Ešte počas víkendu mali návštevníci poslednú príležitosť vidieť najnovšie kolekcie slovenských a českých výrobcov a predajcov, ktorí si pre návštevníkov pripravili to najlepšie z ich ponuky.

 

V porovnaní s minulým ročníkom bol tentokrát viditeľný príklon k pohodlnejšiemu sedeniu. Na tomto názore sa s nami zhodla aj Vilma Kováčiková, vystavujúca poslednú kolekciu pohoviek. "Našou novinkou je v tomto ročníku najmä toto elektronicky ovládané kreslo," ukazuje na model kresla s ovládaním na štyri režimy. Sklápanie operadla pod nohami a záhlavného operadla funguje nezávislo od operadla chrbta. Citlivosť mechanizmu je dokonalo presná. Ergonomický tvar kresla je prispôsobený tvaru tela. Za výnimočnou elasticitou sedáka je ukrytá vnútorná kompozícia. Technológia čalúnenia zohráva naozaj dôležitú úlohu. Popri formálnych rozdieloch je práve ona tým, čo odlišuje jedného vystavovateľa od ostatných.Práve od tohoto faktora závisí celkové pohodlie pri sedení.

 

 

moddom 2019 jv pohoda pohovka westside nabytok stavebnictvo byvanie

 

 

Zaujala nás tiež zostava červených pohoviek sústredených oproti sebe. Hneď za nimi sa nachádza vysoké kreslo a pohovka s taburetom v žiarivej žlto-zelenej kombinácii s rytmicky nepravidelným rozmiestneným farebných gombíkov. "Je to pohovka, ktorú sme predstavili už na nitrianskom veľtrhu, tentoraz sme však chceli ukázať o niečo veselšiu verziu." Na dotyk jemná textília pripomína niečo medzi polyesterom a plyšom. "To je aquaclean," vysvetľuje vystavovateľka. Ako neskôr zisťujeme, aquaclean sa stáva synonymom pre poťah každej sedacej súpravy. S výnimkou tých, ktoré nie sú kožené. Technológia týchto textílií zabezpečuje jednoduchú údržbu a ľahkú čistiteľnosť. Spoliehajú sa na ňu aj v ostatných stánkoch, medzi inými aj na stánku JV Pohoda, kde nám je predvedená najnovšia kolekcia sedačiek. Popri aquacleane však zostávajú verní klasike. Brúsená koža sedačky Westside sa vyníma už z diaľky. "Najskôr mala premiéru v Miláne. Na Moddome má premiéru," dostávame informácie z prvej ruky. Variabilita prvkov je v prípade Westside naozaj výnimočná. Viac ako tridsať rozličných prvkov, z ktorých možno vyskladať Westside, pritom svedčí o tom, čo je pre predajcov a výrobcov najdôležitejšie. Snáď dôležitejšie ako ktorýkoľvek trend; vyhovieť individuálnym požiadavkám. Podobná situácia sa odohráva aj na opačnej strane pavilónu, v stánku spoločnosti MSJ nábytok. Novinkou ročníka je sedacia súprava Monnalisa. Je to mimoriadne veľkorysá pohovka s povrchovou úpravou kože, ktorá má otvorené póry. Koža tak zostáva prirodzená a je na dotyk matná. Výrobcovia tým docielil nielen pohodlie, ale aj prirodzenosť dotyku tela s povrchom. Dôraz je kladený na nárožia a operadlá, ktoré slúžia ako lakťové podpery. Aj v tomto prípade platí, že zákazník si môže navrhnúť takú pohovku, ako uzná za vhodné.

 

 

moddom 2019 uffo kreslo msj nábytok stavebnictvo byvanie

 

 

 

"Predstavujeme tu monolit značky Doimo Cucine, talianskej značky, ktorá robí naozaj elegantné kuchynské zostavy," sprevádza našu prehliadku obchodná manažérka predaja na stánku showroomu ZENO. "Jedná sa však o výstavný exemplár. Šírka pracovnej dosky na tomto kuchynskom ostrove, na ktorú sa dívate je až 120 cm. Samozrejme, zákazník si môže zvoliť akúkoľvek šírku, my vyrábame kuchynské linky na mieru a žiadna požiadavka nie je problémom. Ak chcete posuvné dvere ako súvislé krídlo na celý výšku kabinetu, vieme to zabezpečiť. Ak chcete keramickú pracovnú dosku na kuchynskom stole, aj to je samozrejmosťou," dodáva.

 

 

moddom 2019 ubud exoticky nabytok stavebncitvo a byvanie

 

 

Vyhovieť zákazníkom sa snaží každý. Prechádzame k stánku v poslednej uličke pavilónov B0 a B stred. Jedna nevšedná novinka sa tu predsa len objavuje a to v podobe koloniálneho nábytku z Indonézie. Vkusne zariadený stánok láka mnoho návštevníkov. Nečudo, veď exotický dekor je tu tentokrát naozaj naaranžovaný tak, aby všetko pekne hralo. Farbami, formou aj objemnosťou. Crochet vankúše a nubukové poťahy sa na stánku Ubud preskupujú s komodami a skrinkami z teakového dreva. A pozor, recyklovaného! Debut, ktorý stojí za to vidieť.

