ecocapsule hory

Ecocapsule je maličký, dizajnový domček, ktorý si energiu pre svoje fungovanie dokáže vyrobiť sám. Predstavuje teda úplnú slobodu bývania. Slovenská firma prišla aj s výrazne lacnejším modelom a po novom sa do spoločnosti rozhodol investovať aj štát. O projekte pre SaB viac povedal riaditeľ inovácií Tomáš Žáček.

 

Prvý energeticky sebestačný mikrodomček sa na Slovensku objavil pred 6 rokmi. Minulý rok ste predstavili projekt Space, ktorý je lacnejší o desiatky tisíc eur. V čom spočíva táto inovácia? 

Space je minimálna verzia Ecocapsule, nemá vodný systém, teda ani wc či kúpeľňu. Energetický systém je redukovaný, čiže celá Space je teda nie kompletne offgrid (bez nutnosti pripojenia, pozn. red.),ale semi-offgrid. Ráta ale s tým, že bude väčšinu času pripojená na elektrickú sieť. Inovácia spočíva vo flexibilite vnútorného priestoru, kde môže byť využitá v spojení s EC Originál ako ďalšia obytná izba, ale môže byť použitá aj na medicínske, administratívne alebo obchodné účely.  

Teraz predstavujeme i novinku 6PACK. Je to kompaktné, okamžité a nezávislé riešenie pre výrobu obnoviteľnej zelenej energie bez nutnosti pridávania čohokoľvek ďalšieho. Všetko je plug-n’-play.

 

ecocapsule 6pack

6Pack je novinka, ide o zelený systém elektriny pre karavany či minidomy. Foto: Ecocapsule

 

Máte stále v ponuke aj pôvodnú verziu, Ecocapsule Original? O ktorý model je medzi zákazníkmi väčší záujem?  

Predávame najmä Ecocapsule Original, keďže ľudí najviac zaujímajú ich offgridové funkcie. 

Distribútorov máte aj v USA, Japonsku či v Austrálii. Môžete načrtnúť, ako sa vyvíja dopyt po Ecocapsuliach? Z ktorej krajiny prichádza najväčší dopyt? 

Najväčší dopyt je z USA a z Karibiku – Kostarika, British Virgin Islands, Bahamy atď... Na oblasť Karibiku sa snažíme koncentrovať, keďže je to táto lokalita veľmi vhodná z klimatického hľadiska. 

 

ecocapsule plaz

 

Do vašej firmy sa rozhodol investovať aj štát v rámci programu SIH antikorona kapitál. Na čo konkrétne investíciu využijete? 

Investíciu využijeme na vývoj lepšej špeciálnej chladiaco/kúriacej jednotky a s tým súvisiace zlepšenia energetickej bilancie celej Ecocapsule. Ďalej na dizajnovú a UX optimalizáciu detailov vybavenia kapsule, najmä interiéru a výrobu vlastnej marketigovo-vývojovej Ecocapsule. 

 

ecocapsule zblizka

 

Ako zmenila vašu situáciu koronakríza? Narástol dopyt po takomto type ubytovania alebo u zákazníkov prevládli obavy z cestovania? 

Poväčšinou bol cítiť strach zákazníkov púšťať sa do nových inovatívnych projektov, viaceré veci nám zastali, viaceré padli, boli obmedzenia kvôli cestovaniu. Ale veci sa zasa rozbiehajú a tešíme sa na ďalšie výzvy. 

 

ecocapsule vinica

 

Dajú sa niektoré parametre upraviť aj zákazníkovi na mieru? Napríklad dizajn či vybavenie? 

Dá sa meniť farba exteriéru, potom dizajn, materiály a farba interiéru. 

 

ecocapsule interier

 

Boli Ecocapsule prvé energeticky sebestačné mikrodomčeky na trhu alebo máte vedomosť aj o iných projektoch na podobnej báze? 

Poznáme viacero projektov, Ecocapsule je však veľmi komplexný projekt. Smerujeme k sériovejšej výrobe, kumulujeme v sebe krásny dizajn, jednoduchú mobilitu, energetickú nezávislosť, a v takejto forme je projekt jedinečný.

 

ecocapsule postel

 

Kde prebieha výroba Ecocapsule? Má samotná výroba nejaké unikátne prvky z hľadiska materiálov či technológií? 

Výroba má dve fázy: výroba škrupinky, ktorá prebieha v Hornom Sŕní a kompletáž systémov a interiéru, čo sa deje v Trnave. Výroba je pomerne štandardný proces, ktorý stále skvalitňujeme a optimalizujeme. 

Pin It