30.4.2013

 

Spoločnosť ForDom, ktorá sa venuje výstavbe pasívnych a nízkoenergetických domov, sa nedávno tešila z prvého miesta svojho projektu EcoCube v súťaži Drevostavba roka 2012. Tento rok ponúka vo svojom portfóliu aj novinku – typový dom Eco Universal so šikmou južnou fasádou.

 

Fordom EcoCube Stavba roka 01   Ocenený EcoCubeOslovuje najmä mladých
Popularita domu EcoCube vzrastá, o čom svedčí fakt, že spoločnosť v období posledných dvoch rokov realizovala na Slovensku aj v Rakúsku dvadsať takýchto typových projektov. „Na jednej strane síce presne klientovi určujú možnosti dispozície, na druhej strane je jeho výhodou nadštandardné vybavenie drevohliníkovými oknami, zelenou strechou, tepelným čerpadlom zem-voda, riadeným vetraním, elektricky ovládanými žalúžiami či odvetranou fasádou v úprave červeného smreku, prípadne fasádnych dosiek Cembrit," vysvetľuje Igor Kuzma, konateľ spoločnosti ForDom. Podľa jeho slov sú projekty najmä voľbou mladých ľudí, ktorí majú na jednej strane ekologické cítenie, na druhej strane ho považujú za dôležitú investíciu do budúcnosti. Presvedčivé sú totiž aj mesačné náklady, ktoré sa pohybujú na úrovni 30 až 40 eur. Výstavba domu pritom trvá iba štyri až päť mesiacov.

 

Lepšie využíva pozemky
Doteraz však bol problémovým bodom pri výstavbe pasívnych domov najmä pozemok. Veľakrát je totiž rozhodujúci nielen pre architektonický koncept, ale aj pre splnenie požiadaviek pasívneho štandardu, ktorého súčasťou je dosiahnutie potrebných pasívnych solárnych ziskov. Z toho dôvodu firma ForDom vytvorila typový dom Eco Universal so šikmou južnou fasádou, ktorá umožňuje lepšie osadenie domu na pozemku tak, aby sa solárna energia mohla využívať pasívnym spôsobom aj na problematických pozemkoch. Toto riešenie preto dáva šancu využiť na výstavbu pasívneho domu aj pozemky, ktoré doteraz na to neboli vhodné.

 

Fordom EcoUni 02Eco Universal

 

Moderné bývanie
ForDom má na konte aj výstavbu telocvične v pasívnom štandarde, ponuku tiež spoločnosť rozšírila o kolekciu Môj zelený dom, v ktorej sa používajú iba ekologické materiály, napríklad drevovláknité izolácie či nepálená tehla. Novinkou je tiež takzvaný Puzzle dom ako nízkoenergetický variant pre zákazníkov, ktorí si chcú sami vyskladať dispozíciu z vopred určených modulových prvkov. „Nízkoenergetické a pasívne stavby však netreba považovať za záležitosť sociálne slabších alebo výlučne ekonomicky zmýšľajúcich ľudí. Dôkazom je niekoľko projektov veľkoryso riešených drevodomov na mieru, ktoré sme v ostatných rokoch realizovali. Naznačujú, že aj takýto typ stavieb ponúka zaujímavé riešenie bývania aj pre moderných a dobre situovaných ľudí s pridanou hodnotou výraznej úspory," dodáva Igor Kuzma.

 

Fordom EcoUni 03Pôdorys domu EcoCube Universal

 

pripravila: Anna Salvová
foto, vizualizácia a pôdorys: ForDom

 

 

 

 

 

Pin It