Firma Karki si zo svojho širokého sortimentu pre tohtoročné CONECO vybrala na prezentáciu architekturálny obkladový kameň Geopietra, ktorý je výnimočný v celosvetovom meradle. Je to jediný materiál, ktorý verne napodobuje vekmi skúšaný kameň, z ktorého sa kedysi stavali domy.

Moderný obkladový materiál je priedušný a plní funkciu estetického murovaného kameňa. „Veľa ľudí sa dnes snaží vracať k prírode, ale chcú mať so sebou výdobytky modernej architektúry ako pasívne zateplený dom a podobne. Práve tento materiál to spĺňa. Je vyrobený z vulkanickej horniny Pemza, ktorá sa spolu s portlandským cementom odlieva do veľkého množstva foriem. Pigmentuje sa ručne, takže každý odliaty kameň je jedinečný a veľmi podobný tomu prírodnému. Kameň sa vyrába s USA, ale dizajn sa navrhuje v Taliansku. Chodí sa po jednotlivých regiónoch a pozerajú sa miestne stavby a historické budovy, na základe toho sa navrhujú tvarové aj farebné skladby. Výhoda nášho kameňa je, že je priedušný, dokáže odvetrať vzdušnú vlhkosť a vodné pary, ale neprepustí vodu,“ predstavil jedinečný produkt Ladislav Karkusz.

DSC 1011

Kameň Geopietra je v našich poveternostných podmienkach odskúšaný na najväčšej realizácii firmy Karki, ktorou je Rotunda na Chopku. „Obkladali sme stavbu stojacu v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Bolo tam treba rátať až s metrovou vrstvou ľadu, ktorá váži na meter štvorcový 500 kg,“ priblížil náročnosť realizácie L. Karkusz. Či už máte dom historický alebo moderný a chcete naň krásny kamenný obklad, toto je podľa neho jednoznačne najkrajší materiál, ktorý si môžete vybrať. Zaujímavosťou je, že z tohto istého materiálu sú vyrábané lepidlá aj špárovacie zmesi.

DSC 1021

„Aby stavby vyzerali hodnoverne, učili sme sa v Taliansku spôsob kladenia, špárovania a murovania stavieb. Materiál je na nerozoznanie od pôvodných historických zástavieb. Na Slovensku sme jeho výhradným dodávateľom. Výrobca garantuje na exteriér 50-ročnú záruku, pokiaľ sa kameň inštaluje našimi certifikovanými pracovníkmi,“ dodal L. Karkusz. Obklad pekne vyznie nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. Robia sa z neho tzv. sviečkové steny, imitujú staré vínne pivnice, kde sa obklad kombinujeme s historickými tehlami. „Často sa stretávam s tým, že ľudia obdivujú toskánske stavby, ale nenachádzajú materiál, ktorý nevyznie umelo. Tým pádom skĺznu k tomu, čo dnešné stavebníctvo ponúka, a to sú obyčajné odliatky alebo obklad s narezaných pásikov kameňa. Našou snahou je toto trošku zlomiť a ľuďom, ktorí chcú bývať pekne, poskytnúť výnimočný materiál, aby stavba vyzerala prirodzene,“ doplnil na záver vyštudovaný geológ.

Pin It