ov architekti sports hall in borky boysplaynice

Základom stavby je jednopodlažná hala, na ktorej je drevená "lucerna". Foto: BoysPlayNice

 

Žiaden „obor“ ani nevzhľadná aréna. Športová hala na okraji Kolína bezchybne zapadla do okolitého prostredia.

 

Súťaž na návrh univerzálnej športovej haly vyhrali OV-architekti. Tí svoj návrh postavili na rešpekte k miestnym podmienkam. Jej podobu definovalo rovinaté prostredie mesta, blízky listnatý les a pokojne plynúca rieka Labe lemovaná cyklochodníkom. Miesto zároveň susedí s ihriskom a areálom tenisových kurtov – v tomto príjemnom prostredí tak miestnym pribudla ďalšia možnosť, ako sa venovať obľúbeným športom.

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 

 Foto: BoysPlayNice

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 

 Foto: BoysPlayNice

 

Pripomienka známych sokolovní

Základným konceptom návrhu je nízka jednopodlažná stavba, na ktorej sa nachádza druhá, drevená časť. Premysleným a funkčným prvkom je aj strecha s veľkým presahom. Presah markízy poskytuje ideálne miesto pre relax športovcov či celých tímov medzi jednotlivými zápasmi.

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 

 Foto: BoysPlayNice

 

Rozmerné okná privádzajú do telocvične dostatok svetla a zároveň sú optimistickým odkazom na éru sokolovní, ktoré sa budovali v medzivojnovom období.

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 

Foto: BoysPlayNice

  

Ich architektúra nebola jednotná, naprieč Československom tak vzniklo množstvo zaujímavých stavieb v rozličných štýloch, ktoré boli okrem športových častí často doplňované aj ďalšími objektami ako kiná, divadlá či reštaurácie. Na toto dedičstvo nadviazal a nový kolínsky projekt z dielne OV-architektov.

Všetko na jednom mieste

Autori návrhu sa rozhodli všetky priestory umiestniť na jedno podlažie. To teda poskytuje zázemie aj pre šatne, sklady či bar s kaviarňou. Výhodou je, že z recepcie je tým pádom dobrý výhľad na všetky tieto miestnosti.

 

 ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 Foto: BoysPlayNice

 

Hneď po vstupe je návštevníkom k dispozícii okrem spomínanej recepcie aj občerstvenie. Táto časť je zároveň koncipovaná tak, aby zvládla poňať aj väčšie množstvo ľudí v čase medzi zápasmi alebo po nich. Plusom týchto priestorov je možnosť ich v prípade potreby buď otvoriť, alebo, naopak, uzavrieť. Zo vstupnej haly sa už dá jednoducho dostať priamo na športovisko a to bez toho, aby sa miešali „cesty“ športovcov a divákov.

 

 ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 Foto: BoysPlayNice

 

Pohoda na ihrisku aj mimo neho

Obklopená prírodou – lesom i riekou – nezabúda tréningová športová hala v Borkách ani na ekologický rozmer. Dosahuje pasívny štandard a o teplo, respektíve chládok sa starajú tepelné čerpadlá. Na streche autori umiestnili aj malú fotovoltickú elektráreň. Počas príjemných jarných alebo jesenných dní sa dá vetrať aj priamo, naopak, v zime a lete hospodárenie s vetraním riadi systém merania a regulácie.

 

 

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice ov architekti sports hall in borky boysplaynice ov architekti sports hall in borky boysplaynice

 Foto: BoysPlayNice

 

Pre ešte lepšiu zvukovú pohodu je pod stropom navrhnutý akustický podhľad a akustický drevený obklad na stenách. Tie sú tou ďalším dielikom do skladačky, ktorá vo výsledku prináša vkusný a pohodový priestor, v ktorom sa cítia ako doma nielen športovci, ale aj ich fanúšikovia.

 

ov architekti sports hall in borky boysplaynice 32

 Foto: BoysPlayNice

 

Pin It