A aj na základe toho, aké bolo zastúpenie jednotlivých komodít, je možné vytušiť smer, ktorým sa stavebníctvo bude uberať v aktuálnej sezóne.

 

Zdá sa, že už aj do stavebných systémov a racionálnych riešení pre bývanie zasahujú trendy o čosi rýchlejšie, než doposiaľ. Elektromobilita sa dostala v porovnaní s vlaňajším ročníkom veľtrhu Coneco-Racioenergia do úzadia. Na jednej strane by to mohlo signalizovať odklon od ekologickej dopravy, na druhej strane to však dokazuje, že riešenia v tejto oblasti už nie sú pre Slováka neznáme a vníma ich ako jednu zo zložiek modernej mestskej infraštruktúry.

 

 

slovaktual okenne ramy trojsklo komorove systemy architektura ekobyvanie stavebnictvo byvanie

 

 

O šetrnosti voči životnému prostrediu sa tentokrát vo veľkom hovorilo z hľadiska ekonomického, A možno aj preto prišli výrobcovia okien s okennými rámami, ktoré zvyšujú len komfort, no nie náklady na vykurovanie. Mimoriadne účinná kombinácia trojskla bola súčasťou expozície spoločnosti Slovaktual, Velux aj Internorm. Prirodzene, každý z vystavovateľov myslí na komfort užívateľa používajúceho  mobilné zariadenia a tak sa aj mobilné aplikácie a diaľkové ovládanie stávajú nevyhnutnou samozrejmosťou modernizácie, ktorou prechádza každý z etablovaných značiek na našom trhu. 

 

stredoslovenska energetika sse zelena domacnostiam slnecne kolektory pre uspornejsiu domacnost stavebnictvo byvanie

 

 

Priepustnosť svetla a zisky zo svetelného žiarenia boli leitmotivom celej prehliadky. Návštevníkov o tom presvedčili početné expozície s pergolami a tieniacou technikou, ale takisto inovácie v oblasti solárnej energie. Stredoslovenská energetika SSE sa zapojila do národného programu Zelená domácnostiam II a záujemcom predstavila možnosti využitia štátnych dotácii na kúpu vlastných slnečných kolektorov, fotovoltických zariadení, kotla na biomasu či tepelného čerpadla.. Ešte ďalej zašli technológovia v spoločnosti Terran, predstavujúci série solárnych škridiel Zenit ClimaControl. Kým špeciálna povrchová úprava ClimaControl znižuje teplotu až o 10°C a tým zabraňuje tomu, aby sa podkrovné priestory domu prehrievali, integrované solárne články zjednodušujú a urýchľujú inštaláciu solárnych kolektorov. 

 

 

ht design moderne kozuby krby vykurovanie ekobyvanie stavebnictvo byvanie

 

A táto umiernenosť vo farebných schémach sa premieta prakticky v každej oblasti. V úspore energie na vykurovanie a hľadaní ekologických riešení nachádzajú svoje miesto aj spoločnosti ako Deltako či HT Design. Každá z nich s dlhoročnou tradíciou predstavuje moderné krby, ktoré sa prispôsobujú vzhľadu interiéru. 

 

 cena za inovatívny produkt velux coneco racioenergia mediast stavebnictvo byvanie toptrendy veroniak rusnakova skloart

 

A aj redakcia magazínu Top trendy v bývaní a časopisu Stavebníctvo a Bývanie si všimla pokrokové technológie. Koniec koncov, ocenenie sa spoločnosti ušlo hneď dvakrát. Za komplexné, elektronicky ovládané okien, roliet a žalúzií Velux Integra získal cenu od umeleckej sklárky Mgr. Veroniky Rušnákovej, ktoré si z rúk riaditeľky vydavateľstva Media/ST, Ing. Antónie Franekovej prevzal Maroš Húšťava, regionálny obchodný manažér pre spoločnosť Velux Slovensko. 

 

 

velux trojsklo stresne okna stavebnictvo coneco racioenergia ekobyvanie toptrendy

 

 

Prekvapení ročníka bolo hneď niekoľko a je len pochopiteľné, že expozície vystavovateľov ako Bilka, Drevodomy Biskup či Isotra sa uchádzali aj o cenu Zlatého Leonarda počas odovzdávania cien Coneco-Racioenergia 2019, ktorého priamy prenos sme sprostredkovali počas tohto týždňa na našom instagrame. Že sa účasť vystavovateľov v tomto roku znížila, postrehol každý a poznámku na margo tohto javu utrúsil nejeden návštevník, ktorý si vybavil nedávnu minulosť veľtrhu. Či to však ovplyvnili kvalitu veľtrhu, je relatívne. Spolu s odlivom vystavovateľov sa stratili aj niektoré komodity. Na druhej strane sa mohli vystavovatelia popýšiť väčšími expozíciami.

 

 

 

Pin It