exterier SUNRISE Garden side table MANUTTI

Záhradný stolík Sunrise od Matthewa Townsenda. Foto: výrobcovia

 

Oblasť záhradného nábytku je mimoriadne živým a rastúcim segmentom. Aktuálny rok priniesol nové trendy, ktoré záhradu menia na príjemnú privátnu oddychovú alebo, naopak, zábavnú zónu.

 

Uplynulé mesiace sa v oblasti exteriérového nábytku veľkej obľube u zákazníkov tešili najmä rôzne závesné kreslá a veľkou témou stále ostávajú aj outdoorové kuchyne. Čo sa týka materiálov, v centre záujmu mnohých Slovákov stále stojí ratan. Keďže sme si však zvykli čoraz viac času tráviť doma a zariaďovať si aj záhradu, terasu alebo balkón ako akési predĺženie interiéru alebo novú vonkajšiu obývačku, trh zareagoval viacerými novinkami. Známy britský denník The Telegraph napríklad ako trendy aktuálneho roku spomína bezdymové grily, v chladnejších mesiacoch rýchle ohrievače alebo vírivky dezinfikované UV žiarením. Sociálne siete sú tiež zaplavené inšpiratívnymi obrázkami vonkajších sedacích súprav doplnených textilom – kobercami, vankúšmi, dekami. S presunom interiéru smerom von tak zákonite museli prísť aj nové, trvácnejšie a odolnejšie materiály a riešenia. 

Pozor na správny druh dreva

Keďže exteriérový nábytok môže byť vystavený nepriazni počasia a rôznym poveternostným vplyvom, dôležitá je aj správna starostlivosť. Najmä obľúbené a autentické drevo môže časom vysychať či popraskať. „Exteriérové nábytky sú najčastejšie vyrábané z tíkového dreva, pretože toto drevo bez problémov zvláda pobyt v exteriéri. Povrchovo sa upravuje iba olejom. Ďalšie drevo, ktoré môže byť vonku, je cédrové,“ hovorí Zuzana Milly zo spoločnosti Ekoma design. Pri klasických druhoch dreveného vonkajšieho nábytku urobí dobrú službu spomínaný olej na drevo, ktorým stačí jednotlivé kusy počas sezóny pretrieť asi trikrát a následne tiež pred uskladnením na zimu. Na trhu sú aj viaceré špeciálne prípravky proti plesniam a pozor si treba dať aj na múčnatku. Druhým vhodným materiálom sú podľa Zuzana Milly kovy, ktoré sú povrchovo upravované pre pobyt v exteriéri, a plasty, dokonca aj recyklované.

Trendom sú oblé tvary a farebnosť

A tak ako je leto uvoľnené a farebné, tak aj dizajnéri v niektorých prípadoch prichádzajú s hravými netradičnými formami a materiálmi. Ponuku prírodných, neutrálnych prevedení na opačnom konci spektra dopĺňajú extravagantné, neprehliadnuteľné kúsky. Pri správnej a obozretnej kombinácii sa v oboch prípadoch môžu stať ideálnym miestom na trávenie príjemných letných dní. Ako dodáva odborníčka zo spoločnosti Ekoma design, najnovšími trendmi sú mäkké oblé tvary, pohodlie a farebnosť. 

Kolekcia kresiel Ginosa/GART Creative Lab

Tvar týchto čalúnených kresiel sa automaticky prispôsobuje krivkám ľudského tela a vytvára tak príjemné prostredie pre oddych a uvoľnenie. K dispozícii sú v niekoľkých farebných prevedeniach v teplých prírodných tónoch.

 

exterier GINOSA Garden armchair GART

 

Sofa Mamba/Rodolfo Dordoni

Originálny dizajn sedacej súpravy je založený na oblých líniách. Jednotlivé kusy môžu byť usporiadané klasickým spôsobom alebo vytvoriť rôzne netypické kombinácie. Na každom kuse cítiť precíznosť talianskej výroby.

 

exterier bmamba

 

Kreslo Dress_Code/S•CAB

Kolekcia z dielne gumdesign studio vzdáva hold umeniu haute couture prostredníctvom hry s textúrami a farbami. Toto kreslo sa rovnako dobre uplatní v exteriéri ako v interiéri. Kreslá sú navrhnuté s rôznymi typmi prešívania, ale aj v hladkej verzii. Každý vzor je pritom premyslený do detailov, aby okrem pútavej vizuálnej stránky prispieval k pohodliu pri sedení.

 

exterier DRESS CODE the SCAB collection

 

Záhradný stolík Sunrise/Matthew Townsend

Nízky štvorcový stolík je vyrobený z tíkového dreva a zaujme najmä svojimi čistými líniami. Hoci má pevnú a výraznú konštrukciu, nestráca ani na elegancii. Ide o pomerne univerzálny kus nábytku, ktorý sa hodí tak do vintage, ako aj do moderných exteriérov.

 

Puf Nomad/Monica Armani

Tieto pufy boli navrhnuté špeciálne pre využitie vo vonkajšom prostredí. Tak ako nomádi, aj oni môžu putovať po záhrade a slúžiť ako podnožka, príručný stolík alebo sedenie. Vďaka svojmu špeciálnemu zloženiu sú úplne vodotesné.

 

exterier nomad tribu

 

Kreslo Charme/Roberti

Špecialisti na outdoorový nábytok prišli s kolekciou, ktorá je inovatívna, pôsobí ľahko a vzdušne. Konštrukcia kresla sa prispôsobuje telu, čím vytvára ešte väčšie pohodlie. Jednotlivé kusy tohto vonkajšieho nábytku sú dostupné v klasickej bielej farbe alebo teplej bronzovej.

 

exterier charme roberti

 

Ležadlá Mistral/Roda

Vonkajšie pohovky a ležadlá vyrobené z tíkového dreva, navrhnuté vo výrazných a geometricky presných líniách. Ich „prekladaná“ štruktúra akcentuje hru plného a prázdneho miesta.
exterier IMG RODA MISTRAL

 

Ležadlo O-ZONE/Kris van Puyvelde

Dizajnová chuťovka od renomovaného výrobcu Royal Botania a dobrý príklad estetického inžinierstva. Elegantné sklopné podrúčky slúžia ako podpery pri zdvihnutí operadla. Vďaka tomu ich tvar dokonale kontrastuje s uhlami sedadla, operadla a opierok nôh.

 

exterier NEW2 lehatko o zone

Kreslo Laze/Gordon Guilaumier

Vďaka svojej šírke a pohodliu, ktoré poskytuje, je toto kreslo od značky Roda koncipované ako miesto pre nečinnosť, absolútny oddych. Jeho rám je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, na ktorú sú obopnuté polyesterové alebo akrylové vlákna. Tvar pripomína veľký list, ktorý pozýva na relax v outdoorovom prostredí.  

 

exterier RODA LAZE

Pin It