friendship hospital

Foto: Asif Salman

 

The Friendship Hospital získala prestížnu cenu od RIBA – Kráľovského inštitútu britských architektov.

 

Nemocnica v bangladéšskom meste Satkhira získala známu RIBA International Prize 2021. Inštitút RIBA každé dva roky oceňuje stavby za ich excelentný dizajn a sociálny vplyv.

 

friendship hospital kanal

Foto: Asif Salman

 

Priateľstvo s krajinou

Nízko nákladová zdravotnícka inštitúcia sa nachádza na juhozápade krajiny a jej autorom je Kashef Chowdhury zo štúdia URBANA pre mimovládnu organizáciu Priateľstvo, ktorá má za cieľ posilniť postavenie ľudí vo vzialených vidieckych oblastiach.

 

 

friendship hospital okno friendship hospital chodby

Foto: Asif Salman

 

Nová nemocnica je postavená na ústrednom prvku – vodnom prostredí, ktoré stavbu obklopuje. Dizajn nemocnice ju integroval ako prirodzený prvok vytvárajúci pokojnú atmosféru. Architekti jej dokázali dodať inovatívny a premyslený dizajn napriek neveľkému rozpočtu, využiť miestne zdroje a remeselníkov a zároveň mysleli aj na odolnosť voči klimatickým zmenám.

 

friendship hospital palmy

Foto: Asif Salman

 

Centrálny vodný prvok

Nemocnica je vystavaná pozdĺž kanála, ktorý zároveň slúži na oddelenie lôžkových a ambulantných priestorov. Kanál zhromažďuje dažďovú vodu a zároveň má aj významný ekologický rozmer, keďže pomáha regulovať mikroklímu.

 

friendship hospital tehly

Foto: Asif Salman

 

Nemocnica je postavená z miestnych tehál jej dispozícia je navrhnutá tak, aby pacientom i zamestnancom poskytla ochranu pred vysokými teplotami. Porota ocenila spojenie s okolitým prostredím, jej udržateľnosť a fakt, že môže byť vzorom pre podobné zariadenia v tamojšom rurálnom prostredí.   

 

friendship hospital chodba

Foto: Asif Salman

 

 

friendship hospital vecer

Foto: Asif Salman

 

Pin It