23. 11. 2017

Priemerná hodnota metra štvorcového bytu bola v októbri 2017 na Slovensku 1 475 eur. S výnimkou krajských miest sa ceny ustálili. Vyplýva to z takzvaného realitného barometra.

prefab 898607 1280

Realitná únia SR prichádza s projektom realitného barometra. Bude pravidelne mapovať ceny nehnuteľností po celom Slovensku a podľa tvorcov projektu prinášať v súčasnosti najpresnejšiu mapu cien nehnuteľností na realitnom trhu. Majiteľom nehnuteľností, ako aj potenciálnym kupujúcim má pomôcť pri rozhodovaní, kedy na realitný trh vstúpiť.

Po prvýkrát sa odborníci pozreli na ceny viac ako 20-tisíc bytov v mesiaci október 2017 a porovnali ho so septembrom 2017. Analýza ukázala, že priemerná hodnota bytu je na Slovensku 1 475 eur za meter štvorcový a zmenila sa oproti predchádzajúcemu mesiacu len minimálne. „Mapovanie cien pomôže nielen realitným odborníkom, ale aj bežným ľuďom správne sa rozhodnúť, kedy si nehnuteľnosť kúpiť, alebo tú svoju výhodne predať,“ vysvetlil predseda Realitnej únie SR Attila Mészáros.

Realitný barometer nemapuje len ceny z inzerátov, ktoré potenciálny klient vidí, ale sleduje aj tzv. transakčné ceny, teda ceny, za ktoré sa nehnuteľnosť skutočne predala. „Vychádzame z vlastného Registra transakčných cien nehnuteľností – údaje o cenách bytov z konkrétnych realitných obchodov do neho vkladajú naši členovia, ktorých je v súčasnosti viac ako 600,“ dodal Mészáros.

Prvý Realitný barometer zmapoval v októbri viac ako 20-tisíc inzerovaných a transakčných cien bytov na Slovensku. Podľa analytika Realitnej únie SR Vladimíra Kubrického sa tieto v posledných mesiacoch upokojili a priemerná hodnota bytu v SR na m2 sa menila len minimálne. Prelom a začiatok roka ukáže, či dôjde k zmene a začne sa cenový obrat. „Rast už prestal byť synonymom vývoja cien nehnuteľností tak, ako to bolo v prvej polovici tohto roku. Ak sa však pozrieme na ceny v krajských mestách, tie úplne nekopírujú celoslovenský trend. Niekde môžu klesať, inde stúpať, a to i výraznejšie,“ vysvetlil Kubrický.

Ceny ovplyvnili aj správanie sa klientov a predávajúcich na realitnom trhu. Vysoká inflácia realitných aktív donedávna tlačila ľudí, aby neváhali a kupovali si byty okamžite. „Dávalo zmysel požičať si na byt lacné peniaze za 1 – 2 % p. a. Klienti rozmýšľali jednoducho: byt kúpim už dnes, čo keď pri terajšom raste cien bude stáť o dva roky o niekoľko desaťtisíc eur viac?“ dodal Kubrický, ktorý zároveň predpokladá, že budúci rok skôr dôjde skôr k poklesu ako k cenovému rastu.

Ceny bytov v Bratislave sú už tradične omnoho vyššie ako v ostatných krajských mestách Slovenska. Rebríček najdrahších bytov vedie mestská časť Staré Mesto. Už aj pri starých bytoch tam cena prekročila hranicu 3-tisíc eur/m2. Okrem Starého Mesta sú najdrahšie byty v Novom Meste a Ružinove. V týchto troch mestských častiach a Petržalke je zároveň aj najväčšia ponuka bytov na bratislavskom trhu. Nový byt je v nich priemerne o 17 % drahší ako starý. Naopak, najlacnejšie byty sú vo Vrakuni a Podunajských Biskupiciach.

text: bk
foto: Pixabay

Pin It