19.11.2013

 

Kalifornská akadémia vied, „najzelenšie múzeum na svete", získala za ambicióznu víziu trvalo udržateľného dizajnu certifikáciu LEED-Platinum. Pri realizácii hrala hlavnú úlohu záhradná architektúra. Tím sa totiž rozhodol „zdvihnúť kus parku a umiestniť budovy pod ním". Výsledkom je živá strecha s rozlohou jeden hektár, vďaka ktorej dosiahol projekt najvyššiu úroveň udržateľnosti.

 

tomfox CAS 01

 

Architektovým zámerom bolo umiestniť prírodu na vrchol trojposchodovej budovy a vytvoriť tak dramatickú živú strechu. Kontúry strechy kopírujú najdôležitejšie elementy pod ňou – vystavené exponáty, laboratóriá, zbierky a kancelárie. Zároveň znázorňujú sedem dominantných vrchov San Francisca. Dve najväčšie kupoly, so strategicky umiestnenými strešnými oknami, sú nad planetáriom a expozíciou dažďového pralesa. Úzkou spoluprácou záhradného architekta s dizajnérmi sa podarilo rozvinúť inovatívny návrh a techniky potrebné pre takýto jedinečný projekt.

 

tomfox CAS 02

 

Vzhľadom na to, že vypuklé časti strechy majú v niektorých miestach sklon až 45 stupňov, vyskúšal si tím vrstvenie pôdy, drenáž a systém ukotvenia rastlín najskôr na zmenšenom modeli. Drenáž a povrchový odtok prebytočnej vody v projekte zabezpečuje sieť záchytných kanálov z košov naplnených kameňmi, takzvaných gabiónov. Samotná realizácia bola veľmi zaujímavá. Rastliny zakorenené v biologicky rozložiteľných kokosových rohožiach priviezli do areálu v chladiarenských kamiónoch a využili pri tom aj pekárske regále. Následne ich ručne ukladali na strechu, na pripravené „políčka" so substrátom, vyčlenené gabiónmi. Kokosové rohože sa časom rozložia a stanú sa súčasťou pôdy.

 

tomfox CAS 03

 

California Academy of Sciences
Lokalita: San Francisco, CA, USA
Dizajn: SWA Group

 

text: Jana Zajasenská
foto: Tom Fox

 

 

Pin It