kukurica hviezda bratislava

Foto: Flickr.com/scud 17

 

Pred niekoľkými týždňami minister obrany informoval o pláne rekonštruovať vojenskú ubytovňu Hviezda v Bratislave, známu pod prezývkou Kukurica. Rozpočet na tento projekt by mal dosiahnuť takmer 35 miliónov eur. Zisťovali sme u jej autora, architekta Jána Strculu, ako vníma plánované zmeny.

 

Ako ste vnímali osud vašej legendárnej stavby – jej postupné chátranie?

Každý objekt potrebuje počas svojho „života“ – prevádzky, technologického rozvoja – údržbu. Taktiež správne využívanie každého objektu je súčasťou jeho trvácnosti a charakteru.

Je pozitívne, že objekt po takom dlhom čase nepotrebuje zásadné zmeny konštrukcie a nové funkcie potrebné k jeho ďalšiemu prevádzkovaniu nie je zložité umiestniť. Má teda dobrý predpoklad k ďalšiemu využívaniu v „zmodernizovanej“ úprave.

Čím je podľa vás táto stavba výnimočná?

Stavba vznikala v čase panelákového objatia. Nebol dostatok moderných technológii a materiálov. A hlavne naše znalosti o stavbe výškových domov a ich potreby boli veľmi obmedzené. Bolo to viac intuitívne než výsledok praktických znalostí s takým druhom stavby. Bola to v tom čase jedna z najvyšších obytných stavieb nielen v Československu, ale i v Európe.

„Kukurica“ bola postavená v 70. rokoch a dostala na tú dobu netradičný valcovitý tvar. Čo vás inšpirovalo pri tvorbe tohto návrhu?

Tvar budovy vznikal z tvaru pozemku, ktorý bol k dispozícii. Nakoľko išlo o umiestnenie čo najväčšieho počtu ubytovacích jednotiek v podstate s rovnakým pôdorysom – ako najekonomickejšie vychádzalo tvarové riešenie v kruhovom usporiadaní. Taktiež koncept jednotky bol ten, aby sa jej úžitková plocha menila - rozširovala smerom k osvetleniu/oknám ,kde je najdôležitejšia úžitková plocha. Taktiež sa výhľady z objektu nekonfrontujú so susednými jednotkami. Takže poskytujú panoramatický výhľad. 

Čo hovoríte na informácie ohľadom plánovanej budúcej podoby tejto stavby?

Ministerstvo oslovilo Fakultu architektúry a dizajnu STU, ktorá usporiadala internú súťaž. Víťazom sa stal kolektív arch. Andreja Alexyho. Cieľom súťaže bolo zachovanie ikonickej podoby, celkovej tektoniky objektu, siluety a čitateľnosti architektonických prvkov. Podľa poroty a aj môjho názoru bol tento cieľ veľmi citlivo splnený. Môžeme sa tešiť na dobrý výsledok zmeny.

Pin It