Karpatium rezidencie

Foto: FVA architekti

 

Projekt nových bytov v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica nemá ambíciu ohurovať či nasilu vyčnievať z davu. Naopak, svojim obyvateľom chce priniesť pokoj, pohodu a príjemné prostredie vo vysokej kvalite. V kombinácii so sviežou zeleňou tak Karpatium rezidencie ponúka ideálnu kombináciu pre mestský život v blízkosti prírody.

 

Pod hlavičkou Karpatium rezidencie sa na bratislavský realitný trh dostalo celkovo 145 nových bytových jednotiek. Sú umiestnené v šiestich samostatných bytových domoch stojacich na spoločnej podnoži podzemnej garáže. Toto riešenie má svoj zásadný význam: všetka doprava je „presmerovaná“ pod povrch a nádvorie medzi objektami je celé zazelenané a určené obyvateľom.

 

Karpatium rezidencie11

Foto: FVA architekti

 

Či už hovoríme o architektonickom alebo urbanistickom koncepte bytov, všetky vďaka čistej, jednoduchej a premyslenej architektúre vytvárajú príjemnú harmóniu so svojím okolím.

Široká ponuka bytov s premyslenou dispozíciou

„Obytný komplex Karpatium rezidencie ponúka spolu 145 bytových jednotiek, od 2-izbových bytov až po 5-izbové strešné penthousy.  Pri návrhu sme kládli dôraz nielen na funkčnú a efektívnu dispozíciu jednotlivých bytových jednotiek, ale taktiež na jedinečný architektonický výraz bytových domov,“ približujú zámer projektu architekti Ľubomír Fuňa a Martin Vanko zo štúdia FVA - Fuňa Vanko architekti. Ako ďalej dodáva, strecha podzemnej garáže zároveň tvorí podnož pre ústredný verejný priestor, z ktorého vyúsťujú vstupy do jednotlivých obytných domov. V ústrednom verejnom priestore sú navrhnuté rozsiahle plochy zelene s nízkou aj vysokou vegetáciou, slúžiace pre oddychové či športové aktivity, ako i zákutia pre detské hry.

 

Karpatium rezidencie4

Foto: FVA architekti

 

Alternatíva k rodinnému domu

Podľa autorov projektu bolo kľúčové začleniť ho do jeho okolia a urbanistickej štruktúry. Inými slovami, nebyť nasilu iný či vytŕčať. V súlade s okolím sa snažili skôr vytvoriť jeden plynulý priestor, areál sprístupniť ľuďom a aj napriek terénnym danostiam a výškovým rozdielom odstrániť bariéry, aby sa stal prístupným nielen pre svojich obyvateľov, ale aj pre okoloidúcich. Napriek tomu, že na želanie klientov napokon okolo Karpatium rezidencií predsa len pribudlo oplotenie, je skôr jednoduché a nízke.

 

Karpatium rezidencie3

Foto: FVA - Fuňa Vanko architekti

 

Výmery jednotlivých bytov sú veľkorysé a architekti na nich rozhodne nešetrili. „Byty v tomto projekte sa stali akousi dostupnejšou alternatívou k bývaniu v rodinnom dome v širšom okolí hlavného mesta. Najmä čo sa týka bytov na prízemí objektov, ktoré disponujú vlastnou predzáhradkou a tiež bytov na najvyšších podlažiach, ktoré sú viac-izbové so strešnými terasami,“ približujú ďalej architekti Ľubomír Fuňa a Martin Vanko.

 

Karpatium rezidencie10

Foto: FVA - Fuňa Vanko architekti

 

Nadštandardné vybavenie

Ako ďalej informujú architekti, do projektového štandardu sa dostali prvky ako podlahové kúrenie v kombinácii s parapetnými jednotkami pre chladenie. Každá z obytných izieb disponuje hliníkovými francúzskymi oknami s vonkajším tienením. Balkóny a terasy sú zasa vybavené podlahami z termodreva. Zdrojom tepla a chladu celého projektu je vzduchové tepelné čerpadlo. Aj vďaka vyššie uvedeným systémom sa môže projekt popýšiť energetickou efektívnosťou na úrovni A1.

 

Karpatium rezidencie12

Foto: FVA - Fuňa Vanko architekti

 

Architekti sa zároveň pri tomto projekte chceli čo najviac priblížiť k prírode, aj preto maximalizovali plochy zelene. Okrem spomínanej strechy podzemnej garáže pokrytej nízkymi aj vysokými rastlinami sú to aj predzáhradky – a veľkým benefitom je nielen výhľad na Malé Karpaty, ale aj pešia dostupnosť.

www.karpatium.sk

Pin It