5. 4. 2018

Napriek veľkému výberu svietidiel všetkých možných druhov slovenskí zákazníci preferujú minimalistické riešenia, ktoré zapadnú do každého interiéru a ktoré nevyžadujú veľkú údržbu. Prezradili nám to v expozícii spoločnosti CASCA Svietidlá na veľtrhu Nábytok a bývanie v Nitre.

casca 01

Medzi novinkami tohto stánku zaujali jednoduché, ale zaujímavo koncipované kruhové LED svietidlá zo série RING. Ich výhodou sú rozličné veľkosti i formy podsvietenia – buď zdola alebo súčasne zhora aj zdola, čo vytvára podmanivý efekt svietiacej aury. Sú ideálne ako svetelný základ interiéru – možno ich použiť súčasne v rozličných rozmeroch a zabudovať do stropu aj na stenu. Navyše, ľahko sa kombinujú so svietidlami v iných geometrických formách, či s výraznejšími solitérmi, napríklad unikátnymi lustrami v jedálni alebo obývacej izbe. Visiacim či samostatne stojacim lampám sa dnes medze naozaj nekladú. V expozícii mohli návštevníci napríklad vidieť luster v podobe veľkej klasickej žiarovky.

casca 02

„Ak chcete dosiahnuť naozaj príjemnú atmosféru, ktorá váš organizmus – predovšetkým večer – pripraví na odpočinok, zvoľte radšej teplé svetlo,“ poradili nám v expozícii svietidiel. Mnoho ľudí totiž zvolí studené svetlo, pretože sa im zdá výraznejšie. V skutočnosti má len vyšší jas, svietivosť je úplne rovnaká. Studené svetlo má hodnoty podobné prirodzenému dennému osvetleniu, preto telu vysiela signál, že ešte nie je čas na spánok. Využíva sa najmä v kanceláriách, kde sa dôraz kladie na koncentráciu a výkon. V domácnostiach, kde ľudia trávia väčšinu času podvečer a večer, je však určite vhodnejšie teplé svetlo.

text a foto: redakcia

 

Pin It