stirling prize new library magdalene college

Foto: Nick Kane

 

Je mnohými považovaná za najprestížnejšiu cenu za architektúru vo Veľkej Británii. Jej tohtoročným laureátom sa stalo štúdio Niall McLaughlin Architects.

 

Zadaním bolo vytvoriť novú knižnicu pre slávnu univerzitu v Cambridgi. Výrazným faktorom pritom bola samotná 700-ročná história školy, ktorú bolo potrebné do nového návrhu citlivo zapracovať. Architektom z Niall McLaughlin Architects sa podarilo v takýchto podmienkach vytvoriť výnimočné dielo, ktoré napokon najviac presvedčilo aj porotu udeľujúcu The Stirling Prize – zástupcov RIBA (The Royal Institute of British Architects).

 

stirling prize 2niall mclaughlin architects the

Foto: Nick Kane

 

Knižnica s archívom aj galériou

Nádherne detailne spracovaná nová budova poskytuje študentom na 700-ročnej univerzite v Cambridge novú knižnicu – otvorenú 24 hodín denne – s archívom a umeleckou galériou. „Nová knižnica, ktorá sa nachádza v areáli vysokej školy v centre mesta Cambridge, nahrádza stiesnené študijné priestory priľahlej knižnice Pepys Library zo 17. storočia, a rozširuje štvoruholníkové usporiadanie budov a kurtov, ktoré sa postupne vyvinuli z areálu kláštornej vysokej školy,“ približujú zástupcovia RIBA.

 

stirling prize niall mclaughlin architects citaren

Foto: Nick Kane

 

To, čo porota veľmi ocenila, je práve napojenie novej budovy na historické okolie. Vyzdvihli predovšetkým nosné tehly, sedlové šikmé strechy, okná s kružbami a tehlové komíny, ktoré oživujú panorámu mesta súčasnými udržateľnými dizajnovými prvkami, aby vytvorili budovu, ktorá obstojí v skúške času.

 

stirling prize niall mclaughlin architects balkony

Foto: Nick Kane

 

Budova, ktorá pretrvá

Moment, že budova je navrhnutá na nielen na dlhé desaťročia, ale až do horizontu 400 rokov, zdôraznil aj prezident RIBA Simon Allford.

„Vytvorenie novej budovy, ktorá vydrží najmenej 400 rokov, je značná výzva, ku ktorej sa však Niall McLaughlin Architects postavili s maximálnou zručnosťou, starostlivosťou a zodpovednosťou. Výsledok je solídny a sebavedomý,“ uviedol Allford.

 

stirling prize niall mclaughlin architects poschodie

Foto: Nick Kane

 

Jednou z najvýraznejších častí interiéru, ktorý evokuje tvar mriežky, je veľká čitáreň s dvojitou výškou obklopená drevenými balkónmi, pasívne osvetlená a prirodzene odvetrávaná. Veľmi príjemne pôsobí aj svetlý interiér z teplého dreva. Vytvára príjemné prostredie na pokojné štúdium a premýšľanie. „Je to stelesnenie toho, ako budovať dlhodobo,“ uzatvára porota prestížnej Stirling Prize.

 

stirling prize niall mclaughlin architects vecer

Foto: Nick Kane

 

Pin It