21. 6. 2018

Stavebné sporenie dostane novú podobu. Rezort financií chystá viaceré zmeny. Parlament ich už posunul do druhého čítania. Ministerstvo chce urobiť zo sporenia, ktoré je na trhu dve desaťročia, produkt zodpovedajúci dnešnej dobe.

grass 3371402 1280

Stavebný sporiteľ dostane od štátu nižšiu prémiu. Rezort financií navrhol znížiť spodnú hranicu percentuálnej výšky štátnej prémie z 5 % na 2,5 % z ročného vkladu. Zároveň mierne nahor upravuje maximálnu sumu štátnej prémie, a to na 70 eur z doterajších 66,39 eura ročne.

Poskytnutie štátnej podpory by malo byť viazané na použitie nasporených prostriedkov na stavebné účely. Preto má dôjsť napríklad k zrušeniu inštitútu tzv. priateľských sporiteľov, ktorý podľa rezortu financií výrazne deformoval trh podpory bývania. Priateľskí sporitelia nemuseli, ako jediný subjekt na trhu, dokladovať, že prostriedky naozaj použili na stavebné účely, rekonštrukciu, či kúpu nehnuteľnosti. Po novom sa má poskytnutie štátnej prémie viazať na podmienku, že sa prostriedky získané stavebným sporením vrátane štátnej prémie použijú výlučne na stavebné účely.

Cieľom novely je tiež zvýšenie adresnosti podpory stavebného sporenia. Štátna prémia by sa mala vyplácať plnoletým osobám iba v prípade, ak ich priemerný mesačný príjem za kalendárny rok neprekročí 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ministerstvo nakoniec upustilo od obmedzenia podpory pre neplnoletých.

Po novom sa má vylúčiť aj nárok na štátnu prémiu pre stavebného sporiteľa počas čerpania a splácania medziúveru. "Toto opatrenie bude zároveň viesť sporiteľov k zodpovednému zadlžovaniu sa, pretože budú viac motivovaní k dlhodobému sporeniu, ktoré je podporované štátnou prémiou. Po nasporení požadovanej sumy majú možnosť získať aj zvýhodnený stavebný úver," očakáva ministerstvo.

Minister financií Peter Kažimír pripomenul, že na podporu stavebného sporenia idú každý rok desiatky miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov. "Myslím si, že máme právo do toho po rokoch niečo povedať. Teraz je na tých, ktorí tieto služby poskytujú, ten produkt upraviť, prispôsobiť a robiť atraktívny aj v roku 2019," zdôvodňoval zmeny Kažimír.

text: bk, TASR
foto: Pixabay

Pin It