Dom hora eterier sirka

Do Mošoviec sa architekti Janka Tartaľová a Michal Tartaľ, spolumajitelia architektonického ateliéru Archholiks, presťahovali už dávnejšie. Opustili Bratislavu, kde mali svojich priateľov, práve zrekonštruovaný byt, prácu, zázemie, zabehnuté koľaje... Zvíťazila túžba po kvalitnom bývaní v lone prírody.

 

Pri oznámení plánu „ujsť“ z Bratislavy sa ich kamaráti a známi rozdelili na dve skupiny. Jedni ich zatracovali a čudovali sa, prečo idú na „lazy“. Druhí ich podporovali a hneď by si to s nimi vymenili, keby mohli. Plán zmeny sa rodil postupne. Túžba po rodinnom dome a prostredí, ktoré bude rodinu dennodenne nabíjať energiou, ich doviedla až do rodného Turca. 

Ako ste si zvykli na nové, pokojné prostredie? V čom vnímate jeho výhody? Má vôbec negatíva?

J.T.: Prostredie nebolo pre nás nové. V tomto regióne som vyrastala a Michal je „dedinský“ chlapec. Naše deti tu trávili prázdniny a keď sme im oznámili naše rozhodnutie, veľmi sa tešili. Výhodou okrem nádhernej prírody, čerstvého vzduchu či príjemných ľudí je blízkosť všetkého – obchodu, škôlky, školy, krúžkov, parku… Blízko máme aj les, cyklotrasy a tento rok sme si už užili i bežkovanie priamo spred domu. Prostredie je pre nás veľký benefit. Keď ráno zapneme rádio a ide dopravný servis s informáciami z Bratislavy, len sa na seba pozrieme a usmejeme sa. O výhodách žitia v dome a v byte asi ani nemusíme hovoriť.

 

 

doma hora doma hora

 

Dom Hora je vaším rodinným domom. Boli ste investor i architekti v „jednej“ osobe. Architekt Pavol Paňák sa o dostavbe k svojmu rodinnému domu vyjadril, že byť investorom a architektom zároveň je to najťažšie. Vnímate to podobne? 

M.T.: Navrhovanie rodinného domu pre seba samého je najťažšia vec v našom odbore a s pánom architektom súhlasíme. Architekt ako investor má toľko nápadov, vie o toľkých možnostiach riešenia, všetko, čo vymyslí sa mu aj páči. To sa mu ako architektovi,  samozrejme, s klientom nestáva tak často. Na druhej strane má možnosť na sebe experimentovať, skúšať netradičné riešenia, materiály... Našťastie sme pri návrhu nášho domu mali viacero limitov. Tak finančných, ako aj priestorových. Zobrali sme ich ako výzvu a pomohli nám pri formovaní konceptu a hmoty samotnej.

Nielenže ste architekti a investori v „jednej“ osobe, ale ste navyše i manželia a kolegovia. A to už môže byť nebezpečné. Ako vaša spolupráca funguje? Delíte si zákazky tak, aby ste sa počas dňa radšej ani nestretli, alebo spolu radi trávite čas aj pri tvorbe? A ako sa vám táto 24-hodinová spolupráca premieta do súkromného života?

J.T.: Pre niektorých môže byť táto kombinácia toxická až vražedná. Tým, že sme už počas štúdia na FA STU spolupracovali na ateliéroch a súťažiach, naučili sme sa spolu vychádzať. Začiatky boli ťažšie, boli sme mladí, draví a presvedčení o pravde – tej našej. Postupne sme sa naučili navzájom sa rešpektovať. Niekedy to skončí kompromisom, inokedy musí jeden z nás ustúpiť, keď vie, že v danom probléme je zdatnejší ten druhý. Vo väčšine prípadov sa však už prirodzene vieme odhadnúť. Zákazky si delíme, pri riešení prvotného konceptu spoločne konzultujeme, skicujeme a ďalej ich vedieme samostatne. 

 

doma hora doma hora

Prostredie, v ktorom má architektonické dielo vzniknúť, je v tvorbe Janky Tartaľovej a Michala Tartaľa jedným z hlavných atribútov formovania konceptu, hmoty. Foto: archív Archholiks

 

M.T.: Striktné oddelenie práce nie sme schopní dodržiavať, pretože myšlienkami sme stále v práci. Veľakrát sa stane, že nám niečo napadne pri večeri alebo sme zabudli poslať nejaký mail či sa rozprávame o problematickom detaile. Nehovoriac o našich výletoch a potulkách svetom, kde si prioritne vyberáme zaujímavé architektonické diela, budovy… Architektúra nie je povolanie, je to životný štýl. 

Aké sú základné ingrediencie vašej tvorby? Ako sa vám podarí namixovať taký profesionálny, ideálny, chuťovo vyvážený kokteil krásy a kvality prostredia, funkčnosti, harmonickej vyváženosti... do jedného kompaktného a plnohodnotného celku?

J.T.: V našej tvorbe sa snažíme vytvárať funkčné, flexibilné a ekologicky prijateľné prostredie, snažíme sa ukázať investorovi priestor inak, ktorý však bude spĺňať jeho požiadavky. Je pre nás veľmi dôležité, aby sa v ňom cítil príjemne, aby ho priestor/objekt vystihoval a aby si ho mohol dotvoriť. Klientom pri prvom stretnutí povieme, že výsledkom našej spolupráce je spoločné dielo, ktoré vzniká neustálym dialógom. 

