16. 8. 2017

Aj napriek citeľnému nárastu sú ceny nehnuteľností o približne 12 percent lacnejšie v porovnaní s ich historickým maximom z polovice roka 2008. Vyplýva to z analýzy, ktorú spracovala Poštová banka na základe údajov Národnej banky Slovenska.

bratislava 1569438 1280

Ceny domov sú nižšie oproti predkrízovým úrovniam o takmer 12 percent. Byty pritom už atakujú predkrízové úrovne, keď do cenového maxima im chýbajú len asi 2 percentá.

Za rekordnými úrovňami z roku 2008 najviac zaostávajú jednoizbové byty, a to o takmer 7 %. Dvojizbovým chýba do dosiahnutia historického vrcholu necelé percento. Viacizbové byty však už svoje maximá spred deviatich rokov prekonali trojizbové o 1 %, štvorizbové o 3,5 % a päť- a viacizbové byty sú v súčasnosti drahšie až o 14 %.

Ceny bytov a domov sú aktuálne nižšie ako ich predkrízové maximá vo všetkých regiónoch. Najvýraznejšie, až o pätinu, zaostávajú ceny v Prešovskom a následne v Košickom kraji (o 16,5 %). Naopak, predkrízové úrovne najviac dohnali nehnuteľnosti v Bratislave a okolí, ktoré sú momentálne lacnejšie len o necelých 6 percent.

Štvorcový meter nehnuteľnosti sa od apríla do júna predával v priemere za 1369 eur. Cena v druhom tohtoročnom štvrťroku tak medziročne vzrástla o 90 eur za meter štvorcový. Analýza banky uvádza, že kým m2 bytu stojí v priemere 1590 eur, za m2 domu zaplatia Slováci 1139 eur. V prepočte na štvorec sú domy najlacnejšie a jednoizbové byty (1749 eur) najdrahšie. S pribúdajúcim izbami cena za m2 klesá a najlacnejšie vychádzajú štvorizbové byty (1482 eur).

Pri luxusnejších, päť- a viacizbových bytoch to však už neplatí a cena za m2 začína opäť rásť. Pri takýchto veľkometrážnych bytoch zaplatí kupujúci za m2 až 1636 eur.

Najdrahšie nehnuteľnosti sú v Bratislave a jej okolí, kde sa cena nachádza na úrovni 1904 eur za m2, teda je dvoj- až trojnásobne vyššia ako v ostatných regiónoch. Najlacnejšie nehnuteľnosti možno nájsť v nitrianskom regióne (668 eur). Nasleduje Trenčiansky, Banskobystrický a Prešovský kraj.

V Trenčianskom kraji zdraželi nehnuteľnosti najviac. Medziročne o takmer 16 percent. O 15 percent vzrástli ceny bytov a domov v Nitrianskom a o desatinu v Prešovskom kraji. V okolí hlavného mesta síce zdraželi miernejšie, o necelých 7 %, vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností to ale predstavuje až 119 eur za m2.

text: bk, tasr
foto: pixabay

Pin It