8.2.2015

 

Jedným z lídrov na trhu v oblasti hliníkových konštrukcií a fasád je žilinská firma A.G.P., s. r. o.. S jej riaditeľom, Igorom Rybanom, sme sa rozprávali krátko po tom, ako bola firma ocenená od jej zahraničného partnera a nechala za sebou dodávateľov z krajín ako Nemecko, Veľká Británia či Taliansko.

 

agp 00 profilIgor RybanOdkedy firma A.G.P. pôsobí na trhu? Kto ju založil?
Firma A.G.P. pôsobí na trhu v tejto podobe len od roku 2012, ale ľudia, ktorí založili uvedenú spoločnosť, majú niekoľkoročnú skúsenosť s výrobou okien a dverí na slovenskom trhu. Prvé hliníkové konštrukcie sa začali vo väčšom vyrábať v roku 2000. Do tej doby to boli len hliníkové automatické dvere. V roku 2006 sme boli pri zakladaní spoločného zahraničného podniku, ktorý začal vyrábať hliníkové okná, dvere a fasády spoločne s rakúskou firmou Metallbau Eybel. V roku 2012 sa zahraničný partner rozhodol stiahnuť zo slovenského trhu, a tak padlo rozhodnutie pre vznik rodinnej firmy. Zakladateľmi sú naša rodina Rybanovcov a spoločnosť C.L.E.A Development, a. s.

 

Aká je hlavná obchodná činnosť firmy? Na čo sa špecializujete?
Naša hlavná činnosť je zameraná na okenné konštrukcie, dvere a fasády. V našom sortimente nájdete nielen obyčajné okná a dvere, ale aj špeciálne konštrukcie pre rôzne typy fasád, svetlíkov, ale aj zimné záhrady. Špecializujeme sa na zložité konštrukcie, v tejto oblasti máme viaceré špecifiká ako sú: hliníkové konštrukcie – svetlíky s väčšími plochami; rôzne protipožiarne konštrukcie, svetlík z odolnosťou EI 60; rôzne nepriestrelné konštrukcie voči najvyššej odolnosti; hliníkové konštrukcie odolné proti prestupu hluku 46 dB vrátane pripojenia na stavbu a hliníkové automatické dvere v nepriestrelnom vyhotovení.

 

agp 01 tatracity

Multifuknčný komplex Tatracity v Bratislave

 

Čím sa odlišujete od svojej konkurencie?
Odlišujeme sa vyššou technickou odbornosťou a tým, že sa zameriavame sa na zložitejšie hliníkové konštrukcie na stavbách. Jednotlivé okenné konštrukcie a fasády sú pripojené k ostatným konštrukciám stavby. Pri tomto pripojení je potrebné rešpektovať viaceré technické požiadavky pre správne statické a tepelno izolačné parametre. Táto komplexná problematika si vyžaduje vysokú odbornosť pri riešení. Toto nás odlišuje od našich konkurentov a umožňuje nám riešiť komplikované konštrukcie, ktorých sme za obdobie našej činnosti vytvorili dosť veľa.

 

Aká je v súčasnosti situácia na trhu v segmente, v ktorom pôsobíte?
Súčasná situácia na trhu v našom segmente je komplikovaná. Roky recesie výrazne pozastavili stavebné investície a väčšina projektov bola odložená. Toto spomalenie malo dosah na rozvoj spoločností, akou sme aj my. Do tohto celého sa ešte pripočítala aj platobné neschopnosť jednotlivých stavebných firiem, ktoré vedome neplatili 20 až 30 percent zmluvne dohodnutých cien za dielo. V takých komplikovaných podmienkach sa veľmi ťažko podniká. My sa snažíme realizovať projekty, kde máme istotu platby po dokončení našej práce. Na základe minulej spolupráce realizujeme projekty v susednom Rakúsku, kde je platobná disciplína podstatne iná. Je tam vyššia požiadavka na kvalitu a odbornosť, ale zasa je vyššia istota zaplatenia po dokončení diela. V zahraničí sme realizovali viaceré projekty.

 

Na vašej webovej stránke, ktorá momentálne prechádza rekonštrukciou, je viacero vašich zaujímavých prác – či už je to Wellness Hotel Borovica, projekt Tatracity v Bratislave či Urbanic v centre hlavného mesta. Podľa čoho si vyberáte projekty, na ktorých sa chcete dodávateľsky podieľať?
Každý jeden z uvedených projektov je niečím dôležitý a zaujímavý. Odborné zvládnutie zložitých problémov nás posúva k ďalším partnerom. Niekedy sú to architekti, ktorí si nás vyžiadajú, niekedy zasa investori. Máme viacerých partnerov aj medzi stavebnými firmami, ktoré pri našej spolupráci majú istotu zrealizovania dohodnutého diela. Projekt Tatracity bol tendrovaný, kde si hlavný generálny dodávateľ vybral firmu a našou úlohou bolo vytvoriť hliníkové konštrukcie s odolnosťou 46 dB, ale aj s pripojením k betónovému skeletu. Tu bolo potrebné vyriešiť špáry, ktoré vznikali osadením okien, a zabezpečiť odolnosť 46 dB. Zvládli sme aj túto úlohu.

