12. 4. 2018

Tohtoročnú stavebnú sezónu na Slovensku odštartoval 39. medzinárodný veľtrh stavebníctva CONECO v bratislavskej Inchebe. So svojim stánkom na ňom nechýba ani časopis Stavebníctvo a bývanie a vydavateľstvo MEDIA/ST.

30595232 1820045778046555 2356836374235054080 n

Trendy v stavebníctve, inovatívne stavebné materiály, komponenty do interiéru a exteriéru, či inteligentné a smart riešenia pre zjednodušenie bývania – to je len časť ponuky Do 14. apríla sa na ploche 35 000 m2 prezentuje 450 vystavovateľov z 11 krajín (Belgicko, Bulharsko, Česko, Čína, Litva, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Taliansko a Slovensko), ktorí predstavia aktuálne trendy z oblasti stavebníctva, architektúry a dizajnu.

Prestížne podujatie s viac ako 50-ročnou históriou zorientuje návštevníkov v najnovších vychytávkach a poskytne prehľad riešení pre moderné bývanie. A keďže aktuálne hýbu svetom inteligentné riešenia prepojené s udržateľnosťou a úspornosťou, podujatie doplní 28. medzinárodný veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia a výstavy Drevodomy, Pasívne domy a Voda.

CONECO-RACIOENERGIA dopĺňa tematický odborný program orientovaný na aktuálne témy v segmente stavebníctva. Technický a skúšobný ústav stavebný v spolupráci s partnermi pripravil konferenciu na tému teórií a konštrukcií pozemných stavieb. Tentoraz sa budú riešiť aktuálne problémy obalových konštrukcií budov. V ponuke odborných programov sú aj témy ekologického riešenia bývania, energetickej sebestačnosti budov, či manuál komplexnej obnovy bytových domov. Návštevníci sa dozvedia aj, ako si vypočítať náklady na stavbu, porovnať si môžu ekologické kúrenie krbom, pecou alebo sporákom, a získajú aj bližšie informácie o mobilných a modulárnych drevodomoch. Denne sú pripravené prednášky a rýchlokurzy venované téme obnovy tradičných domov pre zdravé bývanie, či ekologickému staviteľstvu s využitím prírodných materiálov, s možnosťou vyskúšať si aplikáciu hlinenej podlahy, dekoratívnych hlinených omietok, či izoláciu z ovčej vlny. Prepojením vzdelávania s praxou budú Majstrovstvá Slovenska strechárskych a maliarskych remesiel žiakov odborných škôl pod hlavičkou Cechu strechárov a Cechu maliarov Slovenska.

Výstavy Drevodomy a Pasívne domy prinášajú široké spektrum firiem, ktoré sa venujú týmto čoraz populárnejším stavbám. Návštevníci budú mať skvelú príležitosť zorientovať sa v problematike domov z dreva a udržateľnej výstavby vďaka skúseným profesionálom, ktorí s nimi prediskutujú možnosti od návrhu až po realizáciu. V poradí 5. ročník výstavy Voda predstavuje riešenia zamerané na udržateľný rozvoj, protipovodňové opatrenia či podporu v oblasti vodného hospodárstva.

Počas veľtrhov si viacerí vystavovatelia odnesú významné ceny. Zlatú plaketu Coneco a Zlatú plaketu Racioenergia spoločne s čestnými uznaniami dostanú exponáty, ktoré vynikajú v niektorom z kritérií hodnotených odbornou porotou. Ocenenie Zlatý Leonardo získajú vystavovatelia, realizátori a projektanti za kreatívne expozície s kvalitným vyhotovením a zaujímavým stvárnením.

Počas celého veľtrhu budú k dispozícii prezentácie stavebných návrhov a realizácii v sekcii Salón architektov. Zároveň budú v prvý deň veľtrhu slávnostne vyhlásené výsledky prestížnej súťaže Stavba roka 2017.

 

 

text: bk, Incheba,
foto: redakcia

Pin It