sky bridge visuta lavka morava

Foto: Horský rezort Dolní Morava

 

Česi si v piatok 13. mája pripísali svetové prvenstvo vďaka 721 metrov dlhej stavbe, ktorá spája dva hrebene pohoria Králický Sněžník.

 

Visutá lávka s názvom Sky Bridge sa pýši svetovým prvenstvom: je najdlhšia na svete. Ponúka výnimočný zážitok pre peších turistov, prechádzku vo výške 95 metrov nad zemou. Po dvoch rokoch výstavby ju v piatok 13. mája slávnostne otvorili.

 

sky bridge visuta lavka morava1

 

Inšpirácia Švajčiarskom

Sky Bridge sa nachádza v nadmorskej výške približne 1 110 metrov. Po lávke sa návštevníci dostanú z jedného horského hrebeňa na druhý, pričom pod sebou môžu sledovať hlboké horské údolie. Za ambicióznym projektom stojí česká spoločnosť Taros Nova.

„Sky Bridge 721 nie je len stavba. Je to most, ktorý v sebe nesie „myšlienku času“. Dokonalé výhľady, adrenalín a zážitky sme chceli obohatiť aj o genia loci, ktoré miestne hory ukrývajú, a myslím, že sa nám to podarilo. Most prenesie návštevníka zo súčasnosti do minulosti a zase späť, a to prostredníctvom pútavého príbehu z úst 16-ročného chlapca, ktorý na pozadí udalostí našej histórie objavuje odpovede a skryté pravdy vo svojej vlastnej rodine. To všetko vďaka zaujímavej hre s prvkami rozšírenej reality na displeji telefónu,“ hovorí obchodný riaditeľ Horského resortu Dolní Morava Tomáš Drápal.

 

sky bridge visuta lavka morava3

 

Konštrukciu tvorí šesť hlavných nosných lán a 60 ďalších lán rôzneho priemeru. Samotný chodník je široký 1,2 metra. Po lávke sa dá dostať z vrcholu Slamník až na protiľahlý Chlum. Cesta späť nie je možná, lávka je jednosmerná a spiatočná trasa vedie po náučnom chodníku.   

 

sky bridge visuta lavka morava4

 

Hra s prvkami rozšírenej reality

„Preklenutím mosta cez majestátne údolie Mlynského potoka na druhý horský hrebeň Chlum sa všetkým návštevníkom otvára jedinečná príležitosť poznania lokálnej prírody a stále aktuálnej histórie prostredníctvom nového náučného chodníka Most času s unikátnou hrou s prvkami rozšírenej reality,“ uvádza Horský rezort Dolní Morava, pod ktorý Sky Bridge 721 spadá.

 

sky bridge visuta lavka morava5

 

Visutá lávka bude v prevádzke počas letnej i zimnej sezóny, teda celoročne.

 

 

Pin It