24.7.2013

 

Feng šuej pomáha vytvárať harmóniu medzi nami a naším prostredím, viditeľným, ale aj tým neviditeľným svetom okolo nás. Harmonický život nám prináša zdravie, pohodu, spokojnosť a šťastie. Aby sme toto všetko dosiahli, treba posilniť pozitívne energie a vyhnúť sa, prípadne zmierniť tie negatívne vytvorením priaznivej životnej energie – čchi.

 

elementy v zahrade 01 uvod

 

Optimálnu čchi vytvára harmónia jinových a jangových prvkov, správne použitie tvarov, materiálov a farieb podľa teórie piatich elementov. Čchi má päť základných podôb a charakterov, ktoré chápeme ako päť „fáz premeny" – päť elementov, ktoré stelesňujú všetko, čo v prírode existuje. Spoločne tvoria celok – jednotu (tchaj-čchi). Našim cieľom je vytvoriť priestor, v ktorom nie je žiadny prvok dominantný, všetky sa vzájomne podporujú a každý je na svojom mieste.

 

Drevo
Jeho farba je zelená vo všetkých odtieňoch. Reprezentujú ho vysoké štíhle tvary, rastliny, stromy, drevené predmety a drevo vo všetkých obmenách. Drevené sedenie či altánok, kde sa bude stretávať celá rodina by ste mali umiestniť vo východnej oblasti záhrady, čím podporíte jej vplyv za zdravie, rodinu a vrodenú múdrosť. Do tejto časti záhrady sú veľmi vhodné ihličnany a kríky úzkeho stĺpovitého vzrastu, zelené a modré kvety. Element dreva v podobe bohato plodiacich rastlín podporí blahobyt a bohatstvo, finančnú situáciu ale aj šťastie, požehnanie a „vnútorné bohatstvo" v juhovýchodnej časti záhrady.

 

elementy v zahrade 02 drevo

 

elementy v zahrade 03 ohenOheň
Je červenej a sýto oranžovej farby, reprezentuje ho tvar trojuholníka a všetky ostré a špicaté predmety. Jeho symbolom sú slnko, sviečky, krby, svetlá, pyramídy, všetko čo produkuje teplo a svetlo. Zo svetových strán je oheň spojený s juhom, ktorý predstavuje osvietenie, slávu, spoločenské povedomie ale aj zdravé sebavedomie, sebaúctu a vnútorné svetlo obyvateľov. Z materiálov použite v tomto sektore drevo, striktne sa vyhnite vode. Výborným doplnkom sú slnečné hodiny. Kríky a stromčeky vyberajte v kónických tvaroch. Táto časť záhrady je najvhodnejšia na záhradný krb.

 

Zem
Má farbu hnedú, žltú, béžovú, okrovú. Predstavujú ju nízke, ploché a široké tvary, štvorce, kocky, keramika, hlina, kameň, porcelán. Element zeme je spojený s centrom záhrady. Ten by mal ostať voľný, aby mala energia dostatok miesta a bola stabilná. Môžete ho zvýrazniť kamenným kruhom, špirálovým záhonom alebo primerane veľkým solitérom. Posilňujú ho kamene a keramické nádoby. Z rastlín môžete použiť ruže a žlté, oranžové a červené kvety. Element zeme – pevnej skaly, hory je spojený so severovýchodnou časťou záhrady, ktorá zodpovedá hlbokému zamysleniu, rozjímaniu, vedomostiam, poznaniu a učeniu. Je vhodná na vytvorenie pokojného miesta na posedenie či meditáciu, kde sa človek môže sústrediť. Zem – matka ovplyvňuje aj všetky typy vzťahov, ale v juhozápadnej časti záhrady. Všetky rastliny a predmety, ktoré tu použijete, by mali byť v páre. Môžete sem umiestniť aj krb alebo ohnisko.

 

elementy v zahrade 04 zem

 

 

elementy v zahrade 05 zem elementy v zahrade 06 zem

 

Kov
Jeho farba je biela, šedá a všetky metalické odtiene. Je spojený s oblými tvarmi a západnou časťou záhrady. Tento priestor predstavuje úroveň našej kreativity a zároveň plány do budúcnosti. Odráža naše vlastné deti, ale aj výraz našej budúcnosti a vývoja. Pri utváraní tohto priestoru môžeme popustiť uzdu svojej fantázii, plne uplatniť kreativitu a tak podporiť tieto energie. Prispôsobte túto časť záhrady na hranie pre deti, vytvorte im ihrisko, divé porasty a skrýše. Kov je spojený aj so severozápadom. Táto časť záhrady predstavuje „vyššiu moc", nápomocných priateľov a tiež cestovanie. Prináša ľudí, ktorí ochotne stoja pri nás a sú pripravení pomáhať nám prakticky, svojou radou, skúsenosťami alebo len tým, že jednoducho stoja pri nás. Pri úprave priestoru používame predmety a doplnky pôsobiace upokojujúco a harmonizujúco, ale zároveň nabádajú ku komunikácii a kontaktom. Môžete sem umiestniť suveníry z ciest a dary. Vytvorte príjemné zákutie so sedením, kde sa budete stretávať s priateľmi.

 

elementy v zahrade 07 kov

 

Voda
Má čiernu alebo modrú farbu. Predstavujú ju nepravidelné, zakrivené a vlnité tvary, fontány, jazierka, vodné toky. Svetovou stranou je sever, ktorý zodpovedá životnej ceste a kariére obyvateľov priestoru. Ovplyvňuje ich smerovanie a ciele. Usporiadanie tejto oblasti má pôsobiť dojmom opakovaného a upokojujúceho pohybu. Na aktiváciu tejto oblasti môžete použiť žriedlový kameň alebo malú fontánku. Voda by nemala byť stojatá ale mierne tiecť a nádherne zurčať. Vhodné sú aj predmety z kovu alebo jemne zvlneny záhon modrých či bielych kvetov.

 

elementy v zahrade 08 voda

 

text: Jana Zajasenská v spolupráci s Ing. Martou Látalovou – Feng Šuej Centrum
foto: Teak & Garden, EcoSmart Fire, D.A. Horchner/Design Workshop, IKEA

 

 

 

Pin It