 

doma hora

 

Dom Hora je dielo, ktorého celé formovanie hmoty je nasmerované k zachovaniu tradičnej koncepcie vzhľadu vidieka. Aké nevyhnutné je v dnešnej dobe brať do úvahy prostredie, do ktorého vsádzame dielo? Na čom všetkom si dávate záležať vy konkrétne? Prečo ste sa rozhodli práve pre už spomínanú koncepciu vzhľadu vidieka? Do akej miery vás práve tu ovplyvnilo pri koncepčnom a priestorovom usporiadaní domu prostredie? 

M.T.: Prostredie, v ktorom má architektonické dielo vzniknúť, je v našej tvorbe jedným z hlavných atribútov formovania konceptu, hmoty. Nielen jeho vzhľad, ale aj história daného miesta je pre nás zdrojom inšpirácie. Tradičné princípy posúvame ďalej, hľadáme nové riešenia, nové formy. Dom Hora sa nachádza na bývalých „záhumniach”, ktoré sú pre turčiansku dedinskú architektúru typické drevenými stodolami s čiastočne murovanými stenami a veľkou stanovou strechou. Tradičný vizuálny vzhľad objektov vidieka bol východiskovým bodom pri tvorení hmotovej skladby, materiálového riešenia fasády a pri formovaní strešnej krajiny. 

 

doma hora

 

Interiér rodinného domu je jednoduchý, funkčný, udržateľný. Materiálovo odzrkadľuje konštrukčný systém stavby, zemité farby a kresba dreva sú jeho silným nositeľom. Prečo ste sa rozhodli práve pre tento spôsob riešenia? Je to už viac-menej váš podpis? Dom pôsobí tak zvonku, ako i zvnútra veľmi kompaktne. Šlo vám to od ruky a pramenilo od srdca alebo ste museli robiť kompromisy? 

J.T.: Milujeme pravdivé materiály. Drevo a betón sú u nás na prvých miestach. A aj keď pre niekoho je betón nevľúdny a chladný materiál, v nás evokuje pokoj. Drevená štruktúra sa dokonca nachádza v otlačenej štruktúre dreveného debnenia na betónových stenách. Pri materiálovom riešení domu sme mali veľmi jasno a presne sme vedeli, kde aký materiál použijeme. Plnili sme si sen mať betónovo-drevený dom.

Čo si z architektonického hľadiska na svojom dome vážite najviac? Je niečo, čo vás stálo veľa síl a námahy zrealizovať? Prípadne niečo, na čo ste si radšej počkali, než by ste mali danú „vec“ nahradiť lacnejšou, respektíve inou alternatívou? 

M.T.: Najvzácnejšia je pre nás hra vnútorných priestorov – „Raumplan”, ktorý dodáva domu nevšednosť a plasticitu. Druhým ternom sú pre nás nádherné výhľady na scenériu Veľkej Fatry, akési živé obrazy, ktoré boli poctivo odsledované a naprojektované. Najviac síl nám odoberalo kontrolovanie detailov a dodržanie výšok v dome. Napríklad kuchynská linka je pokračovaním podlahy najvyššej úrovne domu a zároveň tvorí parapet panoramatického okna v kuchyni. Hrubá stavba a jej detaily museli rešpektovať budúce detaily interiéru na milimetre. A otázka, či sme si na niečo počkali? Na niektoré veci ešte stále čakáme. Ale čakať sa oplatí, ak to nie je nevyhnutná vec, bez ktorej neviete v dome existovať.

 

doma hora doma hora

Vo svojej tvorbe sa architekti snažia vytvárať funkčné, flexibilné a ekologicky prijateľné prostredie. Foto: archív Archholiks

 

archholiksKtorá jeho časť je vaša najobľúbenejšia? 

J.T.: Denná časť je pre nás magická. Priestrannosť, prepojenie exteriéru s interiérom, presvetlenie na všetky svetové strany a zároveň útulnosť podporená dreveným obkladom sú miestom, kde sa všetci cítime príjemne – doma.

Aké sú základné ingrediencie vašej tvorby? Na čom si vždy dávate záležať? 

Počas našej praxe sme si uvedomili, že architekt je okrem svojho povolania aj psychológ, sociológ a mediátor. Každý klient je iný. Niekto chce za každú cenu presadiť svoje ego, veľa klientov je zas takých, že nevedia povedať svoj názor alebo vyjadriť pocity z navrhovaného prostredia. A sú aj takí, ktorí presne vedia, čo chcú. Pre nás je najdôležitejší vzájomný dialóg a porozumenie ich potrebám. Na začiatku spolupráce vypĺňajú klienti aj krátky dotazník, v ktorom sa ich pýtame na doterajšie fungovanie domácnosti, ich zvyky, záľuby, nezvyčajné črty… 

Čo pre vás znamená domov? Čo si na ňom najviac vážite? 

Domov je pre nás miesto, kde sa cítite príjemne a kde máte tých správnych ľudí. Nemusí byť luxusný, nemusí byť veľkorysý, stačí útulnosť, funkčnosť a duch či pozitívna energia ľudí, ktorí ho obývajú.

Pin It