725 spalna c d0780c4e3

Na Bajkalskej ulici vzniká od roku 2015 úplne nová mestská štvrť s názvom Nový Ružinov, ktorá svojim obyvateľom ponúkne plnohodnotný mestský život s komplexnými službami občianskej vybavenosti a vynikajúcou dostupnosťou do centra mesta. Nový Ružinov je jedným z pilotných projektov východného rozvoja Bratislavy a za jeho realizáciou stojí developerská spoločnosť CZ Slovakia.

Bratislava láka ľudí jednak pracovnými príležitosťami, jednak živým spoločenským životom. Aj z toho dôvodu tu mnoho nových obyvateľov hľadá príjemné bývanie. Mesto sa stáva členitejším, rozrastá sa podľa vzoru svetových metropol, pričom najobľúbenejšie sú miesta s dobrou dostupnosťou a dostatkom zelene. Práve týmto kritériám vyhovuje Nový Ružinov. Projekt Nový Ružinov aktuálne tvorí šesť dokonončených mestských víl a vnútorblokový park, ktoré navrhlo Laboratórium architektúry krajiny, laureát ceny CE.ZA.AR za architektúru. Zhruba 300 bytov a apartmánov z tejto etapy už má svojich majiteľov, vďaka čomu je projekt 100-percentne vypredaný.

Rozvoj územia sa však nekončí.

V máji tohto roka odštartovala výstavba novej etapy. Lokalita sa rozrastie o päť mestských víl s celkovým počtom 158 bytov a apartmánov. Menšie domy s nižším počtom susedov – to je bývanie dneška. Pri návrhu sa architekti zo štúdia Compass Architekti sústredili na moderné komunitné bývanie, aké sa rozvíja aj v mestách v zahraničí – anonymita miest sa tu narúša, obyvatelia bytov sa poznajú, na druhej strane však riešenie bytových jednotiek poskytuje dostatok súkromia. Vďaka tomu vzniká v obytných zónach priateľská a dôverná atmosféra.

 

753 terasa b 43ca26636

01 0071 ce666ba7e

 

V zóne sa dokončuje diaľnica D4/R7, vďaka ktorej budú mať obyvatelia zabezpečenú vynikajúcu dostupnosť aj do iných častí mesta. Lokalita je napojená na hrádzu pri Dunaji a tiež na cesty smerujúce do centra. Samotná štvrť bude zakončená slepou ulicou, takže premávka v okolí bude súvisieť len s presúvaním sa v rámci Nového Ružinova. Pre samotnú diaľnicu sa už pri projektovaní stavby myslelo aj na eliminovanie hluku. Samozrejmosťou je tiež podzemné parkovanie. Dominantnou súčasťou oboch etáp projektu je park. Vysoko nadštandardný podiel zelených plôch prispeje k pohodliu a poteší deti aj dospelých. Jedným z dôležitých aspektov návrhu je prepojenie interiéru s exteriérom vo forme predzáhradiek alebo balkónov a terás, ktorými disponuje každý byt.

 

01 0060 b a0a86cd10

Nový Ružinov neunikol ani odbornej verejnosti a dostal sa medzi Top 50 stavieb na Slovensku za rok 2019, ako aj do hľadáčika redakcie ekonomického týždenníka Trend – Rande s realitou. Odborníci ocenili najmä komornú atmosféru projektu s nízkou zástavbou, vhodné usporiadanie budov zamedzujúce šíreniu hluku či parkové úpravy areálu.

 text a foto CZ Slovakia, a. s.

www.novyruzinov.sk

 

 

Pin It