11.11.2014

 

Po necelých dvoch rokoch bola dokončená výstavba administratívno-obchodnej budovy Business Garden na Štefánikovej ulici v Bratislave, ktorá sa nachádza oproti prezidentskej záhrade. Projekt realizovali spoločnosť ITB Development a architektonické štúdio Šebo/Lichý. Nové biznis centrum je zároveň jednou zo stavieb nominovaných v súťaži Stavba roka 2014.

 

bgs 01

 

 

Business Garden je sčasti rekonštrukciou a sčasti novostavbou na mieste dvoch pôvodne susediacich budov postavených v 50. a 70. rokoch minulého storočia. Na uličných fasádach sa architekti rozhodli zachovať ich pôvodných charakter a použiť materiály typické pre dané obdobie. Späť na fasádu sa podarilo v mierne upravenej podobe nainštalovať zrepasovaný názov Železničného staviteľstva, ktorý vzbudzuje rôzne emócie. „Zámerom súčasnej rekonštrukcie bolo adaptovať budovy v zlom technickom stave na moderný a flexibilný administratívny objekt, a to pri zachovaní genia loci jednej z najvýznamnejších ulíc Bratislavy. Zároveň bol kladený dôraz na vytvorenie novej modernej tváre dvorovej fasády, ktorá neobmedzí flexibilitu interiéru a vnesie do nádvoria súčasnú estetiku, doplnenú prírodným prostredím," vysvetľuje člen architektonického tímu, Ing. arch. Tomáš Šebo.

 

bgs 02

 

 

bgs 03

 

Nové biznis centrum priamo v historickom centre hlavného mesta poskytuje približne 5 000 metrov štvorcových úžitkovej plochy. Objekt má celkovo tri podzemné a deväť nadzemných podlaží plus technológiu na streche a v suteréne. V podzemných podlažiach sú umiestnené garáže a technické zázemie stavby. Vjazd do podzemných garáží je riešený priamo zo Štefánikovej ulice jednosmernou rampou riadenou semafórom. Vjazd do garáže na prízemí je zasa zozadu z Flóglovej ulice.

 

bgs 04

 

bgs 05

 

bgs 06

 

Business Garden sa zároveň svojou realizáciou zaraďuje medzi tzv. zelené budovy. Jednotlivé kancelárske priestory majú individuálne napojenia a merania médií, vrátane spotreby elektrickej energie, vody, chladu a tepla. Prví nájomníci sa začnú do budovy sťahovať už koncom tohto roka. Parter budovy by mali obsadiť reštaurácia a kaviareň.. „Plnú obsadenosť Busines Gardenn očakávame do jeden a pol roka," hovorí konateľ developerskej spoločnosti ITB Development Ivan Rolný.

 

bgs 07

 

bgs 08

 

bgs 09

 

bgs 10

 

zdroj: ITB Development

foto: Renka Rajčanová

 

 

Pin It