David Chipperfield

Sir David Alan Chipperfield. Foto: Tom Welsh

 

Slávny britský architekt sa stal tohtoročným laureátom ceny, ktorá je považovaná za najprestížnejšiu v architektúre.

 

David Chipperfield patrí k najslávnejším architektom súčasnosti; od roku 1984 vedie ateliér David Chipperfield Architects v Londýne, ktorý má v súčasnosti pobočky aj v Berlíne, Miláne či Šanghaji. Jeho dielo v utorok 7. marca ešte viac podčiarkla porota prestížnej Pritzkerovej ceny, ktorá ho zvolila za laureáta tohto ocenenia pre rok 2023.

Nenápadná, ale transformujúca architektúra

Porota vo svojom vyjadrení ocenila okrem iného aj to, že David Chipperfield sa drží bokom od trendov a jeho architektúra je nenápadná, ale transformujúca a má výrazný udržateľný rozmer. „Udržateľnosť nielenže odstraňuje nadbytočné, ale je tiež prvým krokom k vytvoreniu štruktúr schopných vydržať fyzicky a kultúrne,“ uvádza sa v komentári poroty.

 

 Chipperfield Americas Cup Building

America’s Cup Building ‘Veles e Vents'. Foto: Christian Richters

 

Podľa nej je Chipperfield „plodným architektom, ktorý je radikálny vo svojej zdržanlivosti, demonštruje svoju úctu k histórii a kultúre a zároveň ctí už existujúce vybudované a prírodné prostredie.“ Slávny britský architekt je známy svojím nadčasovým moderným dizajnom, ktorý čelí klimatickým problémom, transformuje sociálne vzťahy a oživuje mestá.

Nielen krajší, ale aj udržateľnejší a spravodlivejší svet

Samotný David Chipperfield ako reakciu na zisk Pritzkerovej ceny uviedol, že ju berie aj ako povzbudenie k tomu, aby sa naďalej sústredil nielen na samotnú architektúru a jej význam, ale aj na prínos, ktorý môžu architekti vniesť do riešenia existenčných otázok súvisiacich s klimatickou zmenou a spoločenskou nerovnosťou. „Vieme, že ako architekti môžeme zohrávať významnejšiu a angažovanejšiu úlohu pri vytváraní nielen krajšieho, ale aj spravodlivejšieho a udržateľnejšieho sveta,“ hovorí.

 

Chipperfield Amorepacific Headquarters

Amorepacific Headquarters. Foto: Noshe

 

David Chipperfield je profesionálne činný už viac ako 40 rokov a jeho diela sú rozmanité nielen svojou typológiou, ale aj lokalitami: viac ako stovka stavieb zahŕňa občianske, akademické či kultúrne budovy, rovnako ako urbanistické projekty v Európe, Ázii i Severnej Amerike.

 

Chipperfield Amorepacific Headquarters

Amorepacific Headquarters. Foto: Noshe

 

Ikonické budovy

Medzi jeho najznámejšie diela patria River and Rowing Museum vo Veľkej Británii, Veles e Vents – známa ako budova Pohára Ameriky v španielskej Valencii, Sídlo BBC Scotland v Glasgowe, The Neues Museum v Berlíne, Turner Contemporary v britskom Margate, Saint Louis Art Museum v americkom Missouri, Inagawa Cemetery Chapel and Visitor Center v japonskom Hyogo či sídlo spoločnosti Amorepacific v Soule. K najnovším - z roku 2022 – patrí Morland Mixité Capitale v Paríži a Procuratie Vecchie v Benátkach.  

 

Chipperfield BBC Scotland

BBC Scotland Headquarters. Foto: Ute Zscharnt for David Chipperfield Architects

 

Chipperfield Inagawa Cemetery

 

Inagawa Cemetery Chapel and Visitor Center. Foto: Keiko Sasaoka

 

Chipperfield Inagawa Cemetery

Inagawa Cemetery Chapel and Visitor Center. Foto: Keiko Sasaoka

 

Chipperfield Morland Mixité Capitale

Morland Mixité Capitale. Foto: Simon Menges

 

Chipperfield River and Rowing Museum

River and Rowing Museum. Foto: Richard Bryant / Arcaid

 

Chipperfield The Hepworth Wakefield

The Hepworth Wakefield. Foto: Iwan Baan

Pin It