba a premietajúce sa obrazy vytvoria z miesta, kde sa narodil známy dánsky rozprávkar, umelecký priestor.

 

Na toto leto je naplánované veľké otvorenie múzea Hansa Christiana Andersena v jeho rodnom meste Odense v Dánsku. „Toto múzeum je dar pre Andersena, ďakujeme za všetko, čo si nás naučil,“ uviedol Kengo Kuma, známy japonský architekt, ktorého štúdio dá múzeu novú podobu. Medzi najslávnejšie diela Kenga Kumu patrí napríklad štadión, ktorý bol postavený v Tokyu pre letné olympijské hry 2020.

Tisíce metrov štvorcových rozprávky

Cieľom je navrhnúť miesto tak, aby sa návštevníci cítili ako v rozprávkovom svete. Podľa Kenga Kumu sa architekti inšpirovali v našich končinách trochu zabudnutým Andersenovým príbehom Kresadlo, v ktorom statočný vojak porazí zlú čarodejnicu. „Architektonický návrh vychádza z Andersenovej metódy, v ktorej sa malý svet odrazu zmení na veľký vesmír,“ povedal Kuma magazínu Lonely Planet.         

Budovu má obklopovať uchvacujúca záhrada, pričom celý areál bude zaberať až 9-tisíc metrov štvorcových a návštevníkov vovedie aj do domu, v ktorom slávny spisovateľ vyrastal.

 

Andersen muzeum dansko zahrada exterier

Zdroj: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Voge, Masu Planning

 

Z podzemného múzea do čarovnej záhrady

V hlavnej budove sa má okrem iného nachádzať aj kaviareň a podzemné múzeum, ktoré bude viesť priamo do rozľahlej magickej záhrady. Celé múzeum sa pritom bude niesť v jednoduchých a čistých architektonických líniách, typických pre japonskú estetiku. 

Tento priestor bude vzdialený od predstavy typického múzea. Skôr sa má podobať na čarovnú krajinu, kde budú návštevníci lúštiť hádanky a stretávať svojich obľúbených rozprávkových hrdinov. Zámerom je nechať ľudí znovuobjaviť Andersenove príbehy.

Kľúčom k unikátnemu svetu je zvedavosť

„Toto múzeum nerozpráva o Andersenovi. Rozpráva ako Andersen. Dokazuje, že rozprávky sú aj dnes také živé a dôležité, ako boli v devätnástom storočí, keď ich napísal. Záhrady a galérie sa spájajú a vytvárajú nový priestor na stretnutie medzi návštevníkom a rozprávkovým svetom Andersena. Kľúčom je predstavivosť, zvedavosť a radosť, ktoré povzbudzujú k reflexii a novému ​​pohľadu na prírodu, spoločnosť a na nás samých,“ uvádza múzeum na svojej webovej stránke.

Pin It