masarykovo nadrazi rekonstrukcia exterier

Zdroj: Správa železníc ČR

 

Správa železníc ČR zverejnila vizualizácie budúcej podoby Masarykovho nádražia.

 

Modernizácia tejto železničnej stanice prinesie niekoľko veľkých zmien a české železnice o nej hovoria ako o zásadnej. Masarykovo nádražie sa zmení aj v súvislosti s výstavbou trate na letisko – práve táto stanica bude koncová či východzia pre vlaky spájajúce centrum mesta s letiskom Václava Havla. S rozsiahlou rekonštrukciou železnice plánujú začať v roku 2023. V stredu 17. novembra zverejnili nové vizualizácie stanice po modernizácii.

Vlaky budú rýchlejšie

V rámci nej sa počet koľají zvýši zo siedmich na deväť, pribudne nový vestibul vo forme zastrešenia, ktoré spojí okolité ulice s jednotlivými nástupišťami. Ďalším plusom má byť aj zvýšenie rýchlosti samotných vlakov.

 

masarykovo nadrazi rekonstrukcia vchod

Zdroj: Správa železníc ČR

 

„Stanica Praha Masarykovo nádraží je druhou najfrekventovanejšou stanicou v sieti Správy železníc, je unikátna svojím hlavovým usporiadaním – vlaky stoja na kusých koľajniciach pri nástupištiach, ktoré priamo nadväzujú na zastrešenú dvoranu,“ uviedla Správa železníc ČR.

Oáza pokoja v centre mesta

Nová platforma nad koľajiskom sa má stať novým zaujímavým prepojením, ale zároveň bude slúžiť aj čakajúcim cestujúcim, ktorí sa vďaka nej dostanú na jednotlivé nástupištia. „Časť platformy má byť osadená zeleňou a vytvorí tak pokojnú oázu v centre metropoly,“ informujú ďalej české železnice.

 

masarykovo nadrazi rekonstrukcia

Zdroj: Správa železníc ČR

 

Prestavba tejto stanice je súčasťou modernizácie železnice z centra Prahy do Kladna. Správa železníc tento týždeň získala pre modernizáciu Masarykovho nádražia územné rozhodnutie, ktoré predstavuje ďalší významný krok k samotnej realizácii.

 

masarykovo nadrazi rekonstrukcia nastupiste

Zdroj: Správa železníc ČR

 

Pin It