pariz mrakodrap

Zdroj: Herzog & de Meuron

 

Roky ju sprevádzala kontroverzia. Až 48-poschodový mrakodrap sa však nakoniec má stať realitou.

 

Začiatkom novembra o zámere informovali britské The Times. S názvom La Tour Triangle bude táto veľká sklenená stavba neprehliadnuteľná. Na desiatkach poschodí majú okrem kancelárskych priestorov pribudnúť aj obchodné prevádzky, hotel, byty, coworkingové priestory, zdravotné stredisko, ale napríklad aj jasle. Pyramída má merať úctyhodných 180 metrov a náklady na výstavbu dosiahnu 700 miliónov eur.

Dokončenie je naplánované na rok 2026

Za projektom stojí spoločnosť Unibail-Rodamco-Westfield (URW). Počiatky tohto nápadu siahajú do roku 2006, kedy sa zaň postavil vtedajší starosta Paríža Bertrand Delanoë. Jeho nástupkyňa Anna Hidalgo sa v roku 2014 najprv vyjadrila proti sklenenej pyramíde, mestská rada po jej vedením však napokon dala upravenému projektu zelenú.

Prvotné plány hovorili o tom, že La Tour Triangle má byť hotová do roku 2024, kedy bude francúzska metropola hostiť olympijské hry. Nový dátum dokončenia však bol aktuálne stanovený s dvojročným posunom na rok 2026.

Starosta štvrti žiada zastavenie projektu

Jedným z kritikov stavby je starosta dotknutého 15. parížskeho obvodu Philippe Goujon. Podľa denníka Le Parisien starosta požiadal o odloženie tohto kontroverzného projektu. Žiada, aby bol projekt trojuholníkového mrakodrapu pozastavený až do prijatia nového bioklimatického PLU (Plan local d'urbanisme), ktorý bude koncom roka 2023 regulovať výstavbu v hlavnom meste Francúzska. Goujon taktiež uviedol, že argumenty hovoriace za výstavbu tohto objektu sú už dávno zastarané a navyše nereflektujú ani potreby spoločnosti, ktoré sa zmenili v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19.

Ako slnečné hodiny

Obria sklenená pyramída pochádza z dielne architektov Jacquesa Herzoga a Pierra de Meurona. „Nachádza sa na námestí Place de la Porte de Versailles a jej jedinečný tvar ponúka viaceré a dynamické vnemy. Jej silueta sa mení v závislosti od bodu, z ktorého je pozorovaná. Trojuholníková veža rozpoznateľná podľa skoseného profilu čepele ponúka viacero tvárí a prinesie Place de la Porte de Versailles vysokú viditeľnosť z celej metropoly,“ uvádzajú na svojej webovej stránke architekti. Špecifický tvar stavby má podľa jej autorov najmä dve funkcie: zachováva veľkorysé pozorovacie uhly oblohy pre obyvateľov a znižuje, ako slnečné hodiny, premietanie tieňov na susedné budovy.

Pin It