 

 

moddom 2019 sofa partners jedalny stol stavebnictvo byvanie

 

 

V hale B1, na konci stánku susediaceho medzi stánkami interiérového štúdia Cymorka a showroomu Scandium, nám Ing. Donáta Čepčeková zo Sofa Partners predvádza novinku, ktorá "prišla" z Milána. "V Taliansku je na koncept spojenej jedálne a obývačky veľký ohlas. Naši zákazníci zatiaľ takýmto kombináciám prichádzajú na chuť. Aj predstava návratu lavice či divána do kuchyne, je vnímaná s rezervami," uisťuje nás. Obchádzajúc naaranžovaný jedálenský stôl z jedného masívneho bloku žuly so zafrézovanými hranami, pristavujeme sa pri lavici s neuveriteľne delikátnymi, úzkymi podpierkami pre ruky. Pohľad z petrolejovo žltej pohovky, ktorá dopĺňa kompozíciu, sa odtrháva len ťažko. Nevídané zaoblenie záhlavnej opierky a nenápadný mechanizmus umožňujúci rozšírenie sedacej plochy o ďalších pätnásť centimetrov, je niečím, čo potvrdzuje silnejúci trend ležérneho sedenia.

 

 

 moddom 2019 funcionalizmus stavebnictvo byvanie

 

 

Priestor na Moddome rastie vo všeobecnosti. Dokonca aj výstavné stánky sú tento rok o niečo väčšie. V hale B0 vyniká kovová konštrukcia, fialový svetelný portál a červená posteľ. Všetko je pritom združené do jedného veľkého celku. Na tomto mieste sa stretávajú štyri spoločnosti. "Chceli sme vytvoriť niečo výnimočné," zhodujú sa vystavujúci. Westieri, výrobca prémiových postelí a matracov sa pýši okrem organických matracov aj tri metre širokou červenou posteľou. Čelo postele dosahuje úctyhodných 180 cm. Viac ako dva metre má v priemere svetelný portál, vzdialený od postele len o niekoľko krokov ďalej. Ten je pritom súčasťou spoločnosti Svetelné stropy. Len o meter ďalej už sedíme na pohovkách, ktoré sú súčasťou zóny Modant. Ucelená a jedinečná prezentácia vyráža dych. Do očí neudiera. Je to správnym svetlom, ktoré návštevníka neoslepuje. "Aj napriek tomu, že sme tu umiestnili niekoľko svetelných zdrojov s intenzitou denného svetla, do každého svetelného zdroja sa môžete dívať bez nepríjemného dráždenia očí. Je to tým, že sme sa zamerali na spoluprácu s optometrickou spoločnosťou. Naše svetelné difúzory nespôsobujú neželaný efekt takzvaného oslnenia," poznamenáva Zlatko Balaš zo spoločnosti Svetelné stropy." 

 

 

 

moddom 2019 svetelne stropy modant stavebnictvo byvanie

 

Svetlu sa venuje zvýšená pozornosť. Tomu správnemu svetlu. Svoje vedia o tom aj majitelia spoločnosti Artica Décor, ktorí na veľtrhu predstavujú najnovšiu kolekciu obkladov a tapiet. "Už na Cersaie sme mohli tento rok vidieť, že dizajnéri kombinujú abstraktné vzory s podsvietením. A toto účinné spojenie sme využili pri niekoľkých projektoch aj tu u nás. Ak máte správne prostriedky, dosiahnete aj nemožné. Podarilo sa nám tak dokonca rekonštruovať niekdajší obchodný dom istej britskej spoločnosti. Dnes je na jej mieste kasíno. Použili sme najmä lamely Orac Decor, ktoré môžu byť aj ohýbané a v rozličných šírkach. Stačí niekoľko LED zdrojov alebo optické vlákna a výsledný dojem je naozaj úžasný," dozvedáme sa priamo od jedného z konateľov spoločnosti, ktorý sa na situáciu v oblasti trendov díva s nadhľadom.

 

 

 

moddom 2019 bakero koberce stavebnictvo byvanie

 

"Mramor a veľké formáty sú naďalej v kurze. Dokonca sa dá povedať, že takzvané jumbo xxl dlaždice stále rastú a už dnes dosahujú rozmery 210x210 cm. Podobne sa zachoval trend betónových obkladov a nadrozmerných potlačí s prírodnou tematikou," dopĺňa a ukazuje nám pritom niekoľko vlastných záznamov z výstavy.

 

 

My sme si z veľtrhu Moddom odniesli niekoľko poznatkov. To, aké to sú a čo znamenajú pre vývoj sezóny 2020, sa dočítate v najnovšom vydaní časopisu Stavebníctvo a Bývanie, ktoré pre vás v týchto dňoch pripravujeme. Chcete vidieť, čo ďalšie sme ešte na veľtrhu zaregistrovali? Viac záberov z výstavy nájdete na našom facebooku.

 

 

Pin It