Hlidka na Strazi leto

Pôvodný nápad vyhliadkovej veže nebol ideálny, preto Mjölk architekti vymysleli sériu zastavení na skalách okolo vrchu Stráž.

 

Vo štvrtok 15. júla v Krkonošiach sprístupnili sériu nových vyhliadok z dielne známych libereckých Mjölk architektov. Ide o ich srdcový projekt, ktorý je umiestnený v lesoch pri meste Rokytnice nad Jizerou. Miestny kopec Stráž je súčasťou hrebeňa okolitých hôr. „Jeho západný koniec klesá k divokým vodám rieky Jizery a na východ pokračuje Sachrovým a Vlčím hrebeňom až na bájnu horu Kotol,“ približujú prostredie architekti.

 

hliadka na strazi vyhlad

 

Nová stráž bdie nad mestom

Úplne na začiatku, v roku 2014, stála myšlienka obce postaviť na vrchu klasickú rozhľadňu. To sa z hľadiska morfológie kopca ukázalo ako nevhodné, a tak libereckí architekti prišli s alternatívnym plánom: postaviť štvoricu drobných zastavení na okolitých skalách. V polovici júla 2021 tak oficiálne predstavili Hliadku na Stráži.

 

Hlidka na Strazi leto

 

 „Inšpiráciou pre ľahké stavby z dreva a ocele nám boli postavy z erbu mesta Rokytnice. Na mesto dohliadajú na skalách Strážnika štyria patróni, symbolizujúci štyri dediny, ktoré sa v dávnych časoch spojili do mesta Rokytnice – Líška, Medveď, Ovca a Horník – Hliadka na Stráži,“ uvádzajú architekti. A prečo hliadka? V minulosti bol práve vrch Stráž (alebo Strážnik) miestom, odkiaľ domáci posielali dymové signály o vpáde nepriateľských vojsk. Nový projekt nadviazal na toto historické pozadie a Rokytničanom priniesol nových strážcov.

 

Hlidka na Strazi leto

 

Divoké údolie hôr ako na dlani
Tí ponúkajú nielen jedinečné výhľady, ale aj pokoj a intimitu lesného prostredia. Uvidíte z nich aj vzdialenejšie horské hrebene. Na prvej skale stretnete Líšku. Zatiaľčo telom stojí na kameni, „chvost“ sa vznáša hore smerom do údolia. Autori projektu zároveň podotýkajú, že ak by aj na Líške bolo plno, neďaleko sa nachádza malá lávka s posedením ideálnym pre doobedný piknik.

 

hliadka na strazi liska chvost

 

Hlidka na Strazi leto

 

Na druhej zastávke sa nachádza Medveď. Hľadajte ho na kameni medzi čučoriedkami, s hlavou zdvihnutou do korún stromov.

 

hliadka na strazi medved

 

Mierumilovná Ovca sa bude páčiť aj tým najmenším a najustráchanejším.

 

hliadka na strazi ovca

 

Posledným zastavením štvorčlennej hliadky je Horník. „Stojí na vysokej skale, ktorej hovoria miestni horolezci Ká päťka,“ uvádzajú architekti. Má mohutnú „postavu“ a poskytuje po zdolaní prudkého schodišťa krásny pohľad do údolia rieky Jizery.

 

hliadka na strazi hornik

 

„Keď sa započúvate, budete počuť možno aj šumivé vody rieky, ktorá si prediera cestu divokým údolím z hôr na hraniciach s Poľskom. Sadnite si na schody a sledujte panorámu kopcov nad riekou, je tu nádherne,“ pozývajú na návštevu svojho srdcového projektu jeho autori.

 

Hlidka na Strazi leto

 

Hlidka na Strazi leto

 

Hlidka na Strazi leto

Pin It