3.4.2013

 

The Shard je mrakodrap v londýnskom mestskom obvode Soutwark. S výškou 310 metrov je najvyššou budovou v Európe.

 

Úžas prítomných a nádherné výhľady na panorámu Londýna sprevádzali v piatok 1. februára otvorenie vyhliadkovej terasy najvyššej veže Európy. Účastníci otvorenia vyhliadky opisovali Shard aj ako „medzigalaktický oštep" či „koktejl Stick". Pásku slávnostne prestrihol starosta Londýna Boris Johnson, čím vyhliadkovú terasu na vrchole 310 metrov vysokej futuristickej veže týčiacej sa nad London Bridge otvoril pre verejnosť.

 

Shard 01

 

Zvláštny tvar, 360-stupňový výhľad
The Shard začali stavať v marci 2009, jeho tvar pripomína ostrý špicatý črep, čo určilo i jeho názov. Budova má celkovo 98 podlaží, z ktorých je 23 neobývaných a tri sú podzemné. Prízemie a prvé poschodie tvoria vestibul – verejný otvorený priestor s množstvom zelene, 2. – 28. podlažie patria kancelárskym priestorom a zimným záhradám. Na 31. – 33. poschodí je na ploche 2 700 štvorcových metrov niekoľko medzinárodných reštaurácií. Na 34. až 51. podlaží sídli Shangri-La Hotel and Spa s dvomi stovkami luxusných izieb a s plochou 18 tisíc štvorcových metrov. 52. podlažie zaberá rozľahlý wellness komplex s plaveckým bezénom. Na 53. až 65. podlaží sa na celkovej ploche 5 800 štvorcových metrov rozprestiera desať exkluzívnych apartmánov, ktoré svojim obyvateľom poskytujú 360-stupňový výhľad na celý Londýn Na 68. až 72. podlaží je práve otvorená vyhliadka.

 

Shard 02

 

Plánovali ho 13 rokov
Mrakodrap sa týči nad stanicou londýnskeho metra London Bridge a nad najvyššou nemocnicou na svete, Guy's Hospital s výškou 143 metrov. Sharp nie je len jediným mrakodrapom v Southwarku, ale i najvyššou budovou Londýna, Veľkej Británie a dokonca Európy, ktorá prevýšila 300 metrov vysoký objekt Commerzbank Tower vo Frankfurte nad Mohanom i moskovskú City of Capitals. The Shard, ktorého výstavba sa plánovala celých 13 rokov, zápasil po roku 2008 v rámci úverovej krízy s financovaním, kým celý projekt neprevzala spoločnosť Qataris.

 

Shard 03

 

text: Barbara Turčíková
foto: Lefteris Pitarakis, AP

 

 

 

Pin It