18.8.2014

 

Medzinárodná súťaž najlepších súkromných záhrad oceňuje výnimočný dizajn udržateľných vonkajších priestorov a záhrad. Súťaž vyzdvihuje súkromné záhrady ako súčasný dialóg medzi architektúrou, ekológiou a krajinou. Záhrady ako miesta inšpirácie a tvorby, ako biotopy rozprávajúce príbehy. Kritériá zahŕňajú umelecké aj koncepčné kvality, ekologické využitie rastlín a materiálov, vymedzenie a usporiadanie priestoru. Pozornosť sa zameriava na rôznorodosť využitia a udržateľnosť. Predstavujeme vám víťazov a dve čestné uznania ostatného ročníka.

 

BPP koberec 01

 

Kobercová záhrada
Vnútorné nádvorie bytového domu by malo byť flexibilným a multifunkčným miestom. Krajinní architekti nakoniec v spolupráci s obyvateľmi domu navrhli dvor, ktorý je na jednej strane miestom stretnutí mladých i starších obyvateľov, a rovnako ponúka pri pohľade z okien vzrušujúci obraz.

 

BPP koberec 02


Vzor podlahy, vytvorený z tmavých a svetlých tehličiek Klinker, nápadne pripomína koberec. Koberec sa spája s obývacou izbou a pohodlím. Nádvoriu dominuje fontána umiestnená v strede koberca. Keď to počasie dovoľuje, ľudia si k nej vynesú stoličky a vytvoria si tak vonkajšiu obývačku, ktorá im umožňuje relaxovať či jesť na čerstvom vzduchu. Prírodný element a zároveň stredomorskú atmosféru vnášajú na toto miesto kvety, bylinky, hortenzie a zakrpatené stromčeky v črepníkoch. Nechýbajú ani ďalšie prvky, akými sú napríklad stojany na bicykle.

 

BPP koberec 03

 

BPP koberec 04

 

Názov: Courtyard Classensgade
Autor: 1:1 Landskab
Lokalita: Kodaň, Dánsko
Ocenenie: Čestné uznanie

 

text: Jana Zajasenská
foto: Jörg Behrens, Ewa Wagnerová, Jiri Markevic, Christine Rottenbacher, Wolfgang Gerzer, Clive Nichols, Cathy

Cunliffe, Anders Sune Berg, 1:1 Landskab

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne Top trendy v bývaní 2014.

 

 

Pin It