lesley lokko

Foto: Murdo Macleod

 

Novou kurátorkou prestížneho podujatia bude vôbec prvýkrát architektka pôvodom z Afriky.

 

Lesley Lokko je škótsko-ghanská architektka a akademička a práve ona bude v roku 2023 viesť známe benátske bienále architektúry. Lesley Lokko je zakladateľkou ghanského African Future Institute, ale venuje sa aj publikačnej činnosti. Je šéfredaktorkou titulu s názvom FOLIO, ktorý sa venuje súčasnej africkej architektúre. Zároveň prednáša či prednášala na viacerých univerzitách vo Veľkej Británii, Amerike, Európe, Austrálii a Afrike.

Laboratórium experimentov

Ako uviedlo Benátske bienále architektúry na svojej webovej stránke, za posledných tridsať rokov sa jej práca v architektúre a literatúre zaoberala vzťahom medzi rasou, kultúrou a priestorom.

„Vymenovanie Lesley Lokko za kurátorku 18. ročníka medzinárodnej výstavy architektúry je spôsobom, ako uviesť pohľad medzinárodnej osobnosti, ktorá je schopná prostredníctvom rôznych rolí interpretovať svoju vlastnú pozíciu v súčasnej diskusii o architektúre a mestách, ktorej základom je jej vlastná skúsenosť vychádzajúca z kontinentu, ktorý sa čoraz viac stáva laboratóriom experimentov a návrhov pre celý súčasný svet,“ povedal prezident tohto podujatia Roberto Cicutto.

Optimistickejšia budúcnosť

„Vzniká nový svetový poriadok s novými centrami produkcie a kontroly vedomostí,“ uviedla Lesley Lokko. „Objavujú sa aj nové publiká, ktoré sú hladné po rôznych naratívoch, rôznych nástrojoch a rôznych jazykoch priestoru, formy a miesta. Po dvoch z najťažších a najrozdeľujúcejších rokov v živej pamäti majú architekti jedinečnú príležitosť ukázať svetu, čo vieme najlepšie: predložiť ambiciózne a kreatívne nápady, ktoré nám pomôžu predstaviť si spoločnú a spravodlivejšiu a optimistickejšiu budúcnosť. Prihováram sa vám z najmladšieho kontinentu sveta, rada by som poďakoval prezidentovi Cicuttovi a celému tímu La Biennale di Venezia za túto odvážnu voľbu.“

Pin It