10. 8. 2017

Funkčné, originálne, odolné a jednoduché na údržbu. Také by mali byť v Bratislave stojiská na kontajnery, ktoré nahradia doterajšie nejednotné ochranné konštrukcie nad nádobami na odpad.

olo 1

Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) požiadala architektov, aby vytvorili nielen praktický, ale aj dizajnový návrh stojiska. Ešte v marci vyhlásila verejnú ideovú súťaž na návrh riešenia priestoru pre kontajnery pre Bratislavu a dnes už sú známe jej výsledky. Že to myslí vážne, dokazuje záštita primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala a hlavná architektka hlavného mesta Ingrid Konrad ako predsedníčka poroty.

Do súťaže sa prihlásilo 17 súťažných návrhov. Spomedzi predložených návrhov porota zvolila tri víťazné. Ich autori si v Primaciálnom paláca z rúk primátora hlavného mesta a generálneho riaditeľa spoločnosti OLO prevzali poukaz na finančnú odmenu vo výške 1500 eur za 1. miesto, 1000 eur za 2. miesto a 500 eur za 3. miesto. Najlepší a najoriginálnejší víťazný návrh plánuje hlavné mesto v spolupráci s OLO zrealizovať na území Bratislavy.

olo 2

Výsledky súťaže

Prvé miesto získala Barbara Borščová, ktorej návrh porotu presvedčil veľmi originálnym a zároveň jednoduchým prevedením vo viacerých materiálových a farebných variantoch. Pridanou hodnotou návrhu bolo nielen použitie extenzívnej vegetačnej strechy, ale tiež hladká plná čelná stena stojiska, ktorá môže byť nosičom informačného systému, respektíve vývesky s informáciami o správnom triedení odpadu, či odvozných dňoch.

A1 tabule náhľad page 001 e1499773056111

Na druhom mieste sa umiestnila dvojica autorov Branislav Lackovič a  Emanuel Zatlukaj. Ich návrh kontajnerového stojiska s intenzívnou vegetačnou strechou s výsadbou stromov a kríkov v kvetináči na streche stojiska porota ocenila ako výtvarne, ideovo a architektonicky veľmi zaujímavý.

A1 tabule náhľad page 002 e1499773078928

Tretie miesto porota udelila Martinovi Gajdošovi a jeho návrhu stojiska s použitím eko materiálov a „zelenej“ strechy. Pozitívom návrhu bolo čisté až minimalistické technické aj materiálové prevedenie a použitie fotovoltaických panelov napájajúcich LED fotobunkové osvetlenie.

A1 tabule náhľad page 003 e1499773068756

text: bk

foto: OLO

Pin It