klar architekti yoga points boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

Neďaleko našich hraníc, v Moravskosliezskom kraji, pribudlo v prírode niekoľko Yogapointov – ktoré však nemusia slúžiť len na jógu.

 

Sú stabilné, no ľahké, tak ako princípy jógy. Malé prístrešky z dielne štúdia KLAR sú rozmiestnené po okolí Beskyd a Jesenníkov tak, aby poskytli príjemný priestor pre cvičenie a relaxáciu.

 

klar architekti yoga points boysplaynice 01

Foto: BoysPlayNice

 

Do každého počasia

Na prvý pohľad je drevená konštrukcia Yogapointov nenápadná a prirodzene zapadla do krajiny naokolo. „Zadaním bolo navrhnúť univerzálny objekt, ktorý bude umiestňovaný v krajine, bude jedinečný, konštrukčne jednoduchý a umožní využívanie aj za nepriaznivého počasia,“ približujú architekti z KLAR, Václav Kocián a Zdeněk Liška.

 

klar architekti yoga points boysplaynice 04

Foto: BoysPlayNice

 

Dvojica architektov Yogapointy umiestnila na štvorcovú platformu, pričom drevená plocha slúži ako pohodlná podložka. Príjemný tieň cvičiacim vytvára rošt z fošní, ktorý nesú štyri stabilné stĺpy. „Stĺpy svojím tvarom navodzujú istú ľahkosť až krehkosť, napriek tomu vnášajú do objektu stabilitu a spoľahlivo nesú strešný rošt,“ pokračujú architekti. Strecha stánkov je navrhnutá tak, aby sa dala prekryť ľahkou transparentnou krytinou. Celá konštrukcia je napriek svojmu názvu určená nielen pre jogínov, ale pre kohokoľvek, kto má chuť sa zastaviť, zacvičiť si v príjemnom prostredí alebo si len tak oddýchnuť.

 

klar architekti yoga points boysplaynice 08

Foto: BoysPlayNice

 

Súlad s prírodou

Keďže sú joga-stánky umiestnené aj v prírode, voľba materiálu prirodzene padla na drevo – to tvorí nielen tienaci rošt, ale aj nosné stĺpy. Stabilitu konštrukcii dodáva vodorovný oceľový rošt. Stĺpy sú najširšie v strede a smerom ku krajom sa zužujú.

 

klar architekti yoga points boysplaynice 14

Foto: BoysPlayNice

 

Yogapointy sú navrhnuté v dvoch veľkostiach: menšie poskytnú zázemie pre dvoch cvičiacich, väčšie dokonca až pre šiestich. Keďže sú pomerne univerzálne, dajú sa umiestniť nielen do prírodného prostredia, ale pokojne aj do mesta. „Cieľom budovania Yogapointov bolo zatraktívniť verejný priestor v našom kraji v súlade s prírodou a zároveň motivovať ľudí k zdravšiemu životnému štýlu, na pobyt a relaxáciu v prírode. Pri zadaní pre nás boli kľúčové slová ako súlad s prírodou, ľahkosť, dostupnosť a funkčnosť. To všetko sa podarilo naplniť,“ zhodnotil Jan Krkoška, ​námestník hajtmana kraja.

 

klar architekti yoga points boysplaynice 11

 

Foto: BoysPlayNice

 

klar architekti yoga points boysplaynice 21

Foto: BoysPlayNice

 

Pin It