18.6.2014

 

Terasy, chodníky či príjazdové cesty sú neoddeliteľnou súčasťou každej záhrady. Ich primárnou úlohou je pôsobiť navonok esteticky a dokonale korešpondovať s celkovým okolím domu. Avšak, popri vizuálnej podobe je dôležitá aj ich kvalita a funkčnosť. Aby ste mali na vašom pozemku maximálne funkčný a účelný materiál, je nutné vedieť, aké náležitosti by mal takýto povrch spĺňať. Niekoľko rád na túto tému nám poskytol aj odborník zo spoločnosti TOPSTONE, Andrej Juriš.

 

topstone 01

 

Aké základné požiadavky by mal kvalitný povrch spĺňať?
Povrch umiestňovaný do priestorov okolo domu by mal ideálne plniť hneď niekoľko funkcií. Vzhľadom na to, že je celoročne vystavovaný vplyvom vonkajšieho prostredia, bude v prvom rade dôležitá jeho odolnosť. V tomto zmysle máme na mysli najmä mrazuvzdornosť, vďaka ktorej by mal byť povrch schopný odolať aj tým najtuhším mrazom. Ak ide o povrch na príjazdových cestách, je dôležité, aby bol odolný aj voči soliam a chemikáliám. V prípade umiestnenia povrchu do priestorov, kde sa často pohybujeme, je kľúčové, aby sme sa na ňom nepošmykli. Povrch by mal mať buď také zloženie, ktoré znemožňuje samotnú kĺzavosť, alebo by mal byť opatrený prvkami, ktoré kĺzaniu zamedzujú. Ak povrch pokrýva celý priestor záhrady, podstatná je aj flexibilita, ktorá umožňuje prispôsobiť výšku povrchu podľa potreby daného miesta a adekvátne tak reagovať aj na budúcu mieru zaťaženia.

 

topstone 03

 

Z akého materiálu by mal byť povrch vyrobený?
Pri výbere materiálu pre povrch umiestňovaný do vonkajších priestorov platí, že popri základných požiadavkách, medzi ktoré patrí protišmyková úprava, priepustnosť vody alebo možnosť zavedenia vody do kanalizácie, by mal plne vyhovovať aj našim osobným potrebám (ekologická neškodnosť, komfortnosť a estetickosť). Trendom tohtoročnej sezóny sú materiály pôsobiace prírodným dojmom a súčasne ponúkajúce všetky výhody pevných materiálov. Konkrétne ide o povrchy bez škár, tvorené zmesou prírodných kamienkov a špeciálneho spojiva, napríklad živice. Či už sa nakoniec rozhodneme pre akýkoľvek materiál vonkajšieho povrchu, pri jeho výbere by sa vždy mal klásť dôraz najmä na kvalitu. Práve tá zabezpečí, že nám povrch poslúži až niekoľko desiatok rokov.

 

topstone 05

 

Ako by malo prebiehať čistenie takýchto povrchov?
Všeobecne platí, že vonkajšie povrchy by vzhľadom na svoju povahu mali ponúkať praktickosť pri údržbe a svojim majiteľom tak prinášať maximálny úžitok. Ideálne teda je, ak povrch prečistí samotná príroda. Ak je však povrch znečistený viac, mal by postačiť zmeták, prípadne tlaková hadica. V spojitosti s čistením a s celkovou údržbou je najlepšou voľbou povrch bez škár, u ktorého tak odpadá nutnosť odstraňovania buriny vyrastajúcej z priestorov medzi škárami.

 

topstone 06

 

Ako povrch správne položiť?
Vonkajší povrch by mal byť vždy pokladaný profesionálmi vybavenými všetkými potrebnými znalosťami a skúsenosťami. Tí si okrem zabezpečenia celkovej úpravy podkladu, na ktorý je povrch uložený, poradia napríklad aj s výškou pokladanej vrstvy povrchu podľa jeho zaťaženia. Vďaka pokladaniu profesionálnymi odborníkmi sa vyhnete prípadným nerovnostiam výsledného povrchu a budete mať istotu, že je povrch nainštalovaný správne a do budúcnosti nehrozia žiadne nepríjemné komplikácie.

 

topstone 04

 

S akými problémami sa možno pri povrchoch stretnúť ?
K najčastejším problémom, ktoré pri vonkajších povrchoch môžu vzniknúť, patrí praskanie. K tomu dochádza najmä v prípade betónu. Ak je nový povrch aplikovaný na pôvodný (starý) podklad, môže sa po čase objaviť ich vzájomné odtrhnutie. Niekedy sa u vonkajších povrchov môžeme stretnúť aj s drobením, pri ktorom sa z povrchu postupne uvoľňujú a drobia jeho čiastočky. Drobenie je v mnohých prípadoch dôsledkom nedodržania technologického postupu pokladania povrchu.

 

zdroj: TOPSTONE

 

 

Pin It