Architekt Frank Gehry navrhne nový komplex pre giganta sociálnych sietí Facebook. Podľa projektu pôjde o vôbec najväčší koncept open office kancelárií na svete. Komplex firmy Facebook na okraji zálivu San Francisca sa má začať budovať už začiatkom roka 2013.

 

Objekt poskytne priestory pre 3400 inžinierov a jeho špecialitou bude pochôdzna zelená strecha s parkom a širokými možnosťami na oddych. Okoloidúcim sa pritom vďaka špeciálne riešenej streche bude zdať celý objekt ako veľký zelený kopec. "Som nesmierne nadšený, že môžeme spolupracovať práve s Frankom Gehrym," uviedol na svojom profile Mark Zuckerberg, zakladateľ a väčšinový vlastník Facebooku. "Hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť dokonalý riadiaci priestor, jednu obrovskú miestnosť, ktorá bude vyhovovať tisíckam ľudí a bude navrhnutá tak, aby mohli navzájom spolupracovať. Aj keď pôjde o najväčšiu otvorenú kanceláriu na svete, bude sa v nej nachádzať dostatok menších súkromných a tichých miestností."

 

Súčasné sídlo firmy Facebook v loftovom štýle vzniklo z niekdajšieho laboratória, ktoré bolo postavené v 60. rokoch. Nachádza sa v kalifornskom Palo Alto a navrhli ho dizajnéri z kancelárie Studio O+A. Dnes poskytuje priestory pre viac ako 700 zamestnancov. Základom dizajnu je farebné kódovanie, pomocou ktorého sa v rámci open space kancelárie definujú "miestnosti" pre jednotlivé pracovné tímy. Mnoho stien ponechali autori v pôvodnom stave, aby tak umožnili zamestnancom zdobiť ich vlastnými prácami, poznámkami či dielami.

 

Súčasné sídlo spoločnosti Facebook v Palo Alto (obrázky nižšie)

 

Facebook_current_headquarter_01

 

Facebook_current_headquarter_02

 

Facebook_current_headquarter_03

 

Facebook_current_headquarter_04

 

Facebook_current_headquarter_05

 

Facebook_current_headquarter_06

 

Facebook_current_headquarter_07

 

Facebook_current_headquarter_08

 

Facebook_current_headquarter_09

 

Facebook_current_headquarter_10

 

foto: Dezeen
pripravila: Anna Salvová