 

agp 02 urbanic

Bratislavský projekt Urbanic

 

V čom boli vyššie vymenované projekty odlišné, a naopak, mali niečo spoločné?
Boli úplne odlišné. Jediné, čo mali spoločné, boli hliníkové konštrukcie. V projekte Hotela Borovica išlo o štruktúrované hliníkové fasády a špeciálny hliníkový svetlík. Svetlík je iný svojimi rozmermi. Investor si neželal použiť štandardné oceľové vystuženie svetlíka, a tak sme museli riešiť neštandardné statické konštrukcie celého svetlíka. Výsledok skutočne stojí zato. Zaujímavý bol projekt obytného domu umiestneného na ulici Černyševskeho, kde z druhej strany je železničná trať a blízkosť diaľnice, čo dávalo predpoklad vysokej hlučnosti. Preto prišla požiadavka vybudovať zo strany diaľnice a železnice okenné konštrukcie s vysokou odolnosťou voči hluku. Dosiahli sme ju spoločne so systémom Schüco a ďalšími technickými doplnkami. Najzložitejšie však bolo zvládnuť pripojenie k betónovej konštrukcii a rohové riešenia hliníkových okien. Projekt Urbanic bol klasickým polyfunkčným domom, kde boli použité hliníkové konštrukcie Schüco. Oproti predošlým projektom to bola celkom jednoduchá práca.

 

agp 03 borovica

Wellness Hotel Borovica

 

Jednou z vašich posledných realizácií bol Kulturpark Košice, ocenený v rámci súťaže CEZAAR. Na čom všetkom ste sa v rámci rekonštrukcie kasární podieľali?
Áno, v minulom roku sme dokončili projekt Kulturpark Košice. V tomto projekte boli našou hlavnou prácou technická projekcia, montáž a celková logistika celého projektu v časti okenných výplní, automatických dverí a sklenených konštrukcií. Projektant navrhol oceľové konštrukcie okien a dverí z profilu Jansen. Išlo o zaujímavé nadrozmerné okná a dvere, ktoré bolo staticky možné vyrobiť len z oceľových profilov. V niektorých položkách to boli až štvormetrové elementy a 85 percent okien bolo v oblúkovom tvare. Aj napriek technicky náročnej výrobe sme tento projekt zvládli s vynikajúcim výsledkom, o čom svedčí aj ocenenie CE.ZA.AR za fasádu kasární.

 

agp 04 kulturpark

Medzinárodne oceňovaný projekt, Kasárne Kulturpark v Košiciach, nominovaný na Mies van der Rohe Award, Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru

 

Ako sa vám spolupracovalo s Iraklim Eristavim z ateliéru zerozero?
Architekt Irakli Eristavi je človek, ktorý mal od začiatku jasné videnie celého projektu a pre správnu realizáciu bolo potrebné pochopiť jeho myšlienku. Spoločne sme si veľakrát vyjasňovali predstavu od výkresov po reálne možnosti zhotovenia plánov. Vo finále však výsledok našej spoločnej práce vyzerá veľmi pozitívne. Na tomto mieste je skutočne možné hovoriť tom, ako sa z nefunkčného objektu v centre mesta dá urobiť veľmi pekný kultúrny stánok pre ľudí, ktorí majú záujem budovať túto oblasť v meste.

 

agp 05 stu  Budova STU - FCHPTNa akom projekte momentálne pracujete?
Naša spoločnosť pokračuje v realizácii väčších projektov. Momentálne pracujeme na obnove obalového plášťa na STU – FCHPT, kde vymieňame staré hliníkové okná za nové a súčasne riešime aj prevetrávanú fasádu hliníkovým obkladom Hunter Douglas. Je to veľmi zložitá práca, keďže sa celá rekonštrukcia realizuje počas plnej prevádzky školy. Našim potešením je priama spolupráca s pánom profesorom Puškárom, ktorý je ikonou v našom hliníkovom biznise. Tu si nemôžeme dovoliť ani len krátke zaváhanie, nakoľko nad nami drží kontrolu práve pán profesor Puškár a projekčný tím profesorov zo Slovenskej technickej univerzity. Túto realizáciu môžeme nazvať diplomovou prácou v oblasti hliníkového biznisu. Po úspešnom dokončení si môžeme povedať, že máme vysokú školu z hliníkových konštrukcií. Je to pre nás vysoko referenčný projekt.

 

Aké sú vaše prognózy v rámci stavebného trhu na ďalšie obdobie, máte rozbehnuté nejaké nové zaujímavé spolupráce?
Naše prognózy sú závislé od našich zákazníkov. Vždy máme v technickej príprave viacero projektov, na ktorých pracujeme. Čas a trh vždy rozhodujú o tom, do ktorého z nich sa pustíme. Rozbehli sme spoluprácu s jednou z najväčších firiem na hliníkové fasády na svete. Je to firma ALICO zo Spojených Arabských Emirátov. Pracujeme na jednom spoločnom projekte v Európe, kde by sme mali zabezpečovať technickú projekciu a montáž hliníkových elementov. Jednou veľmi zaujímavou udalosťou, ktorá sa odohrala práve v tomto období, je významné ocenenie od nášho zahraničného partnera. Boli sme ocenení druhým miestom ako „Partner Roka 2014". Zanechali sme za sebou firmy z Nemecka, Veľkej Británie a Talianska. Veľmi nás to teší, ale zároveň aj zaväzuje k ďalšej práci.

 

text: Sláva Štefancová
foto: Urbanic.sk, STU Bratislava, archív I. Rybana

 

 

 

Pin It