Idea Vydrice začala vznikať pred viac než dekádou. Samotná Vydrica bude komplexom obytných a administratívnych budov s bohato zastúpeným retailom. Developerom projektu je spoločnosť Vydrica Development, a.s. Tvoria ju spoločnosti Vydrica, a.s., vlastník pozemkov a developerská spoločnosť Lucron, ktorá je súčasťou medzinárodnej skupiny iko Real Estate, pôvodom z Luxemburska.

 

Hovorí člen predstavenstva Vydrica, a.s., vlastníka pozemkov, Peter Struhár: „Dôležité projekty, akým je Vydrica, potrebujú správny čas. Za tie roky čakania na podobu projektu sa zmenil pohľad na architektúru, na potreby mesta, na dôležitosť urbanistického plánovania a verejného priestoru pri výstavbe. Našli sme silného partnera s medzinárodnými skúsenosťami, ktorého slovenská dcérska spoločnosť Lucron zastreší developerskú časť. Je to veľmi náročný projekt, ale urobíme všetko pre to, aby výsledkom bol funkčný verejný priestor pre všetkých obyvateľov Bratislavy.“

 

projekt vydrica zivot v meste development moderna bratislava lucron urbanizmus stavebnictvo byvanie

 

Na návrhu Vydrice pracuje veľký tím viacerých architektonických ateliérov pod vedením štúdia Compass Architekti a s medzinárodnými poradcami v oblasti urbanizmu. Architekt Juraj Benetin: „Tento projekt vznikal od urbanistickej štúdie celej zóny Podhradie - nábrežie - Hrad, až nakoniec sme navrhovali konkrétnu podobu budov. Verejný priestor je pre nás kľúčový, pretože Vydrica je posledný nedoriešený bod na mape centra Bratislavy, ktorý opäť spojí rozdelené mesto.“

 

 

 

 "Dôležité projekty, akým je Vydrica, potrebujú správny čas."

Peter Struhár, člen predstavenstva Vydrica, a.s.

 

 

 

So špecialistami na vonkajšie priestory vznikol aj koncept predĺženia Bratislavského korza, kde Vydrica predĺži pešiu zónu o viac ako pol kilometra. „Tento koncept nám potvrdil aj prieskum agentúry Focus, v ktorom viac ako 90% opýtaných súhlasí s rozšírením pešej zóny. V Bratislave by takto mohla vzniknúť jedna z najdlhších peších zón v Európe,“ hovorí Peter Kavecký, predseda predstavenstva Vydrica Development.

 

 projekt vydrica promenada development moderna bratislava lucron urbanizmus stavebnictvo byvanie

 

Obnovenú Vydricu si budú užívať nielen jej noví obyvatelia. Projekt ráta s jej spoločensko-kultúrnou funkciou v podobe galérie alebo napríklad remeselnou uličkou. Na pozemku je viacero historických pamiatok, ktoré chce developer zachovať, ale nachádza sa tu i najstaršia stavba v Bratislave, Vodná veža. V súčinnosti so zámermi mesta by sa z nej mohol stať atraktívny kultúrny priestor. Sme pripravení spolu s vedením mesta, ako vlastníkom objektu, hovoriť na túto tému a rozpracovať spoločné návrhy na sanáciu, zachovanie a následné využitie objektu a tohoto výnimočného priestoru pre širokú verejnosť,“ hovorí Peter Kavecký. Členité územie lokality bude obohatené aj o pešie chodníky na hradný kopec. Novodobá Vydrica tak naozaj prepojí mesto v horizontálnej aj vertikálnej podobe. 

 

projekt vydrica development moderna bratislava lucron urbanizmus stavebnictvo byvanie

 

 

Návrh projektu vychádza z pôvodného členenia urbanizmu Vydrice na tri ulice. Budovy sa riadia princípom obmeny geometrie fasád, práce s tieňom a priestorovej a strešnej modulácie. Moderná nadčasová architektúra pracuje s lokálnymi a tradičnými materiálmi ako brizolit, kameň, tehla, aké boli použité aj na hrade. „Najvyššia budova bude mať 5 podlaží a dve ustúpené, smerom do kopca sa vnímateľná výška domov bude znižovať. Ustúpením a zmenšením celkovej hmoty budov sme vytvorili nové priehľady na hrad a rozšírili verejný priestor,“ hovorí Juraj Benetin.

 

projekt vydrica namestie development moderna bratislava lucron urbanizmus stavebnictvo byvanie

 

Územie Vydrice bude pešou zónou, s dopravou organizovanou v podzemnej garáži. Na parkovanie bude využívať moderné technológie a súčasné trendy ako je zdieľané parkovanie a parkovacie miesta na prenájom, čo môže pomôcť parkovaniu v centre mesta. V prvej z troch etáp developer ráta s 208 bytmi s celkovou plochou 18.209 m2 + 2.026 m2 pre loggie a terasy. V ponuke bude rôzna skladba bytov od najmenších jednoizbových po veľké, najväčší byt bude mať 178,80 m2 a 41,10 m2 terasy. Administratíva obsadí plochu 2.801 m2. Retail predstavuje 4.368 m2.

 

projekt vydrica zastavba development moderna bratislava lucron urbanizmus stavebnictvo byvanie

 

Kolaudácia prvej etapy je naplánovaná na druhý kvartál roku 2022. Celkové ukončenie výstavby je v pláne v roku 2024, v závislosti od vydaných stavebných povolení. Hodnota investičných nákladov na výstavbu prestavuje približne 200 miliónov Eur. 

Pin It