mies van der rohe kingston university tanec

Kingston University poskytuje priestory pre vzdelávanie aj športové a umelecké činnosti. Foto: Alice Clancy

 

„Architektonická nobelovka“ putuje do rúk dublinského štúdia Grafton Architects.

 

Na začiatku bolo 532 architektonických diel zo 41 krajín. Medzinárodná porota z nich neskôr vybrala 40 nominovaných projektov, vo februári tohto roku sa výber ešte zúžil na päticu nominovaných v hlavnej kategórii a dve diela v kategórii Začínajúci architekti. V utorok 26. apríla zástupcovia Európskej komisie a Nadácie Mies van der Rohe slávnostne oznámili, že absolútnym víťazom sa stal projekt Town House – Kingston University v Londýne.

 

mies van der rohe kingston university fasada

Foto: Ed Reeve

 

Vzdelávacie aj umelecké činnosti pod jednou strechou

„Predstavte si miesto, kde čítanie, tanec, výskum, performance, prednášky a výstavy vedľa seba existujú pod jednou strechou a kde sú dvere otvorené pre každého. Toto je nová budova Town House v Kingstone,“ píše sa v oficiálnom opise projektu dublinských Grafton Architects.

Town House je otvorené miesto pre ľudí s otvorenou mysľou, ktoré dokáže poňať rôzne druhy činností pod jednou strechou. Podporuje víziu vzdelávania prostredníctvom aktívneho zapájania sa a objavovania. Knižnica susedí s tanečnými štúdiami a priestormi na vystúpenia a rôzne akcie. Napriek tomu, že táto časť kampusu Kingston University ponúka rôznorodé priestory, ako celok pôsobí celistvo a jednotne. Otvorenosť celého konceptu podčiarkuje transparentná predná fasáda poskytujúca pohľad do jej stredu.  

 

 

mies van der rohe kingston university schody mies van der rohe kingston university sedenie

Foto: Dennis Gilbert, Ed Reeve

 

Keď budova vytvára zážitok

Výrazným prvkom je otvorené schodisko, ktoré sa tiahne celou budovou a spojuje jej jednotlivé časti. Rozšírenie priestorov smerom k vonkajšej časti je realizované prostredníctvom terás. Interiér definujú prefabrikovaný betónový stĺpový a trámový konštrukčný systém. Výrazný je aj robustný betónový podhľad. 

 

mies van der rohe kingston university urovne

Foto: Dennis Gilbert

 

Podľa vyjadrenia poroty bol Town House – Kingston University ocenený za „pozoruhodnú environmentálnu kvalitu“, ktorá vytvára výbornú atmosféru nielen pre štúdium, ale aj rôzne umelecké či športové aktivity. „Budova vytvára emocionálny zážitok,“ dodáva porota. Je to vôbec prvýkrát, čo túto architektonickú cenu získala budova univerzity. Ukazuje nám to, že je tu potreba verejných vzdelávacích projektov v kvalite tejto,“ uvádza.

 

mies van der rohe kingston university exterier

Foto: Dennis Gilbert

 

Medzi začínajúcimi architektmi triumfoval projekt kolektívneho bývania

Víťazom v kategórii začínajúcich architektov sa stalo barcelonské štúdio Lacol s projektom La Borda cooperative housing. Ide o bývanie tvorené 28 jednotkami so spoločenskými priestormi ako jedáleň, práčovňa či sklady a v exteriéri terasy a parkovisko pre bicykle. Cieľom bolo nanovo definovať projekt kolektívneho bývania a vytvoriť budovu, ktorá bude udržateľná a vybudovaná na základe participácie jej obyvateľov. 

 

mies van der rohe lacol byty

Foto: Lluc Miralles

 

Aj v tomto prípade bol veľmi veľký dôraz kladený na ekologický aspekt a minimalizovanie dopadov na životné prostredie. Výsledkom je pasívna budova s riešeniami, ktoré zahŕňajú aktívnu činnosť užívateľov pri riadení klímy bývania a minimálne náklady na energie. Konštrukcia poschodí je vyrobená z dreva CLT (cross laminated timber), čo je ľahký, kvalitný a obnoviteľný materiál ako alternatíva ku konvenčným materiálom ako oceľ alebo betón. 

 

mies van der rohe lacol atrium

Foto: Lluc Miralles

 

mies van der rohe lacol detail

Foto: Lluc Miralles

 

Pin It