Architektonické štúdio Wilkinson Eyre premenilo plynojemy z viktoriánskej doby na exkluzívny bytový komplex. Nachádza sa v oblasti King's Cross v severnom Londýne a rozkladá sa na 27-hektároch.

 

1

 

Stavba, ktorej vznik sa datuje do roku 1860 vyniká svojou oválnou formou typickou pre priemyselné a úžitkové budovy tohto typu. V roku 2002 bola vyhlásená súťaž o najlepší projekt rekonštrukcie tejto stavy, ktorú s prehľadom vyhralo spomínané architetonické štúdio. Očaril najmä ich vízia elegancie typická pre Britániu, ktorú dokázali moderne prepojiť so surovosťou úžitkovej budovy. "Plynojemy vytváraja nezvyčajnú dynamiku medzi starým a novým," povedal architekt Wilkinson a dodal: " v spojení s jedinečným výhľadom na Temžu však záriveň dokonale reprezentuje mestský, moderný spôsob života, ktorý vládne Londýnu."

Exteriéru dominujú perforované okenice, ktoré vyvinulo samotné štúdio. Takto ešte väčšmi podčiarkuje industriálnu históriu budovy, no pritom vytvára jedinečný vzhľad. Pri vstupe do interiéru vás ochromí jeho veľkoleposť zvýraznená prirodzeným svetlom prenikajúcim zo strechy, ako aj kruhový pôdorys, ktorý bol zachovaný naprieč všetkými podlažiami.

O dizajn interiéru sa postaral štúdio Jonathan Tuckey, ktoré zaraidilo 145 apartmánov. Okrem klasických bytov tu však nájdete aj 5 penthousov, pričom každý z nich má svoju vlastnú záhradu s výhľadom na Regent's Canal či ikonickú uhorku- The Shard. Spoločné priestory vynikajú zlatými kovovými tónmi, ktoré svietia na čistej bielej farbe. Teplý, pastelový kontrast vytvárajú svetlé tóny marhuľovej, ktoré vyvažujú inak chladný minimalizmus.

 

Foto: archív architektonického štúdia