kupele sliac

Kúpele Sliač už rekonštrukciu nutne potrebujú. Foto: flickr.com/string63

 

Predpokladaný termín vyhlásenia súťaže je 1. marec, informovala Slovenská komora architektov (SKA).

 

Kúpele Sliač plánujú komplexnú rekonštrukciu objektov a infraštruktúry celého kúpeľného areálu. Zároveň majú ambíciu doplniť ďalšie služby – nielen zdravotnícke, ale aj v oblasti cestovného ruchu. Ako ďalej v pondelok 22. februára uviedla SKA, narásť má aj lôžková kapacita. Po novom by tak v Kúpeľoch Sliač mohlo byť ubytovaných až do 1 200 ľudí.

Mnohé budovy v areáli chátrajú

S plánovanou veľkou rekonštrukciou súvisí aj potreba riešenia dopravnej infraštruktúry, parkovacie a odstavné plochy, resp. parkovací dom, ale tiež širšie vzťahy v tomto území. Podľa predpokladov by verejná anonymná architektonicko-urbanistická súťaž mohla byť zverejnená 1. marca. Podľa už skôr medializovaných informácií by náklady na túto veľkú obnovu kúpeľov mali prevýšiť sumu 30 miliónov eur. Pri financovaní sa ráta aj s využitím eurofondov.

Kúpeľný areál je dnes zanedbaný a mnohé budovy chátrajú, rekonštrukcia je preto veľmi potrebná.

 

kupele sliac

Foto: flickr.com/empty007

 

Z Budy Bratislava

História Kúpeľov Sliač siaha do roku 1244, kedy bol za vlády Bela IV. Zvolen povýšený na slobodné kráľovské mesto. Už vtedy sa v dobových prameňoch spomínajú okolité minerálne pramene. Prví hostia začali kúpele navštevovať približne v polovici 17. storočia.

„Prvý kamenný jednoposchodový kúpeľný dom bol v kúpeľoch postavený v roku 1818. V jeho vnútri sa nachádzali štyri bazény. Napĺňané boli dreveným žľabom priamo z Kúpeľného prameňa,“ uvádzajú Kúpele Sliač na svojej webovej stránke.

Prvý kúpeľný hotel dostal názov Buda, dnes nesie meno Bratislava. Postavili ho v roku 1812 do podoby modernej, pôvodne jednoposchodovej budovy. Druhé podlažie pribudlo koncom 19. storočia. „O dva roky neskôr bola Buda vo výške prvého poschodia prepojená drevenou terasou s hotelmi Pešť (neskôr Detva) a Hungária (neskôr Slovensko),“ informujú ďalej kúpele.   

 

kupele sliac kh palace

Hotel Palace patrí k najzachovalejším objektom kúpeľov. Foto: Kúpele Sliač

 

Vrcholné dielo architekta Stockara

Za pozornosť určite stojí aj Kúpeľný hotel Palace, ktorý dnes patrí k najzachovalejším budovám v areáli. Komplex budov pochádza z obdobia prvej Československej republiky a navrhol ich pražský architekt Rudolf Stockar. Jeho tvorbu poznačilo viacero architektonických štýlov od kubizmu až po funkcionalizmus. Práve kúpeľný komplex na Sliači sa zaradil medzi jeho najvýznamnejšie diela. Stockar okrem reštaurácií a spoločenských miestností navrhol aj kúpeľné centrum a regulačný plán kúpeľov.

Z plánov sa však uskutočnila len malá časť, keďže neskôr bolo potrebné areál doplniť aj o hotelovú časť.  „Vznikla tak 240 m dlhá funkcionalistická budova, ktorú dnes vnímame ako jeden celok, a ktorá sa súčasne stala hlavnou budovou kúpeľného areálu. „Autor kládol pri výstavbe a zariaďovaní dôraz na funkčnosť priestorov, všetko premyslel do dôsledkov – od nábytku až po kanvicu na kávu. Aj napriek nedodržaniu pôvodných plánov je toto dielo architektonicky vysoko cenené,“ uvádzajú Kúpele Sliač. Od roku 1998 je komplex Palace národnou kultúrnou pamiatkou. Plánovaná rekonštrukcia bude vôbec prvou komplexnou obnovou od ukončenia stavby.

Pin It